Nyheter

Forventer høy CO₂-vekst i år

ØKNING: CO₂-utslippene er på vei til å øke fem prosent i år, etter å ha falt i fjor. Dette er den nest høyeste økningen i CO₂-utslipp etter finanskrisen.

– I fjor uttrykte jeg håp om at den økonomiske gjenopprettingen fra covid-19 skulle bli grønn og bærekraftig. Men disse tallene viser at denne gjenopprettingen for tiden er alt annet enn bærekraftig for vårt klima, sier Fatih Birol, daglig leder for International Energy Agency, til den britiske avisa The Guardian.

International Energy Agency (IEA) er en av de viktigste institusjonene i energi og klima som tilbyr analyser, data, råd og løsninger til regjeringer og bedrifter.

CO2-utslippene øker igjen i 2021

– Vi gjør samme feilene igjen

Birols uttalelser kommer på bakgrunn av at IEA har kommet med en ny rapport om forventninger til CO₂-utslippene i 2021. Basert på markedsanalyse viser IEA at globale karbonutslippe fra energibruk står for mesteparten av klimagassutslippene. De er på vei til å øke med 1,5 milliarder tonn i 2021, etter å ha falt i fjor med 7 prosent i fjor.

Fatih Birol sammenligner den nåværende økningen med utslippet etter finanskrisen i 2010, da utslippene økte med mer enn 6 prosent i 2010 etter at land prøvde å stimulere økonomien med billig fossil energi.

– Det ser ut til at vi gjør de samme feilene igjen. Jeg er mer skuffet denne gangen enn i 2010, sier han.

Det ser ut til at vi gjør de samme feilene igjen. Jeg er mer skuffet denne gangen enn i 2010

—  Fatih Birol, daglig leder for International News Agency
CO2-utslippene øker igjen i 2021

– Er ikke overrasket

– Det er ikke overraskende funn at CO₂- utslippet skal øke kraftig i 2021. Vi visste allerede i perioden juli-desember i fjor at utslippet var mye høyere enn de første månedene, forteller Robbie Andrew som er seniorforsker på CICERO, til Vårt Land.

CICERO Senter for klimaforskning er Norges fremste institutt for tverrfaglig klimaforskning og er tilknyttet til Universitetet i Oslo.

Økningen i utslippet skyldes i stor grad bruken av kullkraft. Andrew forteller at økningen i Kina kan begrunnes i det økonomiske systemet i landet.

– Provinsene i Kina har som mål å øke BNP hver måned. Det enkleste å gjøre er å låne penger og bygge kraftstasjoner. Det handler ikke om hvilken kraft som er effektiv og billigst. Det handler om hvordan man kan øke BNP. Det er fullt mulig at Kina vil bygge flere kullkraftverk i 2021, men ikke ta dem i bruk. Det kommer an på etterspørselen i kraftmarkedet, opplyser han.

– Kull er billigere enn naturgass nå i USA

Samme tendensen mot kullkraft ser vi også i USA. Andrew forteller at pandemien har ført til økt priser på naturgass, og derfor foretrekker markedet kull som kraftressurs.

– I USA øker kullforbruket i 2021 på grunn av prisforskjellen mellom naturgass og kull. Etterspørselen etter strøm falt kraftig i 2020, og det førte til at naturgassproduksjonen stanset i noen områder. Det tar tid å komme opp igjen gassproduksjonen, og derfor er prisen på naturgass høy nå. Før var det motsatt, og i 2022 forventer vi en retur til billigere naturgass enn kull i USA, forteller han.

Han opplyser at det er ingen land som helt forbyr kullkraftverk.

– Det vi ser i USA er at markedet driver overgangen til naturgass, som kommer til å bli billigere. I EU fører kvotesystemet til redusert forbruk av kull. I India har de bygget ut for mye kapasitet med kullkraft og dermed kommer ikke til å bygge de neste årene, og i Kina har regjeringen ennå ikke begynt å kreve tydelig nok at kull skal legges ned, forteller han til slutt.

Les mer om mer disse temaene:

Ismail Akkan

Ismail Burak Akkan

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter