– Det Ropstad gjorde den gangen, har ingenting å si for SV sitt standpunkt, sier Audun Lysbakken til Vårt Land.
Denne helgen vil SV føye seg inn i rekken av rødgrønne partier som liberaliserer abortpolitikken sin denne våren.
Det skjer i kjølvannet av at Erna Solberg (H) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) trakk abortloven inn i KrFs retningsvalg høsten 2018, og vedtok forbud mot selvbestemt tvillingabort året etter.
I dette intervjuet med Vårt Land letter SV-leder Audun Lysbakken på sløret om abortsaken, rødgrønt samarbeid og en omstridt utredning av dødshjelp i Norge, som landsmøtet skal stemme over på søndag.
[ Juss-nestor om SVs abortforslag: – Det er noko sjølvmotseiande her ]
Lysbakken: Gir ikke kvinnen siste ord på grunn av KrF
Landsmøtene i Rødt, MDG og Ap har allerede gått inn for å utvide kvinners rett til selvbestemt abort. Søndag er det SVs tur.
Endringene var varslet. De siste årene har rødgrønne profiler pekt på at Solberg og Ropstad brøt borgfreden om abortloven, et kompromiss som hadde stått uendret i 40 år.
– Er det et gyldig argument for å gi kvinner siste ord om senabort?
– KrF har et dårlig argument mot å røre loven når de har gjort det selv. Men det er ikke derfor vi vedtar dette nå. SV har vært for å utvide selvbestemmelsen i mange år. Samtidig har det aktualisert abortspørsmålet. Rommet har blitt større for kvinner til å fortelle om hvordan det kan oppleves å måtte møte i abortnemnd, sier Lysbakken.
I eksisterende program går SV inn for å utvide selvbestemmelsen til 16. svangerskapsuke. Partiet vil også fjerne abortnemndene, som avgjør om kriteriene for senabort etter uke 12 er oppfylt.
Har stor respekt for skuffelsen til kristne SV-veteraner
SVs nye abortkurs faller kristne SV-veteraner tungt for brystet, meldte Vårt land fredag.
Tidligere miljøminister Helen Bjørnøy advarte om at det er stor forskjell på om fosteret er ti eller tyve uker gammelt. SV-nestor Audgunn Oltedal forsvarte nemndenes rolle i å holde ved like en etisk diskusjon om abort.
– Har de et poeng?
– Jeg har stor respekt for det de sier. Den kristensosialistiske strømningen er viktig i SV. Men det er ulike syn blant kristne sosialister. Oddny Miljeteig og Kirsti Bergstø har et annet syn. Nå ser det ut til at flertallet i partiet mener at tiden er inne for å gjøre noe med nemndsystemet. Det handler om hvor makten over beslutningen skal være, sier Lysbakken.
Mener dødshjelp-utredning er ufarlig
Før jul meldte Vårt Land at det går mot strid om aktiv dødshjelp på SVs landsmøte. Et mindretall i landsstyret ønsker å utrede dødshjelp i Norge.
I forkant av landsmøtet sa Lysbakken til VG at han er mot å innføre aktiv dødshjelp. Men han var taus om utredning.
– Er det så farlig å søke kunnskap?
– Nei, det er ikke farlig. Derfor har jeg ikke lagt noen føringer der for partiet. Men jeg er ikke tilhenger av å innføre en aktiv dødshjelp, svarer partilederen.
Før jul overrasket SVs helsetalsmann, Nicholas Wilkinson, ved å gå sammen med Frp i Stortinget om å utrede aktiv dødshjelp. Nå bekrefter Lysbakken at SVs stortingsgruppe hadde godkjent fremstøtet.
– Skjedde det med din velgsignelse?
– Det var behandlet i SVs stortingsgruppe på vanlig måte, sier Lysbakken.
SV i opposisjon vil ikke kreve samarbeidsavtale
SV er i medvind og har ligget over syv prosent på målingene siden i fjor vår. Så langt i april er snittet på åtte blank, to prosentpoeng over valget i 2017. Den rødgrønne opposisjonen ligger klart best an til å vinne høstens valg.
Lørdag vedtok SV sin «maktuttalelse», som fastslår at resultatet av regjeringsforhandlinger må godkjennes i en uravstemning blant medlemmene. Grepet har blitt lest som et forsøk på å unngå «strekk i laget» og kritikk fra egne rekker hvis SV går i regjering.
Siden sist SV satt i regjering har partiet dessuten fått konkurranse fra Rødt og MDG, som kan bryte sperregrensen ved valget. Et SV som må kompromisse i en ny regjering, kan bli angrepet av et frittalende Rødt.
– Gjør Rødts fremgang det vanskeligere for å SV å gå i regjering?
– Det kan vi ikke legge vekt på. Konkurransen om de radikale stemmene må vi bare ta som en utfordring, sier Lysbakken.
Gjennomslag i fordelings- og klimapolitikken vil avgjøre om SV går i regjering eller ei, fastslår han.
– Hvis forhandlingsresultatet blir for dårlig: Vil dere kreve en samarbeidsavtale med regjeringen, eller stå fritt i Stortinget?
– Vi har ikke tatt stilling til hva vi gjør hvis Ap og Sp danner regjering uten oss. Men utgangspunktet er at vi da går i opposisjon. Så blir det opp til regjeringen å finne ut hvordan den skal overleve. Vårt utgangspunkt er at vi vil stemme for ting vi synes er bra, og mot ting vi ikke synes er bra, svarer Lysbakken.
– Sp har gitt rødgrønne velgere en god grunn til å stemme SV
Om SV har vokst, så har Senterpartiet vokst i rakettfart. Og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil bare snakke om en Sp/Ap-basert regjering uten SV. Det rødgrønne trekløveret som regjerte fra 2005 til 2013 har slått sprekker.
Da Lysbakken talte til landsmøtet på fredag, advarte han om at hensikten med en Sp/Ap-regjering er å kunne søke flertall til høyre.
– Bør venstrevridde Ap-velgere gå for SV i år for å sikre at stemmen deres ikke går til høyresiden?
– Sp har gitt rødgrønne velgere et godt argument for å stemme SV, fordi et sterkt SV gjør det vanskeligere å komme utenom oss. Da blir det mer sannsynlig med et rødgrønt prosjekt fremfor en sentrumsregjering, svarer Lysbakken.