Nyheter

Venstre vil stanse all ny oljeleting

LANDSMØTE: Leder for Unge Venstre, Sondre Hansmark, er glad partiet «tar steget» og går inn for å stanse ny oljeleting. Han mener det nå blir viktig å bryte opp «jernalliansen» mellom Ap, H, Frp og Sp i oljepolitikken.

«Tiden for å lete etter stadig nye fossile ressurser er forbi. Derfor mener vi at det ikke bør tildeles nye lisenser på norsk sokkel» heter det i landsstyrets innstilling til nytt program for Venstre.

Fredag debatterer og vedtar landsmøtet i Venstre nye punkter i programmet om natur, klima og olje. Leder for Unge Venstre, Sondre Hansmark, mener at det aller viktigste er at partiet nå går inn for å stanse all ny oljeleting.

Når vi sier at vi skal bli et nullutslippssamfunn, kan vi ikke åpne oljefelt som skal holde på til 2070.

—  Sondre Hansmark

– Hvilke muligheter ser du for at partiet får gjennomslag for dette i en regjering på høyresiden eller i opposisjon?

– Oljepolitikken har vært vanskelig å røre. Det har vært en jernallianse mellom Sp, H, Ap og Frp som er enige om at vi skal pumpe olje i mange tiår fram i tid. Den alliansen er det viktig å bryte opp. Vi har fått til noen grep, som å flytte iskanten sørover og unngå oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja. Men fortsatt deles det ut for mange letelisenser. Når vi sier at vi skal bli et nullutslippssamfunn, kan vi ikke åpne oljefelt som skal holde på til 2070. Derfor er det viktig at Venstre prioriterer dette i neste stortingsperiode, sier Hansmark.

– På tide å si stopp

Sveinung Rotevatn har ledet programkomiteen og sa i sin tale fredag at komiteen har stilt seg spørsmålet hvor lenge Norge skal fortsette å lete etter stadig mer fossil energi.

– Vil noen komme til å kjøpe den i en verden der vi når målene i Paris-avtalen? Vårt svar er at det er på tide å si stopp. Ikke for all aktivitet på norsk sokkel, for det er gjort store investeringer og mange oljearbeidere skal fortsette å dra på jobb i helikopter. Men det er på tide å si stopp til å lete etter stadig mer olje og gass til forbrenning i en stadig fjernere framtid, sa Rotevatn.

Han understreket at tiden er inne for å gjennomføre det som er i gang av omstilling til å bruke kompetansen innen olje og gass til nye satsingsområder som hydrogen, grønn skipsfart og flytende havvind. Men Rotevatn sa at mange også kommer til å jobbe med helt andre ting.

– Siden 2014 vi fått 90.000 færre årsverk i olje- og gassnæringen. Det er ikke slik at alle de nå er arbeidsledige. I en liberal markedsøkonomi blir ressursene tatt i bruk der de kommer best til nytte. Omstillingen er allerede i gang, men i takt med skjerpede klimamål må den gå enda fortere, sa han.

Klimaavgift på oljeeksporten

Ifølge innstillingen vil Venstre også fjerne oljesubsidier, det vil si «avvikle leterefusjonsordningen, begrense friinntekten og redusere ekstra rentefradrag og avskrivningsregler slik at det er selskapene som tar risikoen».

– I dag får oljeselskapene betalt av staten for å lete etter olje. Det er feil bruk av fellesskapets midler, sier Hansmark.

Han tror det blir debatt om et annet forslag, nemlig om en produksjonsavgift på norsk olje.

– Dette har vært diskutert i Venstre en stund. Hensikten er at vi ikke skal drive med den klimafiendtlige haleproduksjonen ved å pumpe opp siste dråpe av olje. Norge er verdens sjuende største eksportør av CO₂. Vi har tjent oss rike på å eksportere utslipp og må også ta ansvar her, sier Hansmark.

Kritiserer Sp og Ap

– Vil du si at Venstres klima-, miljø- og oljepolitikk har druknet litt i årene i regjering?

– Jeg mener at hvis man er opptatt av å kutte utslipp, er det bare ett regjeringsalternativ i dette valget. Klimagassutslippene er nå de laveste på 30 år, og vi når det første klimamålet vi har satt. Jeg har ingen tro på at Sp og Ap sammen skal klare klimamålene, sier lederen for Unge Venstre.

– Hvilke muligheter ser du for å samarbeide med MDG og SV i saker dere er enige om?

– MDG har valgt feil side. For meg er det uforståelig at de har valgt å satse på en regjering som vil ta ned ambisjonsnivået i klimapolitikken. I partiets utstillingsvindu, Oslo, har MDG lovet å kutte utslippene med 50 prosent, men har bare klart 4,7 prosent. For min del er ikke et samarbeid på venstresiden fristende, sier Hansmark.

Særskilt norsk ansvar

Unge Venstre ligger ikke an til å få gjennomslag for sitt forslag om å øke Norges klimaambisjoner til å kutte 60 prosent innen 2030. Ungdomspartiet mener at Norge har et særskilt ansvar, som en velstående nasjon som har tjent seg rik på olje og gass, og det betyr at Norge må gjøre mer enn det verden ellers har som mål, nemlig å halvere utslippene innen 2030.

– Men den viktigste debatten er ikke hvilke mål vi setter. Norge har i mange år satt mål uten å ane hvordan vi skal nå dem. Det viktige er at vi følger opp med konkrete tiltak, og vi kan gjerne sette målet over 60 prosent også, sier Hansmark.

---

Mer fra innstillingen

  • Viken Venstre får trolig gjennomslag for sitt forslag om at Norge skal være en pådriver for internasjonalt vern av arktiske områder, med henvisning til initiativer fra USAs president Joe Biden.
  • Unge Venstre får trolig gjennomslag for å øke flypassasjeravgiften for flyreiser utenfor Europa. Ungdomspartiet mener at lange flyreiser i dag ikke har høy nok klimaavgift.
  • Det opprinnelige forslaget fra programkomiteen om at Oljefondet skal selge seg ut av olje- og gasselskaper, blir etter forslag fra statssekretær Geir Olsen i innstillingen endret til: «Vi vil at Oljefondet skal vektlegge klimarisiko i sine investeringer. Det vil bl.a. bety reduserte investeringer i olje- og gasselskap».
  • Oslo Venstre og Unge Venstre har landsstyrets innstilling med seg på å elektrifisere norsk sokkel, satse på havvind og produksjon av utslippsfri hydrogen.

---

Venstres landsmøte

  • Venstre har landsmøte fra fredag 23. til søndag 25. april. Landsmøtet holdes digitalt med sendinger fra Thon Hotell Opera i Oslo sentrum.
  • Partileder Guri Melby holder landsmøtetale fredag klokka 14. Fredag ettermiddag og kveld blir det debatt og votering om klimadelen av programmet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter