Nyheter

Norfund økte bruken av skatteparadiser i fjor

Rekordstore investeringer i utviklingsland ble gjort av Norfund i fjor. 69 prosent av denne bistanden gikk hovedsakelig via skatteparadis.

Bistanden gikk via tredjeland, hovedsakelig skatteparadisene Mauritius, Singapore og Caymanøyene, melder Bistandsaktuelt.

– Bruk av tredjeland er en viktig og vanskelig problemstilling for oss. Med Norfunds nye strategi ble det mer investeringer i fond, og da er det ofte vanskelig å unngå bruk av tredjeland, sier sjeføkonom Ola Nafstad i Norfund til fagbladet.

Norfund bruker begrepet tredjeland. Da inkluderer de også investeringer gjennom land som Canada, som ofte ikke regnes som et skatteparadis.

Han påpeker at Norfund skal alltid være en minoritetsinvestor og at kanalene ofte styres av de andre investorene.

Ifølge tall fra Norfund ble tredjeland i hovedsak brukt ved fondsinvesteringer (38 prosent i 2020), egenkapital og tilknyttede aksjonærlån (48 prosent).

Norfund sier at det hadde vær vanskelig å gjøre fondsinvesteringer i land som Laos, Kambodsja og Myanmar uten å gå gjennom tredjeland.Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter