Nyheter

Ringte Utøya-pårørende: Hei, det er Raymond Johansen...

22. JULI: Tydelig rørt fortalte Raymond Johansen hvordan det var å ringe pårørende etter Utøya-terroren: – Det var krevende, sa han på journalistikk-konferansen SKUP.

Etter at man visste hvem som var drept av terroristen for ti år siden, ringte Raymond Johansen, daværende partisekretær i Arbeiderpartiet og stortingsrepresentantene Martin Kolberg og Helga Pedersen først til de som var «på toppen av sorghierarkiet».

– Det var de etterlatte, sa Raymond Johansen.

– Hva sa du? spurte NRK-journalist Maria Hasselgård.

Hun ledet panelet som diskuterte temaet «22. juli-oppgjøret som ikke kom» under den digitale konferansen som Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) arrangerer torsdag og fredag.

Glad for telefonen

– «Hei, det er Raymond Johansen som ringer, partisekretær i Arbeiderpartiet. Jeg ringer for å kondolere drapet på (navnet), din sønn eller datter, og vil med det vise vår medfølelse», fortalte han:

– Meningen med å ha en slik samtale var at det skulle være formelt. Responsen var … Det gikk veldig fint. Noen var selvfølgelig … få … var sinte. Andre var glad for at vi ringte og satte ord på handlingen. Det var utrolig … krevende, fortalte Johansen.

Da alle mobiltelefonene ringte

Han fortalte også om at han fikk fortellinger fra politifolkene som kom til Utøya og var der utover kvelden 22. juli. De hørte at det begynte å ringe i alle mobiltelefonene som lå ved de drepte.

– Mamma og pappa ringte og lurte på … fortalte Johansen beveget.

– Da diskuterte vi hva vi skulle gjøre med alle de blodige klærne, for eksempel. Noen hadde funnet på den ville ideen om at vi brenner alt, sa han.

Arbeiderpartiledelsen bestemte da å ta vare på alt.

Etterlatte ville vite i detalj

– De etterlatte vil vite alt i detalj, alt i detalj. Det så vi også senere i rettssaken, sa Johansen.

Han fortalte om en partiorganisasjon i krise, i regjering, «som skulle klare dette».

– Det var en krevende oppgave som leder, erkjente Raymond Johansen, som nå er byrådsleder i Oslo.

---

22. juli

  • Fredag 22. juli 2011 ble Norge rammet av to terrorangrep.
  • Bombeangrepet på regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya er de verste terrorhandlingene i Norge etter andre verdenskrig.
  • Til sammen 77 personer ble drept i angrepene, 69 av dem på Utøya, der AUF hadde sommerleir.
  • Mange ble hardt skadd, og det ble gjort enorme materielle ødeleggelser.
  • Gjerningsmannen bak begge terrorhandlingene soner en dom på 21 års forvaring.

---

LES FLERE GODE SAKER FRA VÅRT LAND:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter