Nyheter

Biskop Nordhaug advarer mot oppdrett på «hellig» øy

ADVARER: Bjørgvin-biskopen frykter planene om oppdrett ved øya Selja i Stad. – Få i vår tid har Jesu evner til å mette 5.000 mennesker med to fisk, svarer ordføreren.

Ruinene etter Selje kloster ligger på øya Selja i Stad kommune. Nå vurderer kommunen om det skal kunne legges et oppdrettsanlegg utenfor øya. Foto: Irmelin Giverholt / NTB

– Det vil utvilsomt forstyrre den visuelle horisonten rundt øya og dermed også kunne ødelegge noe av den unike opplevelsen man kan få der, skriver Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug i et brev til Stad kommune, ifølge Fjordenes Tidende.

Brevet er sendt i forbindelse med en høring om kommunedelplanen for sjøarealene rundt øya Selja. Der er ett av spørsmålene er om det skal åpnes for oppdrettsanlegg utenfor øya.

Halvor Nordhaug er biskop i Bjørgvin bispedømme med bispesete i Bergen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Biskop Nordhaug: Øya med Selje kloster er et viktig pilegrimsmål

På Selja ligger ruinene etter Selje kloster, som trolig ble bygget rundt år 1100, på stedet der Norges eneste kvinnelige helgen Sankta Sunniva ble funnet.

Biskop Nordhaug peker på at øya er ett av Norges viktigste hellige steder og at den er et pilegrimsmål for mange.

Til NRK sier Nordhaug at man her har en konflikt mellom næringsinteresser og tidløse, åndelige verdier.

Venstre-Bjørlo: Lever ikke av ånd alene

Stad-ordfører Alfred Bjørlo (V) minner, i en humoristisk tone, om at man ikke lever av ånd alene.

– Jeg håper kirken har forståelse for at svært få i vår tid har Jesu evner til å mette 5.000 mennesker med bare to fisk. Vi er i Norge i 2021 nødt til å ha egnede arealer til å lage mat både på sjø og land, uten å støtte oss på at det skal skje ved et mirakel, sier Bjørlo til NRK.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter