Nyheter

Folkediplomati-toppen avfeier kritikk

MOTANGREP: Hendrik Weber går i rette med kritikk fra Utenriksdepartementet og avfeier kobling til ytre høyre-politikere på sine omstridte reiser.

Med de kontroversielle reisene til russisk-okkuperte Krim og separatist-republikken Donetsk i det østlige Ukraina er Webers mål å skape et mer forståelsesfullt bilde av Russland. Synet hans står i kontrast til Norges og Nato-landenes:

– Krim er ikke okkupert og det er ikke begått brudd på folkeretten, hevder Weber, Rødt-politiker i Alver kommune.

Vårt Land har i en større artikkel kartlagt kontroversiell reiseaktivitet fra Weber og organisasjonen han leder, Folkediplomati Norge. Russiske medier har vridd reportasjer om aktiviteten til propaganda. Til flere av reisemålene farter også representanter fra høyreradikale partier.

Tror flere vil gjøre Krim-reiser

Weber var nylig delegat på Rødts landsmøte. Han mener engasjementet og de omstridte reisene er klart atskilt fra rollen som Rødt-politiker her hjemme.

Om kritikken fra Utenriksdepartementet (UD) mot delegasjonsreiser til Krim sier han:

– Kritikken gjør jo bare at flere blir interessert i å reise til Krim. Også de negative oppslagene bidro jo til det. Jeg tar den til meg, hører på den og vurderer den. Men jeg kommer selv til en helt annen vurdering, sier Weber til Vårt Land.

Han påpeker at reisene til Krim eller Donetsk i Øst-Ukraina ikke er straffbare etter norsk lov og at det er fullt lovlig å reise til Russland.

Hendrik Weber

Ble «valgobservatør». Hvordan?

UD frarådet oppdraget som «valgobservatør» på Krim i 2018. Weber forklarer at han først ble forespurt, vurderte hva oppgaven gikk ut på og takket til slutt ja fordi han flere ganger hadde besøkt Krim.

– Hvem spurte deg om å delta? Myndighetene på Krim?

– Det var det russiske utenriksdepartementet. De har kontor på Krim også, men til slutt er det jo Moskva.

Tittelen «valgobservatør» er ifølge Weber dessuten ikke underlagt noen internasjonal akkreditering.

– Jeg har hatt dokumenter som viser at jeg er offisiell valgobservatør i Russland. Med de papirene kunne jeg komme inn i valglokaler.

---

Motstrøms aktivist

  • Hendrik Weber (44) er opprinnelig fra en by nær Köln i Tyskland. Er bosatt på Radøy i Alver kommune utenfor Bergen.
  • Registrerte i august 2017 organisasjonen Folkediplomati Norge sammen med kona Mette Rosenlund.
  • Har journalistutdannelse fra Tyskland. Eier firmaet Betongrehab Vest i Alver.
  • Er også forfatter. Blant flere bøker er «Vårt Krim», først utgitt i Tyskland. Den lanseres i Norge i april med tittelen «Hvem har rett på Krim».

---

Betaler – «en dyr hobby»

Overfor Vårt Land anslår han at han hele 17 ganger har besøkt den annekterte halvøya. Til Øst-Ukraina har han reist til «fire-fem ganger».

– Alle mine reiser er betalt av meg selv. Hvis andre reiser med, så reiser de på eget ansvar og egen lommebok. Dette er en dyr hobby, svarer Weber.

Dersom han blir invitert av myndighetene i utbryterrepublikken Donetsk, får han delvis gratis hotellopphold.

– Krim og utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk i regionen Donbass anerkjennes ikke av Norge. Hvorfor driver du arbeid for det motsatte?

– Jeg mener at Krim ikke er annektert og at det ikke er begått brudd på folkeretten. Det er jeg ikke alene om. Flere tunge vitenskapsfolk sier dette, men det kommer ikke frem i avisene. Det er trist.

Donetsk/Luhansk

Tar seg inn fra Russland

– Du har nylig fått kunngjort en pris fra utenriksministeren i Donetsk for å spre sannferdig informasjon. Hvordan opplever du det?

– Du hadde ikke stilt det samme spørsmålet til en norsk tjenestemann som hadde fått samme typen utmerkelse fra en det amerikanske militære for godt samarbeid. Nå driver jeg ikke med noe militært, men jeg skjønner ikke helt spørsmålet.

På sine reiser til Donbass må han krysse grenser der ukrainske myndigheter mener dette er ulovlig.

– Hva er din kommentar til det?

– Jeg reiser fra den russiske siden over grensen til Donetsk og Luhansk. De regner seg som egne republikker og hører for øyeblikket ikke til ukrainsk territorium.

Om høyreekstreme: «Vi kan jo hilse»

Da Weber og kona Mette Rosenlund deltok som «valgobservatører» på Krim, var også personer fra høyreradikale partier – som tyske Alternative für Deutschland (AfD) – tilstede.

– Hvor bekvem er du med å delta sammen med personer fra AfDs høyrefløy?

– Til Krim drar selvfølgelig bare politikere fra opposisjonspartier, både høyresiden og venstresiden. At det er en samleplass for høyreekstreme eller litt høyrevridde folk fra AfD, er absurd.

Weber avviser at han har møtt den høyreekstreme redaktøren Manuel Ochsenreiter i et tysk følge av valgobservatører. Men han bekrefter at han kjenner AfD-politikeren Gunnar Lindemann, møtt på besøk hos myndigheter i Donetsk.

– Jeg reiser ikke sammen med AfD fordi de står ikke politisk nær meg. Men vi driver ikke slåsskamp der nede. Jeg kan jo hilse på dem. Men AfD er ikke mitt parti.

Hendrik Weber

Starten: Reagerte på Putin-omtale

Engasjementet for å kjempe inn et annet syn på Krim-konflikten kom etter at Weber hadde sett en video den tyske Die Linke-politikeren Andreas Maurer hadde laget fra halvøya i 2016. Senere har de reist mye sammen.

– Jeg reagerte den gang på fremstillingen i pressen av Putin som «stygg ulv» og at resten sto for demokrati og menneskerettigheter. Selv om jeg ikke hadde peiling, følte jeg at dette kunne ikke stemme.

Derfor reiste han selv til Krim og skrev en lang artikkel i ukeavisa Ny Tid etterpå. De mange tilbakemeldingene han fikk er i følge Weber den egentlige grunnen til at organisasjonen Folkediplomati Norge har oppstått.

Målet: «Fornuftig forhold til Russland»

Årsaken til at han frekventerer separatist-områder er et sterkt ønske om å belyse en krig «det snakkes for lite om» fra en annen side.

– Hva vil dere oppnå med organisasjonen Folkediplomati Norge?

– Det viktigste for oss er at vi har et fornuftig forhold til Russland. Det er egentlig hovedmålet for Folkediplomati Norge. Vi må ha en dialog på likefot og som ikke er preget av dobbeltmoral: Alt som vi gjør er greit - og det de gjør er dårlig og strider mot folkeretten.

– Går det noen linjer fra engasjementet ditt til arbeid i Rødt?

– Det arbeidet holder jeg atskilt. Det har jeg sagt fra før jeg stilte til valg. Partiet vet hva jeg driver med. Jeg blander ikke de to tingene sammen, svarer Weber.

Hendrik Weber

Propaganda? Forståelig med oppslag

Under enkelte av reisene til Krim har russiske medier vridd avisartikler og TV-innslag til former for propaganda, noe blant annet en Nato-rapport har omtalt. Weber og norske medreisende fremstilles som «offisielle» politikere eller «delegasjoner fra Norge».

– Hvor greit er det med slikt?

– Det er helt forståelig og naturlig i mine øyne at de viser interesse når turister eller offisielle kommer til Krim. At de bruker ordet politiker, er greit. Jeg er jo politiker.

Mener UD driver taktikk

– Utenriksdepartementet mener dere burde ta avstand fra hvordan dere blir fremstilt. Hva sier du om det?

– Det er klart at UD mener dette. Om de ikke uttaler seg, får de ukrainske myndigheter på døren som spør: Hvorfor gjør dere ikke noe? Derfor har UD noen ganger kommet med uttalelser om oss. Dette er selvfølgelig deres taktikk.

Under syvårsfeiringen av Russlands innlemmelse av Krim 16. mars i år kom det en rekke russiske medieoppslag vinklet som om Weber faktisk var tilstede uten å være der.

– I ett oppslag het det at du hadde reist til Krim for å bli vaksinert, hvordan reagerer du på det?

– Jeg vet ikke hvem som har gitt ut den artikkelen. Planen var å reise til Krim selv 14. mars, men det kunne vi ikke.

Krim

Møtte sjefen i omstridte Nattulvene

På sine reiser har han også møtt medlemmer av motorsykkelgruppen Nattulvene. De omtales som nasjonalistiske – Weber omtaler dem heller som «patriotiske». Han avviser at han har vært på offisielt besøk hos dem.

– Hvorfor har du møtt dem?

– Du blir selvfølgelig kjent med mange på disse reisene: På Nattulvenes bikeshow på Krim og i deres offisielle lokale i Moskva. Der har de en restaurant, åpen for alle mulige folk, sier Weber.

Han opplyser at en gruppe fra Folkediplomati Norge besøkte restauranten under fotball-VM og at han selv én gang snakket ganske kort med Nattulvenes leder, Aleksandr Zaltonstanov.

– Han har et patriotisk syn på Russland, men vil også ha fred med alle andre grupperinger. For meg er dette et grunnlag for å høre hva de mener.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter