Nyheter

Frp-politiker gikk ut mot Listhaug - nå er hun utestengt fra partimøter

INTERN URO: Sentralstyret i Frp opprettholder vedtaket om å utestenge Silje Flaten Haugli fra møter og arrangementer, etter at hun gjentatte ganger har uttalt seg kritisk om nestleder Sylvi Listhaug.

Tidligere i mars ble lokallagsleder Silje Flaten Haugli i Tvedestrand Frp utestengt fra møter og arrangementer i Agder Frps fylkeslag ut 2021 med følgende begrunnelse:

«Fylkesstyret legger vekt på at uttalelser gitt til sentrale, regionale og lokale medier har bidratt til å skade partiets- og sentrale partimedlemmers omdømme».

Haugli anket vedtaket til Frps sentralstyre, og fikk i går beskjed om at anken var behandlet. Sentralstyret opprettholder vedtaket, men istedenfor at utestengelsen gjelder ut året, gjelder den til 30. september. Dermed får hun begrenset mulighet til å bidra i valgkampen.

– Jeg er veldig overrasket. Jeg trodde sentralstyret kom til å gjøre om vedtaket fordi jeg oppriktig mener at det må være såpass takhøyde og gode vilkår for ytringsfriheten i Frp, sier Haugli til Vårt Land.

Listhaug-kritikk

Frp-politikeren synes behandlingen har vært uprofesjonell. Hun fikk ikke vite når anken skulle behandles, og har aldri fått vite hvilke konkrete uttalelser som har ført til utestengelsen.

– Jeg skjønner at det gjelder mine uttalelser om Sylvi Listhaug, men ikke hvilke av dem, sier Haugli.

Hun har ved flere anledninger uttalt seg kritisk i pressen om Frp-nestleder Listhaug, som er favoritt til å overta ledervervet i partiet etter Siv Jensen.

I et intervju i Vårt Land i februar sa hun blant annet:

– Jeg tror Listhaug vil skape en dominoeffekt, hvor partiet vil havne i en mer nasjonalistisk og konservativ retning. Listhaug vil være en frontfigur, hvor flere av de nasjonalkonservative vil ta del i partiet.

Jeg skjønner at det gjelder mine uttalelser om Sylvi Listhaug, men ikke hvilke av dem

—  Silje Flaten Haugli

Vurderer å melde seg ut

I samme intervju med Vårt Land sa Haugli at hun vil melde seg ut av partiet om Listhaug blir ny leder. Det står hun fortsatt inne for.

– Jeg meldte meg inn i Frp fordi jeg er liberalist og tror på enkeltindividets frihet. Det er liberalisme Frp er tuftet på. Alt som skjer nå med valg av ny leder, fylkeslag som driver meningsdiktatur, og populismen Frp fremmer sentralt, er ting jeg ikke kan stå inne for.

Agder-politikerens medlemskap i Frp hang i en tynn tråd allerede før hun ble utestengt fra å delta på fylkesmøter det neste halve året.

– Denne saken gir meg ikke mer lyst til å være medlem. Det er demotiverende å føle at alt jeg gjør er galt, at mitt eget fylkeslag er ute etter å ta meg. Jeg har viet 11 år av livet mitt på partiet, og har bidratt i hver eneste valgkamp. Så er dette takken.

Haugli mener behandlingen hun har fått er hyklersk.

– Det må være såpass høy takhøyde i Frp at man kan diskutere de store endringene partiet går gjennom nå offentlig. Flere sentrale tillitsvalgte har uttalt seg kritisk om politikk og partifeller offentlig tidligere, uten at det har fått konsekvenser. Det er spesielt å henge ut én person på denne måten.

Fylkeslaget vil sende tydelig signal

Christian Eikeland er fylkesleder i Agder Frp, som sto bak det opprinnelige vedtaket om å utestenge Haugli fra fylkeslagets møter og arrangementer ut året. Han skriver i en sms at han tar sentralstyrets ankebehandling til etterretning.

– Jeg ønsker ikke å uttale meg om hvilke vurderinger fylkeslaget gjorde da saken var til behandling hos oss, annet enn at det er viktig å signalisere klart og tydelig at vi nå går mot en valgkamp der vi må stå på samme lag, fremsnakke partiet, ikke drive obstruksjoner og ikke gjøre arbeidet utfordrende for fylkeslaget, skriver Eikeland videre.

Han mener Frp har en jobb å gjøre med å vise fram partiets politikk, og «hvilke utfordringer det kan bli med et samarbeid mellom Sp, SV og MDG».

– De som vil ta del i det arbeidet er hjertelig velkommen på våre arrangementer i valgkampen.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter