Nyheter

Enkelte konservative kristne hyller Russland. John Færseth vet hvorfor

ORTODOKSE: Russland har blitt et samlingspunkt for de som vil velte en verden som de mener har forfalt moralsk. Putin er forklaringen, ifølge forfatter John Færseth i ny bok.

I 2013 holder Russlands president Vladimir Putin en tale der han langer ut mot Vestens «moralske forfall». Om de «euro-atlantiske» landene som fornekter sine røtter, inkludert kristne verdier – «som utgjør hele grunnlaget for vestlig sivilisasjon». Putin sa at disse landene kaster til side moralske, religiøse og seksuelle identiteter.

John Færseth

– Etablerer parti som tillater pedofili

I talen, som blir holdt til tankesmien Valdai-gruppen, fortsatte Putin med sin hardtslående fordømmelse av Vesten.

– De fører en politikk som likestiller store familier med likekjønnede partnerskap, og troen på Gud med tro på Satan. Den politiske korrekthetens herjinger har gått så langt at folk nå på alvor snakker om å etablere politiske partier som har som mål å tillate pedofili.

Når ble Russland et land som omfavner tradisjonelle, kristenkonservative ideer? Det er et av spørsmålene forfatteren John Færseth svarer på i boka Fyrtårnet i øst. Putins Russland og vestlige ekstremister.

I boka drar forfatteren oss med inn i en tett vev av konspirasjonsteorier, høyreekstreme, nynazister, leiesoldater og propagandister i russiskstyrte medier, høyrepopoulistiske partier i sentral-Europa, amerikanske alt-rightere og ytterliggående kristenkonservative.

– Det er en kjensgjerning at Russland i dag er en kilde til falske nyheter, en treningsleir for høyreekstremister og et samlingspunkt for ulike miljøer som vil velte dagens verdensorden, sier Færseth.

Russland har blitt et symbol – eller et fyrtårn – for flere miljøer som er motstandere av dagens verdensorden.

Russian President Vladimir Putin, right, congratulates Russian Orthodox Patriarch Kirill with the 12th anniversary of his enthronement in Moscow, Russia, Monday, Feb. 1, 2021. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Da Færseth begynte å skrive boken for flere år siden, var det for å finne ut av hva som fikk vestlige høyreekstremister og enkelte på venstresida til å melde seg til kamp for de prorussiske separatistene i Ukraina. Men underveis ble han klar over at Russland også hadde en tiltrekning på mange andre områder, og at Russland mest av alt er et symbol for motstand mot det noen mener undergraver verden – det være seg overnasjonale eliter, USA-imperialisme, globalisering, EU, LHBT-rettigheter, kulturell homogenisering eller kulturmarxisme.

– Det var fra separatister i Øst-Ukraina jeg først hørte de mest spinnville konspirasjonsteoriene om Norge, om hvordan Norge styres av pedofile og hvordan man underviser i pedofili på barneskolen, sier Færseth.

– På det ytterste høyre er Russland et eksempel på at «nasjonalismen har en framtid som ideologi», og hvordan landet ved hjelp av den ortodokse kirka har blitt mer moralsk. Det russiske fokuset på familieverdier, motstand mot likekjønnede ekteskap og homofili appellerer både til noen kristenkonservative og til høyreekstremister, sier Færseth.

Russian President Vladimir Putin, fourth right in the first row, and Syrian President Bashar Assad, third right in the first row, pose for the media in an orthodox cathedral for Christmas, in Damascus, Syria, Tuesday, Jan. 7, 2020. Putin has traveled to Syria to meet with President Bashar Assad, a key Iranian ally. The rare visit Tuesday comes amid soaring tensions between Iran and the United States following the U.S. drone strike last week that killed a top Iranian general who led forces supporting Assad in Syria's civil war. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ortodokse kirka viktigere

Den ortodokse kirka har blitt gradvis viktigere siden kommunismens fall. Putin har i sin tredje presidentperiode dreid landet i mer nasjonalistisk retning, gitt stor plass til den ortodokse kirka, støtte til tradisjonelle kjønnsroller og tatt klar avstand mot det de kaller utradisjonelle livsstiler, og motstand mot homofil. I 2013 ble det ulovlig å snakke om homofili i en positiv eller nøytral tone til unge under 13 år, for å «beskytte barna».

Dette appellerer til enkelte kristenkonservative grupperinger og partier i vesten, som synes religion får mindre plass i samfunnet og gjerne omtales negativt. Da blir Russland annerledeslandet som går andre veien. Putin kan spille videre på det de vestlige landene har «tapt», og si - her i Russland gjelder disse normene fremdeles. Samtidig mener Færseth at dette bildet delvis er fantasi.

– Mange av disse ser for seg Russland som et dypt religiøst land. Det stemmer ikke, sier Færseth og legger til:

– Bare et fåtall går i kirken til vanlig. Aborttallene er skyhøye, skillsmissestatistikken også. Og mens noen betrakter Russland som et forsvar mot islam, har faktisk islam offisiell status som en av Russlands tradisjonelle religioner. I en av delrepublikkene, Tsjetsjenia, har de til og med innført sharialover, sier han.

Derfor er det mer forestillingen om en kristenkonservativ drømmeverden i Russland, mer enn realitet, mener han.

---

Fyrtårnet Russland

  • John Færseth er aktuell med boka Fyrtårnet i øst. Putins Russland og vestlige ekstremister.
  • Færseth er utdannet medieviter ved Universitetet i Oslo med Balkan som spesialitet, og har flere studieopphold i Serbia og Ukraina bak seg.
  • Han har skrevet en rekke artikler og kronikker for norske aviser og nettsteder, blant annet for Vårt Land. Færseth har vært opptatt av konspirasjonsteorier og ekstremisme i mange år.
  • Færseth har skrevet bøkene KonspiraNorge, Ukraina. Landet på grensen og Fyrtårnet i øst. Putins Russland og vestlige ekstremister.
  • I sin siste bok beskriver han hvordan Russland har blitt et fyrtårn for flere miljøer som er motstandere av dagens verdensorden, om miljøer som forenes av et negativt syn på vesten, vestlige eliter og globalisering.

---

Italian Deputy-Premier Matteo Salvini delivers his speech at the World Congress of Families, in Verona, Italy, Saturday, March 30, 2019. A congress in Italy under the auspices of a U.S. organization that defines family as strictly centering around a mother and father has made Verona ?Äî the city of Romeo and Juliet ?Äî the backdrop for a culture clash over family values, with a coalition of civic groups mobilizing against what they see as a counter-reform movement to limit LGBT and women's rights. (AP Photo/Antonio Calanni)

«Moderskapets hellighet»

I 2014 ble konferansen «Moderskapets hellighet» avholdt i Kreml. Det var en erstatning for en planlagt konferanse i regi av World Congress of Families (WCF), en samling for evangelikale, katolske og ortodokse konservative fra hele verden, som ble avlyst på grunn av utbruddet av krigen i Ukraina. WCF står for den «naturlige familien», er motstandere av abort, homofili og kjemper mot «kjønnsideologi».

Denne kongressen er et bilde på hvordan nettverk og forgreininger til ulike partier og miljøer verden samles. Italias Matteo Salvini åpnet konferansen i Verona, George Bush Jr. sendte en varm hilsen i 2016, mange statsledere, særlig fra øst-Europa har åpnet konferansene. Blant dem Moldovas prorussiske og homofiendtlige president Igor Dodon.

– Samtidig har den gitt politiske konsekvenser. Noen mener de har hatt en finger med i spillet i innføringen av homofililovene i Russland, og lover mot homofil praksis blant annet i Nigeria. Den regnes som en såpass viktig politisk arena, at sentrale politikere ønsker å delta, sier Færseth.

People march to protest the World Congress of Families, in Verona, Italy, Saturday, March 30, 2019. A congress in Italy under the auspices of a U.S. organization that defines family as strictly centering around a mother and father has made Verona ?Äî the city of Romeo and Juliet ?Äî the backdrop for a culture clash over family values, with a coalition of civic groups mobilizing against what they see as a counter-reform movement to limit LGBT and women's rights. (AP Photo/Antonio Calanni)

Aldri feil med venner i utlandet

Mens World Congress of Families har hovedkvarter i USA, har flere sentrale personer i organisasjonen de siste årene trukket frem utviklingen i Russland, Ungarn og Polen som inspirasjonskilder. Mange av World Congress of Families sine konferanser på 2000-tallet har blitt holdt i øst-europeiske land.

– Blant de folka som dukker opp på konferansen, er også representanter for de samme høyrepopulistiske partiene som det har blitt avslørt har fått økonomisk støtte fra Russland. Og som også har stemt mot sanksjoner mot Russland i Europaparlamentet. Politisk er det direkte gunstig for Russland, sier han.

Færseth påpeker at det aldri er feil å ha venner i utlandet. Derfor drar Putin nytte av støtte fra enkelte kristenkonservative krefter i vest.

Særlig trekker han fram USA.

– Vi må huske på at kristenkonservative grupper har hatt stor politisk innflytelse der. Det er aldri feil å ha venner i utlandet.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter