Nyheter

Vær-katastrofer har drevet over 10 millioner på flukt

DYSTER STATISTIKK: I løpet av de siste seks månedene ble 10,3 millioner mennesker fordrevet grunnet værrelaterte katastrofer. I samme periode flyktet 2, 3 millioner fra konflikt.

De nye tallene kommer fram i ferske studier fra Den internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne-føderasjonen IFRC. Studiene er en oppfølging av en rapport fra 2018: «Disasters and Displacement in a Changing Climate».

Rundt 60 prosent av dem som måtte forlate sine hjem som følge av oversvømmelse eller tørke, bor i Asia.

Den dystre statistikken omfatter perioden fra september 2020 til februar 2021.

Viser et klart bilde

– Selv om perioden er begrenset, ser vi en voksende global trend når det gjelder forflytninger som følge av værhendelser, sier Helen Brunt, som jobber med migrasjonsspørsmål i Asia og Stillehavsområdet.

Vi ser at klimaendringer forverrer eksisterende faktorer som fattigdom, konflikter og politisk uro.

—  Helen Brunt, forsker

IFRC skriver i sin rapport at fordrivelse av enkeltpersoner og samfunn som følge av katastrofer og negative konsekvenser av menneskeskapte klimaendringer regnes som en av de største humanitære utfordringene i det 21. århundre.

Mange millioner i året

I perioden mellom 2009 og 2019 registrerte dokumentasjonssenteret IDMC at gjennomsnittlig 22,7 millioner mennesker årlig ble drevet på flukt som følge av plutselige værhendelser som flom, storm, skogbranner, ekstreme vinterforhold, jordskjelv, vulkanutbrudd og ras.

– Vi ser at klimaendringer forverrer eksisterende faktorer som fattigdom, konflikter og politisk uro. Det gjør situasjonen vanskeligere i mange områder – den ene katastrofen følger etter den andre, sier Brunt.

Global oppvarming

Gjennomsnittstemperaturen på jorda ligger nå omtrent 1 grad over nivået på slutten av 1800-tallet. Noen deler av verden opplever raskere temperaturøkning enn andre.

FNs klimapanel mener at mesteparten av økningen siden 1950-tallet er høyst sannsynlig menneskeskapt.

Økende temperatur på jorda fører blant annet til stigende havnivå, nye nedbørsmønstre, tørke og flom. Det fører til at bebodde områder kan bli vanskelig å leve i.

IFRC understreker i rapporten at det er vanskelig å anslå det eksakte antallet mennesker som blir fordrevet som følge av klimaendringer.

Det er også vanskelig å vite hva som er direkte konsekvenser av global oppvarming.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter