Nyheter

Mosambik: Norge gir hjelp til terrorofre

MOSAMBIK: Norge gir 35 millioner til mennesker som er terrorisert og jaget på flukt i provinsen Cabo Delgado. Utenriksministeren vil at anklager om angrep mot sivile granskes.

– Det er viktig at de som står bak overgrepene stilles til ansvar, sier utenriksministeren Ine Eriksen Søreide i en melding fra Utenriksdepartementet (UD).

Hun reagerer kraftig på meldingene om at barn ned i 11-årsalderen er ofre for ekstrem vold. Redd Barna har omtalt det som «væpnede menn» og opprører, men det er trolig islamister som står bak. Amnesty International har også rapportert om overgrep mot sivile.

Mosambik

På flukt

UD melder at Norge nå øker den humanitære innsatsenmed 35 millioner kroner. Norge har i flere år støttet bistandstiltak i Cabo Delgado.

670.000 mennesker har dratt fra sine hjem i nord og søkt tilflukt sørover i provinsen. Den humanitære situasjonen er svært alvorlig.

Er svært bekymret

Eriksen Søreide er svært bekymret for utviklingen i det nordlige Mosambik. Voldelige ekstremister har terrorisert befolkningen i flere år, men de siste rapportene om vold og overgrep mot barn er særlig alvorlige uttaler ministeren.

Overgrepene må stanse og anklagene om overgrep må etterforskes, mener hun.

– Jeg er svært bekymret for utviklingen i det nordlige Mosambik. Voldelige ekstremister har terrorisert befolkningen i flere år. De siste rapportene om vold og overgrep som også rammer barn, er særlig alvorlige, uttaler Ine Eriksen i en melding på UDs nettsider.

Mosambik

Forteller om barn som halshugges

Tidligere denne uka meldte Vårt Land at flyktninger forteller brutale historier om barnedrap i den nordlige delen av Cabo Delgado. To kvinner forteller gjennom Redd Barna hvordan hver av deres sønner på 11 og 12 år ble halshugget av væpende menn mens hun selv og tre andre barn gjemte seg i nærheten.

Norsk UD kaller dette islamistisk-inspirerte grupper. En av dem har havnet på USAs liste over terrororganisasjoner. De kaller seg selv Den islamske staten i Sentral Afrika (ISCAP), men i Mosambik kalles de seg blant annet al-Shabaab, etter en beslektet gruppe i Somalia.

Islamist-opprøret sprer seg, og målet er å opprette et kalifat nord i Mosambik.

Jarle Hansen forteller at jihadistgrupper som dette etablerer seg i områder der myndighetene ikke kan sikre sivile. Der trives de såkalte salafijihadistene, ifølge Hansen som kjenner godt til jihadistgrupper i Afrika.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter