Nyheter

Bare én av ti fedre tok ut mer enn pappakvoten

PAPPAKVOTE: Kun 11 prosent av fedrene som tok imot foreldrepenger i fjor, tok ut mer enn sin tilmålte kvote. Det viser nye tall fra Nav.

Tallene viser også at 13 prosent av fedrene tok ut mellom 1 til 19 dagers permisjon, skriver Klassekampen.

Foreldrepermisjonen er delt i en mødrekvote på 15 uker, en fedrekvote på 15 uker og en fellesperiode på 16 uker. Dette kan økes ved å senke dekningsgraden til 80 prosent.

Venstre-Melby: Kunne håpet prosenten var høyere

Venstre fikk inn en tredeling av permisjonen i Jeløya-plattformen i 2018, og partileder Guri Melby ønsker at flere fedre skal ta ut sin kvote og mer.

– Jeg kunne håpet at den prosenten var enda høyere. Jeg har tro på at vi kan komme dit over tid, sier hun.

Melby trekker fram at hun tidligere mente at en todeling av permisjonen ville være best, men sier hun innser at det er situasjoner som gjør at par må ha valgfrihet.

Varierer med inntekt

Klassekampen skriver at Nav tidligere har sett på sammenhengen mellom inntekt og hvor mye tid med babyen fedrene tar ut.

Ulf Andersen, statistikksjef i Nav, sier til avisa at uttak av foreldrepenger varierer med inntekt.

– De som har veldig lite inntekt og som ikke bruker fedrekvoten sin, har kanskje ikke råd til å ta foreldrepenger og må jobbe i stedet. Om du ikke har inntekt får du ikke foreldrepenger. Det er de som tjener mest som bruker foreldrepengene mest, sier Andersen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter