Nyheter

Hun følte skam da landet hennes var åsted for terrordrap

TERRORISME: For to år siden ble norske Maren Ueland brutalt drept i Atlasfjellene. Marokkos ambassadør i Norge, Lamia Radi ville sende blomster til foreldrene. Da ble hun invitert til begravelsen.

– Den varmen som familien viser fyller meg med kjærlighet og respekt. Det er sterkt å oppleve det norske samfunnets evne og styrke til å vise kjærlighet selv i de vanskeligste tider. Det er så mye enklere å vise hat, sier Lamia Radi.

Hun har vært ambassadør for Marokko i Norge de siste fire årene og bor her med sin 13 år gamle sønn. De skulle reist hjem i desember, men oppholdet ble forlenget på grunn av korona. Etter planen reiser de tilbake i sommer.

– En bølge av sjokk over hele Marokko

Radi var på ferie i hjemlandet da hun like før jul i 2018 fikk beskjed om dobbeltdrapet på venninnene Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. De to var erfarne friluftsliv folk og var på en privat reise i landet. Radi forteller at hun følte skam da det gikk opp for henne hva som hadde skjedd.

– Jeg kunne nesten ikke tro det. Vi gjør ikke sånt. Det var barbarisk. Det var et forræderi i forhold til hvem vi er. Det gikk en bølge av sjokk over hele Marokko. Samtidig kjente vi på ydmykhet i forhold til at dette skjedde i landet vårt, forteller Radi.

Hun viser til at det raskt ble mobilisert jakt på drapsmennene, som har uttrykt støtte til IS.

– Det marokkanske folk var i dyp sorg. Det var en følelse av at hele landet deltok i jakten. Jeg tror det er grunnen til at de første arrestasjonene skjedde i løpet av 24 timer, sier Radi.

Vi gjør ikke sånt. Det var barbarisk. Det var et forræderi i forhold til hvem vi er.

—  Lamia Radi, Marokkos ambassadør i Norge

Det er fire hovedmenn som har blitt dømt til døden dømt for drapet på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen. Dommen har blitt anket. I følge familien til Maren Ueland sin bistandsadvokat, Ragnar Falck Paulsen, har den endelig dommen ikke kommet.

Link til Roald Amundsen

– Du er i en mannsdominert profesjon. Over 80 prosent av verdens ambassadører er menn. Hva må endre seg for å få opp antallet kvinnelige ambassadører?

– Dette handler ikke om kjønn, men om dyktighet og hardt arbeid. Jeg er privilegert fordi jeg har muligheten til å jobbe med det jeg elsker. Landet mitt trenger patrioter, sier Radi, som har en helt spesiell forbindelse med Norge.

Hennes grandonkel, Gilbert Brazy var mekanikeren ombord i flybåten Latham. Dette var det franske flyet som Roald Amundsen i 1928 fløy for å forsøke å redde Nobile-ekspedisjonen, som hadde styrtet på Nordaustlandet på Svalbard.

Latham forsvant med Amundsen ombord. Alle omkom. Brazy hadde bygget flymotoren, og han var ifølge Radi overbevist om at flyet ikke ville tåle kuldegradene i nordområdene. Brazy, som akkurat hadde blitt far, var så sikker på utfallet at han ringte familien og fortalte at han kom til å dø. Han var i militæret og formidlet at han ikke kunne trekke seg fra turen. Samtidig ba han broren om å gifte seg seg med kona, noe broren gjorde.

– Jeg har vokst opp med denne historien, som naturlig nok har preget familien. Og nå: Hva var sjansen for at min første utplassering som diplomat ville være i samme land som min grandonkel forsvant i for over 90 år siden, undrer Lamia Radi.

---

Terrordrapene i Marokko

  • Venninnene Louisa Vesterager Jespersen (24 år) fra Danmark og Maren Ueland (28 år) fra Bryne dro på tur i Atlasfjellene i Marokko i desember 2018.
  • 17. desember 2018 ble de funnet drept i teltet sitt.
  • 23 menn ble arrestert og siktet av marokkansk politi i forbindelse med drapene. Flere hadde sverget troskap til terrororganisasjonen IS.
  • I juli 2019 ble tre av de mistenkte dømt til døden. Dommen er anket.

---

Var opptatt av å formidle medfølelse fra det marokkanske folk

Som diplomat er en av hennes oppgaver å knytte bånd mellom to nasjoner. Etter terroren i Atlasfjellene var hun særlig opptatt av å formidle medfølelse fra det marokkanske folk til Maren Uelands familie.

Da hun tok kontakt for å spørre om hun kunne få sende blomster til kirken, ble hun invitert til begravelsen. Senere ble hun også spurt om hun ville si noen ord under seremonien.

Det ville hun.

– Det var en vanskelig, men en viktig stund. Jeg er takknemlig for at familien ga meg muligheten til å fordømme den grusomme handlingen. Vi ser ikke på terroristene som muslimer, sier Radi, som i begravelsen siterte uttalelser fra den marokkanske kongen om terrorisme.

Senere ga hun familien en kondolanseprotokoll fra det marokkanske folk. Radi viser til at et vers i Koranen som sier at hvis man dreper et menneske, er det som å drepe hele menneskeheten. Det er forbudt å drepe i islam, understreker hun.

Jeg er takknemlig for at familien ga meg muligheten til å fordømme den grusomme handlingen.

—  Lamia Radi, Marokkos ambassadør i Norge

Radi støtter arbeidet som familien til Maren Ueland har gjort med å etablere en stiftelse for å hedre datteren. Stiftelsen er viet til interkulturell kunnskap, dialog og utdannelse. Den har som mål å forebygge terrorangrep.

Radi forteller at stiftelsen også planlegger å ha et prosjekt i Marokko, i området Maren ble drept. Ifølge henne har regionene langt på vei kollapset etter terroren. Selv ikke marokkanere ønsker å dra dit nå, sier hun.

---

UD om sikkerhet og terrorisme i Marokko

  • Marokko har en lav kriminalitetsrate, men en viss risiko for terrorangrep.
  • Marokkos myndigheter har generelt høy terrorberedskap.
  • Marokkos myndigheter har en kontinuerlig innsats mot radikaliserte miljøer, og antall arresterte knyttet til antatte terrorceller har økt den siste tiden.
  • Det vurderes som sannsynlig at terrorister vil forsøke å utføre angrep på myndighetsapparatet og turistmål.

---

Mener terrorisme og radikalisering kan bekjempes

– Hva mener du er det viktigste vi kan gjøre for å forebygge radikalisering og ekstremisme?

– Terrorisme og radikalisering må bekjempes internasjonalt. Tillit mellom nasjonene er viktig for å få til dette.

– Er det mulig bekjempe terrorisme og radikalisme for godt?

– Spørsmålet er ikke om dette er mulig. Vi kommer til å vinne denne kampen. Lyset vil alltid vinne mot mørket. Det blir en lang kamp, men den må gjøres nå. Radikal islam og terrorisme er totalitær ideologi. Det finnes ingen unnskyldning for et slikt tankegods.

Radi viser til at rekrutteringen av terrorister har endret karakter. Nye grupper, som hjemløse og alkoholikere, blir også rekruttert, ikke bare radikaliserte muslimer.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim er journalist i nyhetsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter