Nyheter

Oppredde senger venter 25 barn og 10 voksne «Hellas-flyktninger» som kommer i dag

MORIA/HELLAS: Onsdag lander 35 av de 50 som regjeringen vil «relokalisere» fra Hellas. Rundt 25 av dem er barn.

Knut Jostein Berglyd, stedlig representant for Utlendingsdirektoratet (UDI) ved ankomstsenteret i Råde i Østfold, forteller at det har vært noen endringer i siste liten, men at han nå regner med at det kommer rundt 25 barn og til sammen 35 personer fra Hellas onsdag.

Regjeringen har sagt at de 50 som skal relokaliseres fra Hellas skal være sårbare, syriske familier med barn som med stor sannsynlighet kvalifiserer for oppholdstillatelse.

Mat og smittevern

De syriske familiene skal aller først ta en hurtigtest for koronasmitte når de ankommer Gardermoen. Det har de også gjort tre døgn før avreise og antagelig under en mellomlanding fra Athen.

Så snart familiene er framme i Råde, blir de tatt imot av politi, driftsoperatør fra Hero som driver senteret, og vektere. De blir ført inn i et stort rom der hver familie får sitte ved hvert sitt bord der de får servert mat. Familiene får ti dagers innreisekarantene i tråd med koronatiltakene.

– Vi har stort fokus på smittevern nå, og har gått gjennom dette i detalj, sier Berglyd.

Etter at familiene har spist, skal de videre inn i ankomstsonen, der de må følge vanlige rutiner for asylsøkere: Sikkerhetskontroll og bagasjekontroll. Bagasjen blir frosset i 48 timer for å bli kvitt eventuelle veggdyr. Imens får hver person en pakke med klær og sanitærartikler som de får til odel og eie, og etter 48 timer får de tilbake sine egne klær og bagasje.

Rutinene skal flyktningene ha fått grundig informasjon om før de forlot Hellas av IOM, FNs migrasjonsbyrå, slik at det å måtte fryse bagasjen ikke skal komme som en overraskelse.

The burned Moria refugee camp is seen from above on the northeastern island of Lesbos, Greece, Monday, Sept. 28, 2020. About 700 people will leave later today from Lesbos for mainland Greece, twenty days after successive fires that started before dawn on Sept. 9, devastating the Moria refugee camp and making more than 12,000 inhabitants homeless during a COVD-19 lockdown. (AP Photo/Panagiotis Balaskas)

Får oppredde senger

De syriske familiene kommer også til oppredde senger, noe som ikke er rutine.

– Vi gjør en litt ekstra innsats denne gangen. Det er ikke så langt hit fra Athen, men familiene starter reisen tidlig på dagen og da regner vi med at barna er trøtte når de etter hvert har kommet hit og har vært gjennom rutinene, sier Berglyd.

Avgjør opphold innen tre uker

Selv om familiene er i koronakarantene, kommer de til å ha samtaler med politiet, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og asylsamtale med UDI. Vedtak om de får opphold eller ei, skal fattes innen tre uker.

Med positivt vedtak om opphold går veien videre til integreringsmottak, enten i Steinkjer eller Kristiansand. Har noen slektninger eller venner et annet sted i Norge, kan de søke om å bli sendt til mottaket nærmest sine kjente. Deretter blir de bosatt i en norsk kommune.

---

Moria-flyktninger

  • I september besluttet regjeringen å hente 50 asylsøkere fra Hellas, såkalt relokalisering. Avgjørelsen ble gjort kjent kort tid etter at flyktningleiren Moria brant. Alle 50 skal få behandlet sine asylsøknader i Norge.
  • Regjeringen har stilt krav om at de som får komme, er sårbare syriske familier med barn som med stor sannsynlighet kvalifiserer for oppholdstillatelse.
  • Politiets utlendingsenhet (PU) har tidligere opplyst til NRK at det er snakk om i alt ti familier.
  • Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter