Nyheter

IS-tiltalt kvinne: Mannen truet med å drepe faren

TERRORTILTALT: Den IS-tiltalte kvinnen sa tirsdag i retten at ektemannen Bastian Vasquez truet med å drepe hennes far da han besøkte henne i Syria.

– Pappa kom på besøk og ville at jeg skulle bli med hjem, sa kvinnen.

Hun forklarte at hun i forkant av besøket hadde blitt utsatt for vold og seksuelle overgrep fra ektemannen Bastian Vasquez, og hun ønsket at faren skulle komme på besøk. Vasquez tillot besøket fra faren fordi han ville at hennes far skulle ta med ting til ham fra Norge.

– Pappa var der i to uker, men jeg fikk bare være med ham i fem dager, sa kvinnen.

– Truet med å drepe

Hun forklarte videre at Vasquez ikke viste noen respekt for faren mens han var på besøk, og at ektemannen virket irritert da kvinnen og faren snakket seg imellom.

Mens faren var på besøk sa hun flere ganger til Vasquez at hun ønsket å reise hjem til Norge, forklarte hun.

– Helt på slutten sa Bastian at hvis jeg ikke slutter å mase, så skyter han pappa i hodet, sa kvinnen.

– Jeg ble såpass redd at jeg ikke turte å diskutere mer med ham. Jeg skjønte at han kunne gjøre det, sa hun.

Da ektemannen Bastian Vasquez døde mens han laget bomber for IS, så den nå tiltalte kvinnen en mulighet til å komme seg ut av Syria. De som skulle smugle henne ut mente imidlertid at byen var for liten og for godt kontrollert, ifølge den 30 år gamle kvinnen.

Helt på slutten sa Bastian at hvis jeg ikke slutter å mase, så skyter han pappa i hodet

—  Terrortiltalt kvinne

Ambassaden tilbød hjelp

E-postkontakten med den norske advokaten Bjørn Nærum er tidligere dokumentert av VG og skal underbygge tiltaltes påstand om at hun ble holdt tilbake i IS-kontrollerte området i Syria mot sin vilje. Nærum opprettet kontakt med den norske ambassaden i den tyrkiske hovedstaden Ankara, som i flere e-poster som avisen har gjennomgått sier at de kan hjelpe kvinnen med å forlate Syria, men kun dersom hun selv kommer seg ut av IS-området og tar seg til den tyrkiske grensen.

Kvinnen forklarte tirsdag hvordan hun etter hvert mistet håpet om å bli smuglet ut av Syria. De som skulle hjelpe henne, ble forhindret, ombestemte seg eller mislyktes. Hun fikk beskjed om å flytte til en større by, hvor innfartsårene var dårligere kontrollert, ifølge sin forklaring.

– Det var derfor jeg giftet meg på nytt, sa hun.

Brøt løftene

Den nye ektemannen var shariadommer og bosatt i Raqqa, en periode omtalt som IS-hovedstaden i Syria. Av ham fikk hun løfter om at hun skulle få dra til Tyrkia for å treffe familien, og at hun skulle slippe å føde flere barn.

Men den nye ektemannen holdt ikke løftene sine, forklarte hun. Han er faren til hennes datter, og det skulle ta ytterligere nesten fire år før hun ble brakt til al-Hol-leiren.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter