Nyheter

En annerledes koronavirkelighet når kvinner formidler

FOTO: Fotografyrket er dominert av menn. Det bidrar til nye perspektiver å fremme kvinner både foran og bak kameraet, mener to kvinnelige fotografer fra Vest-Afrika som jobber med å dokumentere følgene av korona.

Organisasjonen CARE har i flere år jobbet målrettet med kvinner. Ifølge CARE er det å løfte kvinner den mest effektive måten å redusere fattigdom på. I sommer ba organisasjonen en rekke lokale, kvinnelige fotografer i Vest-Afrika om å vise frem konsekvensene av korona.

Vårt Land har snakket med to av dem. Fatmata Jalloh fra Sierra Leone og Joy Addai er fra Ghana. Begge forteller at fotografyrket er mannsdominert i landet deres og at mange ikke tror kvinner kan ta gode bilder.

– Fotografi er essensielt i vårt samfunn. Der er en form for kommunikasjon som hjelper oss å fange viktige øyeblikk. Et bilde kan fortelle en hel historie. Det er riktignok utfordringer med å være kvinnelig fotograf. Mange menn tror ikke at kvinner kan ta bilder profesjonelt. De ser ofte rart på oss, sier Jalloh.

GHANA: Mary, har jobber som fruktselger i 10 år. Hun merker godt følgene av korona. Pandemien har gjort at prisen på frukt har økt.

- Kvinner forstår verden annerledes

I følge selskapet 1854 er kun 13-15 prosent av profesjonelle fotografer globalt, kvinner. Både Jalloh og Addai forteller at de opplever at kvinner gjerne er mer komfortable når en annen kvinne tar bilder.

- Kvinner forstår verden og legger merke til ting annerledes enn menn. Det gjør det også enklere for oss å fortelle en annen kvinnes historie, fordi vi ofte bedre kan relatere og forstå situasjonen. Når vi kvinner snakker til hverandre, åpner vi ofte mer opp, sier Addai.

Ghana:  Før pandemien hadde Ivy planer om å søke  lån for å utvide kafeen. Nå er slike sosiale settinger betraktet som risikofylt. Få folk kommer innom for å sitte og drikke.

Addai påpeker at hun er opptatt av å dokumentere hvordan pandemien endrer våre liv.

– Vi må ikke glemme hvordan pandemien påvirket hele samfunnet. Generasjonene som kommer etter oss må kunne se hvordan vi levde gjennom denne spesielle tiden, sier Addai. Hun viser til at pandemien byr på noen særskilte utfordringer. Det kan blant annet være krevende å komme tett på folk, og ta nærbilder av mennesker.

Vi må ikke glemme hvordan pandemien påvirket hele samfunnet. Generasjonene som kommer etter oss må kunne se hvordan vi levde gjennom denne spesielle tiden

—  Joy Addai

Jalloh forteller at hun underviser kvinnelige fotografer i Sierra Leone. Hun viser til at pandemien gjør dette vanskeligere – både å undervise og ta bilder. Folk er naturlig nok redde for å bli smittet, og det er mange restriksjoner i landet.

Ifølge WHO er det registrert rundt 4000 tilfeller av Covid-19 i Sierra Leone, men her er mørketallene store. I Ghana er det 78.000 kjente smittetilfeller og 500 dødsfall. Neste uke vil 20 afrikanske land få doser av AstraZeneca vaksinen, opplyser NTB. Sierra Leone skal også få vaksiner fra det kinesiske legemiddelfirmaet Sinopharm i løpet av februar.

Sierra Leone: Tutu Kamara jobber som grønnsakselger. Hun opplever at salget rammes av pandemien.

I følge generalsekretær i CARE Kay-Martin Georgsen, forener dette prosjektet organisasjonens mål om at at kvinner skal kunne skape sitt eget levebrød, og at deres stemme skal bli hørt.

– Kvinner kan se situasjoner og mennesker annerledes. Å løfte frem kvinnelige fotografer er derfor viktig for å gi oss andre blikk på verden, sier Georgsen.

Malaka Shwaikh, professor ved Fred og Konflikt Senteret ved University of St Andrews i Skottland, understreker at fotografiets verden er ufullstendig uten kvinnens innsikt og blikk. Hun viser til at kvinner alltid vil bringe frem andre perspektiver.

– I store deler av verden er deltakelse av kvinner innen fotografi fortsatt minimal, spesielt i konfliktsoner i det globale sør. Dette er ikke på grunn av mangel på lidenskap eller ferdigheter, men i mange tilfeller er det et produkt av samfunnets oppfatninger om kvinners plassering i arbeidslivet, sier hun.

---

Fotografi

  • CARE ba i sommer en rekke lokale, kvinnelige fotografer i Vest-Afrika om å vise frem konsekvensene av korona.
  • Vårt Land har snakket med Fatmata Jalloh fra Sierra Leone og Joy Addai fra Ghana. Begge sier det er viktig å få flere kvinner inn i yrket.
  • I følge selskapet 1854 er kun 13-15 prosent av profesjonelle fotografer kvinner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter