Nyheter

Siv Jensen har ledet Frp i 15 år. Se bildene fra et langt liv i politikken

FRP: Siv Jensen legger bak seg et kvart århundre i norsk topp-politikk. Takket være henne ble partiet brakt inn i regjeringskorridorene. En markant og respektert politiker roses nå av sine politiske motstandere.

Frp-leder Siv Jensen varslet under en pressekonferanse torsdag ettermiddag at hun ikke ønsker gjenvalg til Stortinget. På Frps landsmøte i mai går hun også av som partileder. Jensen sier hun nå ønsker å tilbringe mer tid med venner og familie.

Veien inn i politikken

Jensen ble født og oppvokst i Oslo. Hun er utdannet som diplomøkonom fra Norges Handelshøyskole.

28 år gammel ble hun i 1997 valgt inn som representant på Stortinget, og tildelt vervet som finanspolitisk talskvinne for Frp. To år senere ble Jensen valgt som første nestleder i Frp.

Jensens posisjon i partiet ble styrket på tidlig 2000-tallet. I 2006 ble hun valgt til Frps første kvinnelige partileder – og tok over etter Carl. I Hagen, som var partiformann i underkant av 30 år.

Veien inn i regjeringskontorene - og ut

Så startet den tunge jobben med å få Frp på plass i regjeringskontorene. Veien har vært lang og Jensen har søkt til flere ulike konservative miljøer for å vinne oppslutning, blant annet gjestet hun Oslo symposium tilbake i 2011.

Under lederskapet til Jensen har Frp oppnådd flere historiske milepæler. Ved stortingsvalget i 2009, leverte hun tidenes beste valgresultat for Frp da de fikk 22,1 prosent oppslutning. Fire år senere, i 2013, tok hun partiet inn i regjering for første gang i historien.

Hun var finansminister fra 2013 til 2020, noe som gjør henne til den fjerde lengstsittende finansministeren i norsk historie.

Regjeringstilværelsen tok en brå slutt i januar 2020 da Frp valgte å tre ut av regjeringen. De fire regjeringspartiene hadde på nytt fått flertall i stortingsvalget, men regjeringsdeltakelsen slet på Frp.

Pekte ut sine etterfølgere

Da Jensen kunngjorde sin avskjed som partileder på torsdag, anbefalte hun Sylvi Listhaug som ny partileder og Ketil Solvik-Olsen som ny første nestleder.

– De er to fremragende politikere, som tør å tenke nytt og utfordre de etablerte sannhetene, sa Jensen.

Jensen var klar på at hun har kjent Listhaug i mange år og tror at hun er rett kandidat for jobben som ny Frp-leder.

Roses av Carl I. Hagen

Frp-veteranen Carl I. Hagen ledet Frp fra 1978 til 2006. Han sier til NRKs Dagsnytt at Jensen gjorde seg umiddelbart bemerket som partipolitiker og at hun raskt fikk en kjendisstatus.

– Jeg tror hun vil bli husket som en veldig handlekraftig politiker, sier Hagen til NRK.

Roses av både Solberg og politiske motstandere

Statsminister Erna Solberg (H) roser Jensen i en Facebook-melding torsdag kveld. Hun viser til at Jensen er den politikeren i et annet parti som hun har samarbeidet tettest med det siste tiåret.

Av de nåværende politikerne i norsk politikk er det bare Solberg som har sittet lengre enn Jensen.

Statsministeren kaller Jensen en tøff forhandler, kreativ og kunnskapsrik, en politiker det går an å stole på. Hun peker på Frp-lederens sentrale rolle i det borgerlige regjeringsgrunnlaget.

– Siv har vært en av de viktigste politikerne i Norge de siste tiårene. Gjennom modige valg og sterk gjennomføringsevne har hun preget det politiske landskapet. Jeg ser tilbake på vårt samarbeid med glede, og håper å ha god kontakt med Siv også fremover, uansett hva hun nå velger å gjøre, sier Solberg.

Siv har vært en av de viktigste politikerne i Norge de siste tiårene. Gjennom modige valg og sterk gjennomføringsevne har hun preget det politiske landskapet.

—   Erna Solberg

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) kaller avtroppende Frp-leder Siv Jensen for en tøff debattant og en ryddig politisk motstander, som det har vært mulig å samarbeide med og stole på i saker der de har felles syn.

– Selv om Frp i alle år har vært en politisk motstander for Arbeiderpartiet, er det lett å anerkjenne Siv Jensens mangeårige innsats i norsk politikk, sier Støre til NTB.

Også SV-leder Audun Lysbakken roser sin politiske motstander i en Twitter melding.

– Da jeg var førstereisgutt i finanskomiteen, var Siv Jensen komitéleder. Hun tok raust og hyggelig imot. Tross endeløse og tøffe uenigheter har vi beholdt en god tone og gjensidig respekt. Og jammen fikk vi samarbeidetom rettferdig pensjon på tampen. Takk for det, og lykke til!, skriver Lysbakken.

Tross endeløse og tøffe uenigheter har vi beholdt en god tone og gjensidig respekt.

—  Audun Lysbakken

---

Siv Jensens politiske karriere

  • 1997: Innvalgt som stortingsrepresentant og tildelt vervet som finanspolitisk talskvinne for Frp.
  • 1999: Valgt som nestleder i Frp.
  • 2006: Valgt som partileder i Frp.
  • 2013: Valgt som finansminister. Hun var finansminister frem til 2020, da Frp trakk seg ut av regjeringen.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim er journalist i nyhetsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter