Nyheter

Høie om KrF-opprøret: De står bak rusreformen, men «litt lenger bak»

STORTINGSKAMP: Både helseminister Bent Høie og Venstre-leder Guri Melby styrer unna refs av KrF etter fire statsråders oppgjør med deler av rusreformen. Høie ber Stortinget unngå spill i saken.

– Jeg håper Stortinget behandler reformen på en god måte og at det ikke lar det bli et spill rundt den. Det fortjener den ikke, advarte helseministeren da reformen ble presentert.

I Stortinget har KrF forpliktet seg til å stemme for. Men da lovendringene om ruspolitikken ble presentert, var det uten KrF på podiet.

Dagen i forveien gjorde nemlig KrF et slags opprør: i både Vårt Land og VG gikk fire KrF-statsråder samlet til angrep på sentrale deler av egen regjerings rusreform. Det er en sjeldenhet i norsk politikk å gå ut i pressen med refs av forslag egen regjering skal fremme.

Melby: KrF bør svare for seg selv

For et Venstre langt under sperregrensen er nettopp rusreformen en sak partiet håper kan skape oppmerksomhet og gi et løft før valget. Etter det Vårt Land forstår ble ikke KrFs markeringer torsdag ettermiddag særlig godt mottatt.

– Ethvert parti bør svare for sin egen strategi for hvordan man opptrer i regjering, sa Melby nøkternt og unngikk noen reprimande til KrF.

Men hun poengterte at samhold er avgjørende for å få gjennomslag for egne saker:

– Vi står last og brast om hva som er regjeringens politikk. Uten at vi gjør denne typen kompromisser, hadde vi ikke stått her i dag med en rusreform.

KrFs statsråder rykker nå samlet ut mot rusreformen i forkant av presentasjonen fra egen regjering. Laget av KrF-topper ber Stortinget bremse avkriminaliseringen av narkotika. Kjell Ingolf Ropstad og statsrådene Knut Arild Hareide, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein.

KrF overrasket ikke Høie

Høie sa han opplevde utspillet fra KrF som «ærlig» om politikk partiet står for. Han tror ikke noen ble overrasket, men poengterte at hele regjeringen står bak rusreformen.

– Men noen står litt lenger bak enn andre, sa Høie litt «skrått» om KrF.

KrF-leder Ropstad og statsrådskollegene Olaug Bollestad, Dag Inge Ulstein og Knut Arild Hareide gikk i Vårt Land særlig hardt ut avkriminalisering av narkotika. Det er en hovedbit i den nye rusreformen.

De fire ga også Frp ansvar for at reformen er sluppet igjennom. Ikke minst ba KrF Stortinget gripe inn og endre på noen av reformpunktene.

---

Klart for rusreform

  • I 2018 kom målet om en rusreform på plass i Solberg-regjeringens regjeringsplattform. Tre år etter la regjeringen den frem.
  • Reformen vil møte rusmisbrukere med helsehjelp i stedet for hjelp. Selv om narkotika fortsatt har status som ulovlig, vil besittelse og bruk av mindre doser bli avkriminalisert. Unge misbrukere under 18 år må møte med foreldre hos kommunen for så å følges opp.
  • Stortinget tar nå fatt på endringen av lovverket på rusfeltet. Først et stykke utpå våren blir det avklart om Solberg-regjeringen får originalmodellen igjennom.

---

Frp lukker ikke døren

Etter at regjeringen nå har vist kortene og fjerner straff for å besitte og bruke mindre mengder narkotika, starter stortingsbehandlingen av rusreformen.

Tidligere regjeringspartner Frp kom med mykere signaler enn andre partitopper har servert.

– FrP mener forslaget fra rusreformutvalget på enkelte områder gikk for langt. Det kan se ut som regjeringen har gjort en del fornuftige endringer, og nå skal vi gjøre en grundig vurdering av forslaget. Vi er for en rusreform som gir de tunge rusavhengige og unge som er på vei til å bli rusavhengige bedre oppfølging og helsehjelp, uttaler Frp-talskvinne Kari Kjønaas Kjos.

Men Frp poengterer at brudd på narkotikaforbudet må møtes med reaksjoner.

Høie nevnte Frp spesielt da han fikk spørsmål fra pressen om hvem han håper på støtte fra:

– Frp har sittet i en regjering med forslaget om rusreform som sitt mandat. Jeg vil ikke konkludere om hva de kommer til å gjøre. Jeg opplever at Ap er åpne for forslaget og at SV tydelig støtter reformen, sa han.

SV roser - Ap er avmålt

SV-talsmann Nicholas Wilkinson bekrefter overfor NTB støtte til reformen og hadde helst sett at regjeringen gikk lenger. I følge SV-talsmannen burde lagt seg nærmere anbefalingene fra rusreformutvalget.

– Dette er en viktig dag i norsk politikk. Denne rusreformen vil gjøre livene til rusmisbrukere i Norge mye bedre, uttaler Wilkinson.

Som overfor Vårt Land tidligere denne uken er Ap tilbakeholdne med å flagge støtte til enkeltheter i rusreformen. Talskvinne Ingvild Kjerkol sier partiet vil ̧«sette seg grundig inn i reformforslaget» Men Ap vil «i utgangspunktet» ikke avkriminalisere narkotika.

– Arbeiderpartiet vil ikke avkriminalisere narkotika, men mener det er på høy tid å avkriminalisere rusavhengige. Syke mennesker skal få helsehjelp, men politiet skal fortsatt håndheve forbudet mot illegale rusmidler, uttaler Kjerkol.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter