Nyheter

Utsatt reise for «Moria-flyktningene»: – Dreier seg om et smitteutbrudd

FLYKTNINGER: De femti flyktningene regjeringen skal hente fra Hellas, skulle egentlig kommet i «januar eller februar». Nå blir det mars, opplyser Utlendingsdirektoratet.

– Et transittsenter i Hellas har fått et smitteutbrudd som må håndteres. Det skal ikke være snakk om covid-19, sier Håkon Fenstad, assisterende kommunikasjonsdirektør i Utlendingsdirektoratet (UDI), til Vårt Land.

Smitteutbruddet påvirker de 50 flyktningene Norge har lovet å hente fra Hellas.

– Smitten angår ikke nødvendigvis de femti flyktningene, men situasjonen har gjort at alle andre ting har stoppet opp noe, blant annet deres utreise, forklarer Fenstad.

Nå er deres ankomst skjøvet til mars.

Informasjonen om smitteutbruddet kommer fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), som nå må håndtere utbruddet som har oppstått i et transittsenter hvor flere asylsøkere oppholder seg. Det er foreløpig uklart om det dreier seg om ett fysisk senter eller flere bygninger, ei heller om flyktningene Norge skal motta har blitt smittet eller ikke.

Vårt Land har vært i kontakt med IOM og avventer svar.

Udefinert ankomsttidspunkt

I desember i fjor skrev Vårt Land at de 50 «Moria-flyktningene» hadde blitt plukket ut av norske myndigheter. Da sa Fenstad at flyktningene lå an til å komme til Norge i januar og februar i 2021.

– Nå som reisen er utsatt til mars, kan du si hvilken dato dere originalt hadde for utreise?

– Datoen har blitt skjøvet på hele tiden. Vi sa januar og februar først for å være helt sikre på at vi traff på ankomsttidspunkt, men det har vært udefinert når i februar vi skulle ta dem imot, sier Fenstad.

– Hvorfor har de ikke kommet før nå?

– I denne pandemien tar ting tid. Covid-19 påvirker blant annet flygninger. Samfunnet i Hellas er like berørt som vårt.

– Det er ingenting fra Norges side som har drøyd ankomsten deres?

– Nei. Da vi i september fikk instruksen fra Justisdepartementet om å hente syriske barnefamilier, satte vi i gang arbeidet. Blant annet var politiet i Hellas i første halvdel av januar hvor de utførte ID-sjekker på de som stod på listen over de femti vi skulle hente.

Tidligere har justisminister Monica Mæland (H) skyldt på greske myndigheter for at relokaliseringen har tatt så lang tid.

---

Hellas-løsningen

  • Etter en lengre politisk tautrekking varslet regjeringen i mai i år at de ville hente 50 flyktninger fra Hellas «så lenge 8 til 10 andre land gjør det samme».
  • Tallet på andre land hadde nådd 7 da Moria-leiren i Hellas brant ned 9. september. Da sendte regjeringen en instruks til utlendingsmyndighetene om å starte arbeidet med relokaliseringen. Men ingen av flyktningene trenger å komme fra Moria-leiren, opplyser Utlendingsdirektoratet.
  • Justisminister Monica Mæland sier relokaliseringen har tatt lang tid på grunn av greske myndigheter.

---

Lang reise for «Moria-flyktningene»

Selve Hellas-oppdraget ble formulert 26. mai: «Forutsatt at minst åtte–ti andre land i Europa realiserer sine uttak, vil regjeringen bidra og hente sårbare barn og familier, med stor sannsynlighet for opphold, fra leirene i Hellas», sa Mæland i en kunngjøring kort tid før Stortinget skulle behandle et forslag fra SV om å hente 1.500 barn fra leirer i Hellas.

Mæland nektet å konkretisere tidspunkt og antall.

I september fortalte Vårt Land at sju EU-land hadde fysisk hentet enslige mindreårige fra leirer i Hellas. Dermed var Solberg-regjeringen og Mæland ett land unna å oppfylle eget minstekrav: åtte land.

Så brøt det ut brann i Moria-leiren på Lesvos som levnet leiren med jorda. Da tok regjeringen affære.

«Moria-flyktningene» eller ikke?

Like etter at Moria-leiren hadde brent ned, sendte Mæland UDI detaljene i oppdraget med å hente ut asylsøkere fra Hellas til Norge: «50 personer som oppfyller kriteriene skal tilbys relokalisering til Norge.»

Moria blir ikke nevnt i instruksen. Departementet skriver bare at som «følge av brann og evakueringer på Lesvos 9. september 2020 er forholdene for asylsøkere i Hellas ytterligere forverret».

I instruksen ble UDI pålagt å velge ut syriske familier. Instruksen åpnet ikke for enslige mindreårige, som det var mange av i Moria-leiren.

Men på onsdag morgen, da Moria-leiren først tok fyr, gikk regjeringen ut og fortalte at Norge skulle bistå hente barn i Moria-leiren.

– Arbeidet med å hente barn fra Moria starter nå, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Vårt Land. Det samme sa Venstre talsperson i saken, næringsminister Iselin Nybø.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter