Kultur

Kringkastingsrådet sterkt kritisk til Israel-tirade – NRK innrømmer antisemittisme

NRK: Kringkastingsrådet har behandlet klagestormen etter innslaget om Israel og koronavaksine. – Dette er det programmet vi har hatt i rådet som jeg har reagert sterkest på, sier leder Julie Brodtkorb.

I dag holdt Kringkastingsrådet sitt første møte av året. På agendaen stod behandlingen av en rekke klager, deriblant klagestormen mot P13-programleder Shaun Matheson og hans mye omtalte Israel-tirade. «Det er nesten så jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket», sa Matheson om landets vaksinasjonsprogram.

Over 500 av rådets totalt 1.083 henvendelser handler om dette radioinnslaget.

NRK innrømmer antisemittisme

I de mange klagene knyttet til P13-innslaget, innleder mange med å si at det «reagerer kraftig», og innslaget beskrives blant annet som «forkastelig», «drøyt» og «uakseptabelt».

I sin innledning beskrev underholdningssjef Charlo Halvorsen «Shaun» som subjektiv personlighetsradio, som han påpekte at ikke er en vanlig sjanger i Norge.

– Derfor passer programmet best på en relativt small og målretta kanal som P13. Faste lyttere av kanalen vet hva de får, og kjenner programmet godt, innledet Halvorsen, som samtidig erkjente at det var «flere ting som ble sagt som er problematisk», sa Halvorsen.

– Deler av innslaget var innenfor definisjonen antisemittisk. Dette beklager vi sterkt. Vi gjorde en feil, og det beklager vi. Vi ønsker å lage et inkluderende og mangfoldig av program, og det motsatte av antisemittisk og rasistisk. Vi skal gjøre hva vi kan for at det ikke skal skje igjen, sa Halvorsen.

Julie Brodtkorb, Kringkastingsråds leder, beskrev innslaget som å «bomme særdeles grovt», og mente det bare skulle mange at det ble beklaget.

– Dette er det programmet vi har hatt i rådet som jeg har reagert sterkest på, sa Julie Brodtkorb.

– Demoniserende omtale

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk trakk frem at NRK behandlet saken forbilledlig i måten de tok tak i innslaget på allerede samme kveld som det ble sendt. Samtidig var han svært opptatt av at dette var «dypt dehumaniserende uttalelser».

– Det var ikke snakk om kritikk av Israels regjering, men stigmatiserende og demoniserende omtale av det jødiske folk.

Selbekk understreket også at dette var i direkte konflikt med NRKs grunnlagsdokumenter, der det slås fast at alle mennesker har lik verdi. Han beskriver utspillet som «relativisering av menneskeverdet til folk på bakgrunn av deres etniske opphav».

- Jeg har fått henvendelser fra jøder i Norge som opplever det som ble sagt som sterkt belastende. Det er ikke en reaksjon som bare kommer fra et Israel-vennlig miljø, men en bred reaksjon fra mange ulike miljøer, sa redaktør.

Selbekk er derfor glad var at Charlo Halvorsen valgte å si at dette var antisemittiske uttalelser.

– NRK må lære

Politiker Tove Karoline Knutsen (Ap) bemerket at programlederen tok tak i noe som var omtalt som politisk handling, nemlig at palestinere i okkuperte områder ikke fikk tilbud om vaksine, men dro det over i det personlige.

– Det er groteskt, og helt uakseptabelt. Man skal være særlig obs på at det jødiske folk er et folk som også i dag blir forfulgt og trakassert.

Etter at innslaget var sendt og de kraftige reaksjonene oppstod, bestemte NRK seg for å trekke innslaget. Høgskolelektor Liv Inger Somby mente denne avpubliseringen var det eneste riktige.

– Dette var særdeles grovt. NRK må lære noe, og vi forventer at det kommer etikkdebatter om hvor grensen går.

Klager på Resett-invitasjon

Totalt 14 saker ble behandlet. Det aller første punktet på Kringkastingsrådets liste, var klagene som kom etter at Resett-redaktør Helge Lurås ble invitert til «Debatten» for å diskutere stormingen av Kongressen.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk var rådets første taler, og fant ingen ting å kritisere NRK for. Han trakk frem at han er glad for at NRK «står imot presset om å for å legge til grunn scenenekt og no-plattforming».

– Jeg mener det er viktig at de miljøene her føler seg representert, og at de har en stemme, sa Selbekk.

Majoriteten av rådsmedlemmene som uttalte seg, forsvarte invitasjonen. Det ble av flere trukket frem at temaet er viktig å diskutere, men at det er sentralt å etterstrebe en bredde i hvem man inviterer til debatter.

– Jeg har ingen problemer at de kjørte denne debatten som de gjorde, avsluttet SV-politiker Akhtar Chaudhry sitt innlegg med.

.

Drapstrusler

Lege og samfunnsdebattant Bushra Ishaq var på sin side svært kritisk til at Helge Lurås ble invitert til Debatten.

– Ikke fordi jeg har problemer med at de inviterer Trump-tilhengere når de debatterer Trump. Problemet mitt handler om retningen debatten og NRK får når redaktøren rettferdiggjør ikke bare Resett, men også en aktør som Document.no, sa hun.

Ishaq begrunner kritikken i helheten de nevnte nettstedene formidler, og verdigrunnlaget hun mener de står for.

– Selvfølgelig er det viktig at ytringsfriheten har en bred ramme, og det mener jeg også den skal ha. Folk skal få lov til å brenne Koraner og gjøre hva de vil, men det handler om hva som skal gå i beste sendetid på NRK.

Ishaq mener polemikken og retorikk kunst begynner å bli hovedprioritet i NRKs debattflater, i stedet for de kloke, kritiske og harde samtalene. Hun forteller at etter hun selv var gjest hos NRK forrige uke, ble hun stemplet som islamist av «de aktørene NRK ønsker å ta inn i varmen».

– Det genererer masse hat og drapstrusler. Det er en utrolig ubehagelig situasjon for meg hver gang jeg ytrer meg. Det er en virkelighet mange lever oss.

– Det er viktig at NRK er klar over at når man inviterer disse i varmen, gir man en anerkjennelse til deres rolle og innholdet de egentlig står for, sa Ishaq.

Vikingen i Maskorama.

Bannekritikk

En annen sak Kringkastingsrådet behandlet var klagen på bruken av sangen «Fy faen» i programmet Maskorama. Det er ikke første gang fremføringen av denne sangen fører til klager på NRKs innhold.

– Hvis man ser litt forbi den noe provoserende teksten, handler den om at noen oppfører seg dårlig og at rapperen selv ikke vil være en del av dette, innledet prosjektredaktør Jan Egil Ådland med å si.

«Fy faen», av Hkeem og Temur, var en svært stor hit i 2017. Det var Herman Dahl, også kjent som Vikingen, som i en opptreden under familieprogrammet Maskorama fremførte låta.

«Synes sangen «fy faen» er fullstendig upassende og krenkende for dem som holder tradisjonelle verdier i dette landet», bemerket en av klagerne. Klagen på sin side førte ikke til stor diskusjon.

Ap-politiker Sigvald Oppebøen Hansen hadde ingenting imot at sangen ble fremført, men kunne forstå musikken. Han benyttet derfor muligheten til å snakke generelt om banning.

– Jeg får en del henvendelser fra publikum som synes det er en negativ utvikling når det gjelder banning på NRK. Jeg håper det blir mer fulgt opp av NRKs ledelse, sa Hansen.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur