Innenriks

Over 500 klager til Kringkastingsrådet på Israel-tirade

NRK: Kringkastingsrådet har fått 1100 klager før neste møte, nær halvparten handler om P13 og Israel, skriver Medier24.

Torsdag møtes Kringkastingsrådet, som behandler klager på NRKs innhold. I forkant av møtet har rådet fått inn 1083 klager og 527 av disse handler om det mye omtalte innslaget med programleder Shaun Matheson på P13, opplyser NRK i en pressemelding.

I programmet langet programlederen ut mot Israel og at det kunne komme gode vaksinenyheter fra landet. Han skal blant annet ha sagt ««Det er nesten så jeg skulle ønske at vaksinen ikke virka … Det går ikke an å si, beklager, jeg skjønner det, pokker også».

Både NRK og programlederen har i ettertid beklaget innslaget og uttalelsene. NRK har også trukket innslaget.

– Det er over streken. Dette må vi bare beklage, og jeg skjønner godt at folk er sinte, sa han i forrige uke.

MIFF: – Beklagelsen holder ikke

I klagene til Kringkastingsrådet beskrives innslaget blant annet som «forkastelig», «drøyt» og «uakseptabelt».

En av klagerne skriver blant annet: «At en NRK-ansatt kan uttale på radio et ønske, ja nær sagt et håp, om at en livsviktig vaksine ikke fungerer for en befolkningsgruppe synes meg å være langt over en grense for hva som er akseptabelt å si».

Blant klagerne finner vi også Conrad Myrland og organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF). De har sendt en omfattende klage, hvor de blant annet stiller NRK en rekke spørsmål. Myrland skriver at han mener det er bra at Matheson og NRK har beklaget og at programlederen selv innså tidlig at det han sa var ugreit.

«Men beklagelsen holder ikke, for ikke bare sa han det, det er åpenbart at han sa det fordi han mener det, om kanskje ikke i sin ytterste konsekvens», heter det i klagen fra MIFF.

I forrige uke kom det også fram at en rekke Israelsorganisasjoner, blant dem MIFF, anmelder Matheson. Ønsket om en rettslig prosess mot programlederen gjentas i klagen til Kringkastingsrådet.

Får kritikk for «Fy faen»

Kringkastingsrådet skal også behandle en rekke andre saker på torsdagens møte. Blant annet har det kommet en rekke klager på at Helge Lurås, fra det kontroversielle nettstedet Resett, ble invitert med på Debatten.

«Det kan virka som redaksjonen ikkje helt evnar å sjå dei potensielle konsekvensene det kan ha å gjøre aktører som Resett meir stovereine ved å setje dei opp som naturlege, relevante og viktige debattanter», skriver en av klagerne.

Også bruken av sangen «Fy faen» i programmet Maskorama har fått kritikk og skal opp til behandling. «Fy faen» ble en enorm hit for noen år siden, og i det populære familieprogrammet Maskorama sang Herman Dahl, eller «Vikingen», låten.

«Synes sangen «fy faen» er fullstendig upassende og krenkende for dem som holder tradisjonelle verdier i dette landet», skriver en av klagerne.

Flere reagerer også på at man velger å bruke denne sangen nettopp i et familieprogram og at man eventuelt kunne ha sensurert banningen, om man likevel valgte å bruke sangen i programmet.

Vikingen i Maskorama.




Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Innenriks