Nyheter

SV og Ap åpner for refusjon til private psykologer under koronakrisen

Staten bør gi refusjoner til private psykologer for å demme opp for en psykisk helsekrise i kjølvannet av koronapandemien, mener SV og Arbeiderpartiet.

Norge — Både SVs Kari Elisabeth Kaski og Aps Ingvild Kjerkol ser med økende uro på de psykiske problemene som vokser fram under koronapandemien.

– Jeg frykter en psykisk smell, sier Kjerkol til NTB.

– Tredje runde lockdown røyner på. Den tredje bølgen handler ikke bare om smittetall, men bølgen av psykisk syke som vi ser konturene av nå.

SV-utspill

Onsdag sa Kaski til Avisa Oslo at regjeringen må gi full statlig refusjon til privatpraktiserende psykologer i en periode for å korte ned køen for psykologtime.

Aps helsepolitiske talsperson støtter utspillet.

– Hvis dette kan føre til at folk kan få hjelp raskere, er vi villige til å se på et slikt tiltak, sier Kjerkol, som imidlertid understreker at en eventuell refusjonsordning må være midlertidig.

– Men akkurat nå er det viktig at vi bruker alle tilgjengelige muligheter, sier hun.

– Ledig kapasitet

Kaski sier at hun kjenner til tilfeller der folk har ventet i nesten ett år på å få hjelp.

– Det går jo ikke, og jeg vet om folk som bruker penger de har spart opp til hus, på å gå til privatpraktiserende psykolog. Der får du time på dagen, sier hun.

Hun får støtte fra leder Birgit Aanderaa i Oslo psykologforening.

– Det gir raskt full effekt for helsekronene fordi det finnes ledig kapasitet blant de privatpraktiserende, sier Aanderaa.

Styrke offentlige tilbud

Kjerkol understreker at Arbeiderpartiets førsteprioritet er å styrke det offentlige psykiske helsetilbudet, særlig når det gjelder barn og unge.

Hun lister opp følgende tiltak:

* Styrking av skolehelsetjenesten

* Hjelpetelefon for barn og unge og alle lavterskeltilbud rettet mot dem

* Utvidet lavterskel psykisk helsetilbud, som ikke trenger henvisning fra lege.

* Mer penger til ordningen Raskere psykisk helsehjelp

– Aps krav er at krisepakken som kommer på fredag, tar dette opp i seg, sier Kjerkol.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter