Nyheter

Da det kun var 561 kjente tilfeller av korona, inngikk denne mannen en avgjørende avtale med Norge

KORONA: For ett år siden var korona fortsatt et fjernt problem for de aller fleste. Da overbeviste Richard Hatchett i all hast Erna Solberg og Dag-Inge Ulstein om hva som måtte være veien videre.

Det er nesten nøyaktig et år siden Richard Hatchett under et besøk til Norge overbeviste utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) om at en ny global epidemi ville kreve nye globale løsninger.

Richard Hatchett er leder for CEPI, som står for Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, og er et offentlig/privat samarbeid for vaksineutvikling. CEPI ble lansert i Davos i januar 2017 av statsminister Erna Solberg og Bill Gates. Er et offentlig/privat samarbeid for vaksineutvikling.

Hatchett visste at det som lå foran oss, ville bli krevende. I all hast fikk han også til et møte med statsminister Erna Solberg. Med det var grunnlaget for Covax lagt. Covax er vaksinesamarbeidet som ledes av Verdens helseorganisasjon og som nå skal sikre global distribusjon av de ulike koronavaksinene.

– Det var vel rundt 561 påviste tilfeller da, men vi så tidlig at dette kunne bli en global helsekrise og at det var nødvendig med en ny type samarbeid for å sikre at eventuelle vaksiner kom alle til gode.

Richard Hatchett, Erna Solberg, Dag-Inge Ulstein

Obamas rådgiver

Hatchett selv ble overbevist om at man trengte bedre globale løsninger mot pandemier da han jobbet som sikkerhetsrådgiver for president Barack Obama i 2009. Tidlig det året registrerte USA sine første tilfeller av den såkalte «svineinfluensaen» som sannsynligvis spredte seg fra Mexico.

– I 2009, da vi fikk en vaksine mot svineinfluensa, så vi at det var minst fem måneders forsinkelse på levering av denne til store deler av verden. Vi satte opp et program for å skaffe vaksinedoser til utviklingsland. Etter halvannet år, da pandemien var over, hadde vi klart å sikre kun 78 millioner doser.

De pengesterke sikret seg mer enn de trengte

Problemet i 2009 var at pengesterke land sikret seg mer enn de trengte, noe som har gjentatt seg ved denne pandemien. Men Hatchett mener man gjennom Covax, og paraplyen Act-A, som også omfatter distribusjon av utstyr og medisin mot covid-19, samt forskning rundt viruset, kan finne en modell som også vil virke mot framtidige epidemier.

– Det arbeidet som er gjort gjennom Act-A og Covax, for å sette fart på utviklingen av medisiner og vaksiner, og finne en måte å fordele dem på, er en interessant modell for flere sektorer. Og alt er gjort underveis. Jeg håper vi kan ta med oss erfaringer fra Covax og lignende initiativ til neste helsekrise. Og at dette også fører til at helse kommer høyere på den diplomatiske agendaen, sier Hatchett til Vårt Land.

Innkjøpsgaranti

Sammen med partnerne i Covax og andre land jobber nå Norge for å sikre at flere vaksinedoser distribueres globalt. Fredag kom nyheten om at Covax har inngått en innkjøpsgaranti med Pfizer-BioNtech om kjøp av doser. Foreløpig har Covax sikret 1,3 milliarder av de to milliardene doser de trenger i 2021. Målet kan flyttes ettersom flere vaksiner viser seg å være effektive og godkjennes for bruk. Men det er også andre hindre på veien og en av dem er tillit.

– Det er ikke bare det å skaffe nok vaksiner som er vår største engstelse nå. Vi må bygge en tillit i sivilsamfunnet om at det kommer vaksiner, men ikke minst at de er trygge. Og så må vi nå de aller mest sårbare. Det handler blant annet om å sikre nok vaksiner til mennesker i de aller fattigste landene, som Malawi eller Mosambik som nå rammes, men også flyktninger, som i Cox Baazar i Bangladesh, sier Hatchett.

---

Norad-konferansen

  • Holdes i år digitalt 26. og 27 januar. Åpnes i dag med taler fra blant annet Verdens Helseorganisasjon, Tedros Ghebreyesus, og lederen for nobelprisvinneren Verdens Matvarefond, David Beasley
  • Tirsdag står den globale Covid19-pandemien på programmet. Blant temaene som tas opp er global tilgang til vaksiner og helsekriser i skyggen av pandemien.
  • Norge har vært sentral i arbeidet med å få på plass global distribusjon av vaksine til kostpris.
  • Vaksinesamarbeidet heter Covax og ledes av Verdens helseorganisasjon, med støtte av blant annet Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI).
  • CEPI ble lansert i Davos i januar 2017 av statsminister Erna Solberg og Bill Gates. Er et offentlig/privat samarbeid for vaksineutvikling.

---

Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter