Nyheter

Speiderbevegelsen nominert til Nobels fredspris

NOMINASJON: – Speiderbevegelsen er en sterk kraft i fredsskapende arbeid, sier stortingsrepresentant Solveig Schytz. Nå har hun nominert den internasjonale speiderbevegelsen til Nobels fredspris.

– Dette er en anerkjennelse av arbeidet vi driver med, og jeg blir rørt og stolt av at vi nomineres, sier speidersjef Håvard Djupvik i Norges Speiderforbund.

Den internasjonale speiderbevegelsen er nominert til Nobels fredspris, representert ved World Organization of Scout Movement (WOSM) og World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere er medlem av begge organisasjonene.

– Dette er overraskende og en veldig stor ære. Fred og forsoningsarbeid har alltid stått sentralt i speiderarbeidet, og vi bidrar med fellesskap, forståelse og respekt for hverandre på tvers av landegrenser og kulturer, sier Eline Marie Grøholt, Europa-leder og medlem av verdenskomiteen til WAGGGS.

Har arbeidet for fred og forståelse

Det er Solveig Schytz, stortingsrepresentant for Venstre, som har nominert dem. I begrunnelsen for nominasjonen sier hun at arbeid for fred og forståelse mellom mennesker har vært sentralt i speiderbevegelsen helt fra starten for over 100 år siden.

– Speiderbevegelsens felles verdigrunnlag i hele verden handler om toleranse og respekt, å være selvstendig, hjelpe andre og ta vare på naturen. Speiderbevegelsens mål er å utvikle mennesker til selvstendighet og ta ansvar i samfunnet, å ta ansvar både i lokalsamfunnet og internasjonalt. Med sitt systematiske arbeid for lederutvikling for ungdom har speiderbevegelsen fostret utallige ledere i hele verden, sier hun.

HAR NOMINERT: Solveig Schytz, Stortingsrepresentant for Venstre, har nominert speiderbevegelsen til Nobels fredspris.

– Fredsskapende i sin natur

Mens speiderbevegelsen i Norge kanskje er mest kjent som en barne- og ungdomsorganisasjon med fokus på lederutvikling og friluftsliv som metode, er speiderbevegelsen internasjonalt en sterk kraft i fredsskapende arbeid, sier Schytz.

– På hvilke måter bidrar speiderbevegelsen til fredsskapende arbeid?

– Det handler om hele formålet til speiderbevegelsen, som er å arbeide for fred og forståelse mellom mennesker og å bygge unge mennesker for å bidra til en bedre verden i lokalsamfunnene sine. I tillegg er de to verdensorganisasjonene engasjert i aktuelle saker, hvor de for eksempel jobber systematisk sammen med WHO og FN under pandemien.

Håvard Djupvik sier at speiderbevegelsens arbeid er fredsskapende i sin natur, og at det får mange konkrete uttrykk over hele verden.

– Du skal ikke lete lenge før du finner speidere som driver arbeid i krigs- og katastrofeområder. Mange steder tar speideren stort samfunnsansvar, sier han.

STOLT: Speidersjef Håvard Djupvik i Norges Speiderforbund er stolt og rørt over nominasjonen.

Tror de kan vinne

Schytz mener det er på tide at speiderbevegelsen får denne anerkjennelsen, og hun tror de har mulighet til å vinne fredsprisen.

– Det handler om å bygge mennesker, bygge framtidas ledere som kan løse framtidas utfordringer og om å bygge sivilsamfunn, og det er på tide å anerkjenne at dette er grunnleggende for arbeidet for fred i verden sier Schytz, som selv har vært aktiv i speiderbevegelsen.

Fristen for nominasjoner til Nobels fredspris er 1. februar hvert år. Regjeringsmedlemmer er blant de som har rett til å nominere kandidater.

---

Den internasjonale speiderbevegelsen

  • Startet opp i England i 1907
  • Har i dag ca. 54 millioner medlemmer i 216 land og er organisert i to verdensforbund, World Organization of the Scout Movement (WOSM) og World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).
  • I Norge er det i underkant av 30 000 speidere, fordelt på Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere.
  • Kilde: Norges speiderforbund

---



Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter