Nyheter

Vil Trump bli husket som USAs verste president?

USA: 400.000 amerikanere har dødd av korona på Donald Trumps vakt, og snart blir han den første presidenten til å bli stilt for riksrett for andre gang. Hvordan vil historien dømme han?

– Donald Trump er den verste presidenten vi noensinne har hatt.

Ordene tilhører USAs neste president, Joe Biden.

Men har han rett?

Nedenfor kan du lese om de to presidentene som oftest kommer verst ut på amerikanske historikeres rangeringer av USAs presidenter. Passende nok skilles deres respektive presidentskap av Abraham Lincolns periode som president. Han, Franklin D. Roosevelt og George Washington rangeres oftest som «de tre beste presidentene».

Andrew Johnson (1865 - 1869) - «Diktatorisk rasist»

Når Joe Biden onsdag ble innsatt som USAs 46. president, vær ikke nummer 45 tilstede. Med det blir Trump den første til å boikotte sin etterfølgers innsettelse etter at republikaneren Andrew Johnson gjorde det i 1869 - for over 150 år siden (sic!). Historien har ikke vært snill mot Johnson siden.

De fleste historikere rangerer Johnson som en av de to verste presidentene i USA gjennom tidene. Han var visepresidenten som tok over etter slavefrigjøreren Abraham Lincoln, men han motarbeidet Kongressen ved å nekte svarte amerikanere borgerrettigheter og politiske rettigheter. Han motarbeidet også alle bevegelser som kjempet for en omfordeling av landområder etter slutten på slaveriet.

Johnsons uenighet med Kongressen førte til slutt til at han ble den første presidenten som ble stilt for riksrett. Dette skjedde etter at Johnson sparket krigsministeren Edwin Stanton, som var en forkjemper for borgerrettigheter for frigjorte svarte amerikanere. Johnson fant en erstatter uten å konsultere Kongressen.

I riksretten ble Johnson til slutt reddet med én stemme.

– Han blir sett som en som var en rigid, diktatorisk rasist som ikke evnet å gjøre kompromiss og akseptere en politisk realitet som var på odds mot hans egne ideer, skriver Elizabeth Varon, historieprofessor ved Virginia universitet.

James Buchanan (1857 - 1861) - lot borgerkrigen skje

«Et gammelt bløtdyr», «Den snikende skribenten», «den gamle hushjelpen». Dette er noen av de lite flatterende kallenavnene som har blitt gitt demokraten James Buchanan – av hans likemenn. I dag er han kjent som mannen som ikke gjorde noe for å avverge den amerikanske borgerkrigen som pågikk i perioden 1861–1865, en krig som resulterte i at 650.000 amerikanere døde.

Buchanans ubesluttsomhet var et resultat av at han var imot at sørstater skulle bryte ut av unionen, samtidig som han mente at den føderale staten ikke hadde myndighet til å gripe inn.

I tillegg kjempet han også iherdig for det som blir kalt den verste høyesterettsdommen i USAs historie - Dred Scott-dommen. Den slo fast at afroamerikanere ikke hadde noen rettigheter og at de aldri kunne bli amerikanske borgere.

Buchanan håpet avgjørelsen ville sette en stopper for slaveridebatten, men det gjorde den ikke. Den gjorde bare slaverimotstanderne i nord enda mer rasende. Det ble til slutt opp til Abraham Lincoln å rydde opp.

Donald Trump – bunnplassering før endt periode

I en rangering fra 2019 havnet Trump på tredje siste plass, kun slått av James Buchanan og Andrew Johnson. Rangeringen var utarbeidet av Siena College, som har rangert presidenter siden 1982, og resultatet var basert på synene til 159 president-historikere.

I rangeringen har respondentene svart på tjue forskjellige kategorier som blant andre «integritet» og «villighet til å ta sjanser».

Da 170 medlemmer i The American Political Science Association ble bedt om å rangere presidentene i 2019, kom Trump enda dårligere ut. Der havnet han på sisteplass, med Buchanan like foran seg.

Begge undersøkelsene er da fra 2019, året før koronapandemien og Trumps løgner om valgfusk.

Hvor står Trump nå?

I Trumps siste år tok han ikke på alvor en pandemi som har tatt livet av nær 400.000 amerikanere, han oppildnet en mobb som endte med å angripe Kongressen, og han ender det med å bli den første presidenten til å bli stilt for riksrett to ganger.

Historieprofessor ved Rice Universitet, Douglas Brinkley, mener Trumps siste år rettferdiggjør å plassere han i bunnsjiktet sammen med de to ovennevnte presidentene.

– Nå er du på vei inn i James Buchanan og Andrew Johnson-territorier. Trump vil automatisk være i den kategorien, sier han til Washington Post.

Leah Wright-Rigueur, historieprofessor ved Brandeis universitet, er på lang vei enig med Brinkley. Hun beskriver Trumps presidentskap slik:

– Naken, uforfalsket jakt på makt og egeninteresser, på bekostning av 400.000 liv og på bekostning av Den amerikanske unionen.

Å vurdere et presidentskap så kort tid etter dets slutt, er vanskelig. Men med disse innledende «dommene», er Trumps håp at historien vil se snillere på han ettersom årene går. En president som har opplevd å bli dømt mildere, særlig etter at Trump kom til makten, er George W. Bush. Han sa dette noen uker før han forlot Det hvite hus.

– Det finnes ikke noe sånt som kortsiktig historie. Jeg tror ikke du kan være i stand til å ta inn den fulle bredden av en administrasjon før det har gått tid.

---

USAs presidenter

  • Med Joe Biden har USA hatt 46 presidenter (Grover Cleveland tar opp to av disse plassene da han er den eneste som har hatt to usammenhengende perioder)
  • Ulike forsøk på å rangere presidentene fra best til dårligst, skjer gjerne ikke uten at det blir kritisert for partiskhet.
  • Likevel er det enkelte navn som går igjen i både i topp- og bunnsjiktet. De tre største presidentene er oftest republikaneren Abraham Lincoln, demokraten Franklin D. Roosevelt, og den uavhengige George Washington.
  • De fem som rangerer dårligst er oftest er republikanerne Warren Harding, Andrew Johnson og Ulysses Grant, og demokratene James Buchanan og Franklin Pierce.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter