Nyheter

Dette er Joe Bidens tøffe plan

USA: Når Joe Biden onsdag innsettes som USAs president, vil han presentere sin plan for et land omringet av kriser. Noen av endringene vil komme over natten, andre forventes å bli en ørkenvandring.

Joe Biden vil bryte murer. Bokstavelig talt. Med en gang.

Som et signal på forandring, planlegger Biden å stanse den pågående byggingen av Donald Trumps grensemur mot Mexico omtrent over natten. Men Biden, som har lovet å returnere USA til mer «normale tider», vet godt at mange av hans varslede endringer ikke vil kunne skje like raskt. Til det er problemene for store og potensielle fallgruver for mange.

Når han i dag skal stake ut sin kurs for sitt lovede land, bærer han med seg disse sannhetene: Det dør omtrent 1000 amerikanere av covid-19 hver dag, demokratenes flertall i både Senatet og Representantenes hus er så knapt det kan få blitt, og flere titalls millioner amerikanere mener han ikke er legitimt valgt.

Vil gjøre store endringer med et pennestrøk

Med et knapt flertall i Senatet kan Biden slippe å belage seg på å styre gjennom presidentordre, slik hans demokratiske forgjenger, Barack Obama, måtte gjøre i sine to siste år da Senatet var styrt av republikanerne. Denne praksisen var ikke populær blant republikanerne, og Biden har lovet å forsøke å samle den splittede Kongressen.

Likevel har Biden varslet at han umiddelbart vil ta i bruk presidentordre for å omgjøre mye av det Donald Trump brukte den til. I tillegg til å stanse murkonstruksjonen, planlegger Biden å raskt ta USA inn igjen i Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon.

En annen stor endring Biden har sagt at han vil kjempe for å få godkjent i Kongressen i løpet av sine første hundre dager, er immigrasjonsreformen Obama ikke lyktes med. Får han den gjennom, vil 11 millioner udokumenterte immigranter ha mulighet til å få statsborgerskapm i USA.

Prioriterer pandemien – vil få med republikanerne

Det som vil bli en langvarig kampsak for Biden, er bekjempelsen av pandemien som til nå har tatt livet av snart 400.000 amerikanere. På torsdag presenterte han en omfattende koronaplan med en prislapp på 1,9 billioner amerikanske dollar, noe som tilsvarer 16 billioner kroner. Den inkluderer blant andre forslag om å utvide permitteringslønn for statlige ansatte til september, en økning i minstelønn, og ikke minst en økning i en større engangsutbetaling til alle amerikanere.

Biden ønsker å gi alle amerikanere en engangsutbetaling på 2000 dollar i stedet for 600 dollar, som republikanerne fikk gjennom i Kongressens stimuleringspakke i forrige måned. Den demokratiske senatoren Alexandria Ocasio-Cortez vil at dette skal innebære at alle får 2000 dollar i tillegg til de 600 dollarene de allerede har mottatt, men det er usikkert om alle demokrater vil stille seg bak dette. Og for republikanerne er Bidens prislapp nok for høy.

Biden ønsker uansett å gi republikanerne en mulighet til å stille seg bak hans første lovgivningsforslag som president, ifølge Washington Post.

På egen hånd vil Biden også forsøke å overbevise de 13 republikanske guvernørene som har til gode å innføre obligatorisk bruk av munnbind, om å gjøre nettopp dette.

Vil skape jobber og slette studentgjeld

Bidens håp er at pandemi-håndteringen kan styrke økonomien og skape flere jobber. Koronapandemien har skapt en enorm arbeidsledighet i USA, og millioner av amerikanere har i en lang tid ropt om å få økonomisk støtte fra en Kongress som sliter med å komme til enighet.

Den påtroppende presidenten vil umiddelbart forsøke å slå to fluer i en smekk når han starter med å mobilisere minst 100.000 amerikanere til å spore smitte rundt om i landet. Mer omfattende sysselsetting skal skje med storstilt investering i infrastruktur, forskning og hjemlig produksjon.

Også studenter i USA har blitt hardt truffet av pandemien. Nå har Biden-leiren gitt beskjed om at han kommer til å be Kongressen om å umiddelbart slette ti millioner dollar i studentgjeld. Det er imidlertid usikkert på om alle demokratene vil støtte dette, og det er også demokrater som vil at Biden skal gå lengre ved å ta saken i egne hender.

– Du trenger ikke Kongressen. Alt du trenger er et pennestrøk, sa Chuck Schumer, den nye majoritetslederen i Senatet i desember.

Skal man tro Bidens tidligere uttalelser, vil slike omgåelser av Kongressen sitte langt inne på veien mot Bidens lovede land.

---

Bidens planer:

  • Joe Biden gikk til valg delvis på at han ikke var Donald Trump. Hans løfter gjenspeiler i stor grad dette.
  • Gjennom presidentordre ønsker han å omgjøre flere av Donald Trumps presidentordre, som i stor grad gikk ut på å omgjøre Obamas presidentordre.
  • Men Biden, som har lang fartstid som senator, forventes ikke å overkjøre Senatet med å overforbruk av presidentordre.
  • Bidens hovedprioritet er å få koronapandemien under kontroll og løfte USAs økonomi.
  • Senatet er delt 50–50 mellom republikanere og demokrater, noe som gir visepresident Kamala Harris en avgjørende stemme.
  • Demokratenes majoritet på 222 mot 211 i Representantenes hus er den minste majoriteten i Huset på en årrekke.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter