Aldri før har så mange alvorlig syke og døende i Oslo dødd hjemme som i fjor. Det viser tall fra Fransiskushjelpen.
– Tallene har økt de siste årene, men det ser ut som tendensen har forsterket seg i koronatiden. Vi tolker det i lys av besøksrestriksjonene på sykehus og sykehjem, sier generalsekretær Lise Tørnby til Vårt Land. Hun fortsetter:
– Flere av pasientene forteller at når de er hjemme kan de selv bestemme hvor mange som er på besøk, og hvor lenge. De er opptatt av å ha mest mulig tid sammen med de nærmeste.
[ Snudde i synet på dødshjelp etter nederlandsk utvikling ]
Åpenhet om døden
Fransiskushjelpen er en ideell, diakonal stiftelse som gir lindrende behandling i hjemmet. Det er et såkalt hjemmehospice, som tilrettelegger for at pasienter kan tilbringe livets siste fase hjemme.
I løpet av pandemiåret 2020 døde 130 av deres pasienter hjemme. Det er en økning på 60 prosent fra året før, da tilsvarende hjemmedødstall var 81.
Men også 2019-tallene markerte et byks opp fra året i forveien.
– I lang tid har tallet ligget jevnt på rundt 50-60 pasienter, men de siste to årene ser vi altså en markant økning, sier Tørnby.
Generalsekretæren tror økningen skyldes økt kunnskap og bevissthet om at det finnes «alternative måter å leve livets siste fase på». Hun trekker frem Stortingsmelding 24, som ble publisert i fjor og som hadde undertittelen «Vi skal alle dø en dag, men alle andre dager skal vi leve».
Med den ville Helse- og omsorgsdepartementet bidra til mer åpenhet om døden og åpne for økt grad av valgfrihet ved livets slutt.
– Når vi snakker mer om døden i det offentlige rom, får flere øynene opp for at det finnes alternative måter å leve livets siste fase på.
[ Kari Rørstads far var døende, men fikk ikke drikke på sykehuset ]
Den siste tiden
Fransiskushjelpens pleietjeneste tilbyr altså palliativ behandling hjemme hos sine pasienter.
– Det er selvsagt nødvendig med medisiner og sykepleie, men vi hjelper også familiene med å tilrettelegge for den siste tiden slik at de kan tilbringe mye tid sammen med den som er syk, forteller Lise Tørnby.
Generalsekretæren forteller at flere av Fransiskushjelpens pasienter opplever hjemmet som den beste ramme for privatliv, integritet og normalitet, og at man ved å være hjemme til livets siste slutt, i større grad unngår pasientrollen man får på et sykehus.
– Når man vet man har begrenset tid, er den siste tiden veldig verdifull.