Nyheter

Frykter terrorister i nasjonalgarden

USA: Aktive medlemmer av nasjonalgarden har blitt arrestert etter stormingen av Kongressen. Nå sjekker FBI tjenestemennene som skal stå vakt under Joe Bidens innsettelse.

Etter stormingen av Kongressen, har titusenvis av soldater i nasjonalgarden blitt beordret til å bidra under onsdagens innsettelse av Joe Biden som landets neste president.

Men ingen får stå vakt uten å først å ha blitt nøye sjekket av etterretningsbyrået FBI. De har nemlig fått beskjed fra Forsvaret om at det er grunn til å frykte et angrep fra innsiden, skriver AP News.

– Potensiale for politisk vold er mye høyere enn det har vært tidligere. Et veldig viktig tegn på et demokrati er at en maktovergang er fredelig. Nå forbereder man seg på at det kanskje ikke vil være det, sier USA-ekspert Tore Wiig til Vårt Land.

Han er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, hvor han blant annet forsker på væpnet konflikt og borgerkrig.

---

Truslene mot innsettelsen

  • Trusler innenfra har vært en prioritet i alle år etter 11. september-angrepet, men i de fleste tilfellene har det vært folk som er radikalisert av al-Qaida eller IS.
  • Truslene mot Bidens innsettelse kommer imidlertid fra Donald Trumps støttespillere, militante høyreradikale og hvit makt-ekstremister som tror på påstanden om at valget ble stjålet.
  • Både forsvaret og politikamre rundt om i USA har oppdaget at flere titall soldater og politi deltok i stormingen av Kongressen, og flere av dem er suspendert.

Kilde: NTB

---

– Demokratiet er i fare

Pentagon har bedt FBI om å gjennomføre bakgrunnssjekker av alle de 25.000 soldatene i nasjonalgarden som skal til hovedstaden Washington D.C.. Dette er minst to og en halv ganger så mange som stått vakt ved tidligere innsettelser, ifølge AP News.

– Vi går kontinuerlig gjennom prosessen, og vi ser på alle som er involvert i denne operasjonen både to og tre ganger, sier Ryan McCarthy ved Pentagon til AP News.

Bakgrunnssjekkene er et tegn på at det amerikanske demokratiet er i en prekær tilstand, mener Wiig.

– At man i det hele tatt vurderer dette, er en indikasjon på at denne typen scenarioer - terror fra militæret - ikke er utenkelig, sier Wiig til Vårt Land.

Militærmenn blant demonstrantene

Ifølge Ryan McCarthy ved Pentagon, deltok aktive medlemmer av militæret i demonstrasjonen ved Kongressen 6. januar. Det er imidlertid uklart hvor mange som var der og hvem som eventuelt var med i selve stormingen av Kongressen.

I forbindelse med angrepet, har det blitt arrestert enkelte som er aktive i militæret eller som er medlemmer i Nasjonalgarden.

Wiig sier det urovekkende at USA har blitt nødt til å se etter trusler i militæret og nasjonalgarden.

– USA er jo verdens mektigste militære land. Når man da sår tvil om lojaliteten til deler av militæret, sier det noe om at det kan være ustabilitet innad i det amerikanske systemet, sier han, og legger til:

– Samtidig virker det til å være stor enhet i militæret generelt.

Dette ser FBI etter

FBIs bakgrunnssjekk, som kommer i tillegg til tidligere undersøkelser, begynte allerede forrige uke da de første troppene ble flyttet til hovedstaden.

Bakgrunnssjekken vil involvere å kjøre navnene til soldatene gjennom databaser og kryssjekke dem med lister over amerikanere som har fanget FBIs oppmerksomhet.

– Det kan inkludere involvering i tidligere etterforskninger eller terror-relaterte hensyn, sier David Gomez, FBIs tidligere sjef for nasjonal sikkerhet i Seattle, til AP News.

Ny terrorlovgivning?

På grunn av den økte frykten for politisk vold, skal Biden ikke lenger ta tog til Washington for innsettelsen. Nå sier flere eksperter at de frykter at Biden vil «hente terrorkrigen hjem» ved å lage en lov mot hjemlig terrorisme.

– Vi har sett igjen og igjen i USA. The Patriot Act er bare et eksempel, og det kan enkelt komme til å skje igjen denne gangen, sier Moustafa Bayoumi, engelskprofessor ved Brooklyn College, til Klassekampen.

Han har skrevet boka «How does it feel to be a problem?», som beskriver det å være arabisk i USA i årene etter 11. september.

– Hva betyr den siste utviklingen for den sivile amerikaner, Wiig?

– Bakgrunnssjekkene kan skape frykt. USA er et land hvor det verserer mange konspirasjoner og mye frykt både på venstre- og høyresiden. Mange er redde for staten, og dette kan bidra til å forsterke det.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter