Nyheter

PST: Ja, angrep kan komme mot Stortinget

SIKKERHET: Angrep på politiske bygg kan også skje i Norge, ifølge PST. Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) vet ikke hva hun ville gjort om en folkemengde stormet Stortinget.

Sjelden har bilder av sinte amerikanere som angriper landets tjenestemenn rystet verden slik det gjorde onsdag forrige uke, da opprørere stormet Kongressbygningen i Washington D.C.

Det reiser spørsmålet: Kunne dette hendt i Norge?

Ja, mener Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Kommunikasjonsdirektør, Trond Hugubakken, forklarer til Vårt Land at slik trusselbildet ser ut i dag kan politiske objekt, som Stortinget, være gjenstand for politisk motivert vold i Norge.

– Vi mener det er mulig at høyreekstreme eller ekstreme islamister kan komme til å gjennomføre politisk motivert vold i Norge, sier Hugubakken og presiserer nærmere:

– Dersom de forsøker å gjøre det, vil de angripe noe de anser som et symbolmål, og da kan politiske objekt være ett av flere mulige mål.

DEMONSTRASJON: Norske Trump-tilhengere foran Stortinget demonsterte i høst mot koronatiltak. Kunne de kommet seg inn i bygningen hvis de forsøkte?

---

Kongress-angrepet

  • Onsdag 6. januar stormet Trump-tilhengere den amerikanske Kongressen for å protestere mot valgresultatet som utpeker Joe Biden til USAs neste president.
  • Opptøyene i USA beskrives som et angrep på demokratiet, og statsledere verden over fordømmer handlingene.
  • PST mener det er mulig at politisk motivert vold kan forekomme i Norge også – mot Stortinget.
  • Stortinget sier de jobber jevnlig med sikring av Stortinget, men vil ikke kommentere utover det.
  • Erfaren Stortingspolitiker har kun vært med på brannøvelser, og sier hun ikke vet hva hun skulle gjort dersom noen tok seg inn i Stortinget og truet forsamlingen.

---

Historiens største sikkerhetssvikt?

Stormingen av Kongressen i USA ses nå på som ett av amerikansk histories mest alvorlige sikkerhetssvikt. Flere titalls demonstranter kom seg helt inn i bygningen, og medlemmer av Kongressen gjemte seg under stoler før de ble evakuert. Ifølge Reuters tilkalte ikke politiet på Capitol Hill forsterkninger i forkant tross advarsler, og det tok dermed flere timer for politiet fikk situasjonen under kontroll.

En politimann fra Capitol var en av de som omkom etter angrepet. Dagen etter opptøyene ba Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes Hus, politimesteren på Capitol om å gå av. To andre personer som var ansvarlig for sikkerheten i Kongressen går nå av, og flere kongressmedlemmer krever gransking av politiets håndtering av opptøyene, melder NTB.

Navarsete: – Kun brannøvelse

Da Liv Signe Navarsete kom inn på Stortinget i 2005 var sikkerheten i bygget mye dårligere enn hva den er i dag. Etter bombeangrepet på regjeringskvartalet og massakren på Utøya på 22. juli 2011, ble det gjennomført en rekke sikkerhetstiltak som blant annet omfattet sikring av offentlige objekt og øvelser.

Navarsete forteller at hun likevel aldri har vært med på noe annet enn brannøvelser.

– Vet du hva du skal gjøre hvis en folkemengde trenger seg inn på Stortinget?

Nei, for å være helt ærlig så vet jeg ikke det. Det har ikke vært relevant å tenke seg en slik situasjon. Jeg hadde vel fulgt branninstruksen eller låst meg inne på kontoret, men vet ikke om det er det lureste å gjøre, sier hun.

LÅST SEG INNE? Liv Signe Navarsete vet ikke hva hun skulle gjort dersom noen prøver å trenge seg inn på Stortinget. Hun hadde kanskje låst seg inne på kontoret, sier hun.

Selv om Navarsete har følt at sikkerheten på Stortinget er bra, var kongress-angrepet en vekker. Hun har selv vært i kongressbygningen flere ganger, og synes det er utrolig at folkemengden klarte å komme seg inn tross all den sikkerheten som er der.

– Noen ganger er det dessverre sånn at noe må skje før man tar tak i det, men jeg tror nok at det som skjedde i Kongressen vil gjøre at mange tar en ny gjennomgang på egne rutiner, sier Navarsete.

---

Sikkerhetstiltak på Stortinget

  • For komme inn på Stortinget må man ha adgangskort. Det finnes ulike typer adgangskort etter hvem som skal ha adgang til hva.
  • Besøkende må gjennom sikkerhetskontroll før en kan ta inn på Stortinget.
  • Dører har sikkerhetssperrer og man må enten ha med personell eller adgangskort for å få tilgang.
  • Området rundt Stortinget, såkalt perimetersikring, rundt Stortinget er forsterket, og det skal være umulig for sivile å kjøre til Stortinget.

---

Kan ikke svare på sikkerhetsspørsmål

NSM, Politidirektoratet, PST og Oslo politidistrikt viser alle til Stortinget for svar på spørsmål om sikkerhet og øvelser ved bygningen.

– Jobber hele tiden med sikkerhet

Stortingets direktør, Marianne Andreassen, forteller i en e-post til Vårt Land at det hele tiden jobbes med sikring av Stortinget. Det hun imidlertid ikke sier noe om er hvorvidt dagens sikkerhet er god nok til å håndtere et lignende angrep.

– Sikkerheten på Stortinget jobber vi kontinuerlig med basert på trusselvurderinger. Vi har god og tett dialog med nasjonale sikkerhetsmyndigheter, herunder PST når det gjelder sikring og sikringstiltak, forklarer Andreassen.

SIKKERHET: Etter terroren 22. juli 2011 ble det iverksatt en rekke tiltak for å bedre sikkerheten av offentlige hus. Nå kan kun politi og tjenestebiler komme seg inn til Stortinget.

Andressen sier hun forstår hvorfor mediene og andre ønsker stille spørsmål ved sikkerheten på Stortinget etter angrepet på Kongressen i USA, men forklarer at en del av sikkerhetsarbeidet er å skjerme informasjon om tiltak for at de ikke skal bli kjent av uvedkommende.

Hun understreker likevel at hendelsen i USA er en påminnelse om at sikkerhetsarbeidet på Stortinget fortsatt må ha høy prioritet.

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter