Nyheter

Lukas Hospice åpner igjen: – En fantastisk følelse

PENGER PÅ PLASS: Det var tungt og uverdig å sende døende pasienter hjem da pengene tok slutt, forteller enhetsleder Trine Laumann. Mandag kan hun smile fra øre til øre.

– Det er en fantastisk følelse å åpne igjen. Jeg er veldig glad for at vi får ro rundt det økonomiske nå så vi kan jobbe med det vi har troa på og har lyst å få til. Jeg er glad for at det kommer pasienter i morgen. Deres pårørende har fulgt saken i avisen og har tenkt at de trenger dette tilbudet, sier Trine Laumann, enhetsleder ved Lukas Hospice til Vårt Land.

Mandag 11. januar åpner Lukas Hospice i Malvik igjen, etter at de 27. oktober måtte stenge dørene fordi de manglet penger. Pasienter som lå for døden ble sendt tilbake til hjemkommunene, og 23 ansatte ble permittert.

– Prosessen da vi måtte sende hjem pasientene var fryktelig tung og uverdig, sier Laumann.

---

Lukas Hospice:

  • Blir drevet av Lukas Stiftelsen i Malvik i Trøndelag.
  • Har inntil 12 plasser for døgnpasienter. Dagtilbudet er for 8 pasienter én til to dager i uken.
  • Hospice er institusjoner som spesialiserer seg på å gi tilbud til pasienter i livets sluttfase. Det er en helhetlig omsorgstanke rundt pasient og pårørende for å avhjelpe behov og problemer av fysisk, psykisk, sosial, åndelig og eksistensiell karakter.
  • Da Stortingets Helse- og omsorgskomité behandlet palliasjonsmeldingen tidligere i høst, var vanskene Lukas Hospice opplevde omtalt. Stortingsflertallet instruerte i praksis regjeringen til å sikre «forutsigbar finansiering».

---

Prosessen da vi måtte sende hjem pasientene var fryktelig tung og uverdig

—  Trine Laumann

Reddet av ny budsjettavtale

Hospicet åpnet sommeren 2019 som et pilotprosjekt som var tenkt til å vare i fem år.

Lukas Hospice fikk tildelt 21 millioner kroner på statsbudsjettet for 2020, men trengte 30 millioner for å drive. I slutten av oktober tok pengene slutt. Økonomisk hadde ikke Lukas Stiftelsen noe annet valg enn å stenge hospicet midlertidig i fjor, ifølge administrerende direktør Tor Inge Skjøtskift.

Også for 2021 så de økonomiske utsiktene usikre ut da førsteutkastet til statsbudsjettet ikke hadde øremerket penger til Lukas Hospice, men hadde en pott hvor flere aktører kunne søke penger til samme formål.

Den endelige budsjettavtalen mellom Frp og regjeringen i begynnelsen av desember ble redningen. Den øremerket 30 millioner til Lukas Hospice i 2021, og sikret flertall for full finansiering for hele pilotprosjektperioden, ut 2023.

– Jeg er veldig imponert over måten pasientene tok beskjeden om at de måtte flytte i oktober. De uttrykte forståelse for den økonomiske situasjonen, men det var sårt for både oss og dem å måtte flytte enda en gang. En del av pasientene har flyttet mellom ulike institusjoner og behandlingssteder, så noen ønsket at dette skulle være det siste hjemmet deres, preget av ro og trygghet, sier administrerende direktør Skjøtskift i Lukas Stiftelsen til Vårt Land.

Avlastning

Flere pasienter og pårørende har gledet seg til hospicet åpner igjen, ifølge enhetsleder Trine Laumann. Noen av pasientene kommer til hospicet for å tilbringe sine siste dager der, andre kommer på kortere eller lengre avlastningsopphold.

– Pasientene som kommer til oss er alvorlig syke. For at pårørende skal klare å ha dem enda lenger hjemme, kan det være helt nødvendig med et avlastningsopphold. Enkelte pårørende har stilt opp veldig i mange måneder, og er slitne og trenger en pause nå, sier Laumann.

Hospicet forsøker å gi mening til de dagene pasientene har igjen å leve, gjennom smertelindrende behandling, sosialt samvær med pårørende og meningsfulle aktiviteter så langt det lar seg gjøre.

– Det er en annen ro hos oss enn på et sykehus. Sånn skal det også være. Sykehus er for akutt behandling. Her skal pårørende og pasientene ha den tiden og roen som er nødvendig i livets siste fase. Det er ingen strenge rutiner om når pasientene må opp og når de skal spise. Vi tilpasser det individuelt.

De to første pasientene er tilbake på hospicet mandag. Laumann skulle gjerne ha feiret gjenåpningen med en høytidelig markering, men koronapandemien gjør det umulig.

– Vi må ha fokus på hvordan vi forholder oss til risiko for smitte og forebygge best mulig. På sikt håper jeg vi kan ha en større åpning, når koronaen har gått over.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter