Nyheter

Nye sykehus: Frykter fare for kvikkleireras

SKREDFARE: I etterkant av kvikkleireskredet i Gjerdrum stiller både SV og Sp spørsmål om sikkerheten ved flere planlagte sykehusutbygginger.

– Vi kan ikke bygge et kjempestort sykehus på Gaustad hvis det er veldig mye kvikkleire der og de ikke har en plan for hvordan dette skal håndteres, sier SVs Nicholas Wilkinson til Dagsavisen.

Sps Per Olaf Lundteigen er minst like bekymret når det gjelder byggingen av nytt sykehus på Brakerøya i Drammen, på grunn av grunnforholdene der.

– Jeg blir veldig overrasket hvis ikke prestisjen legges til side og planene gjennomgås på nytt. Selvsagt må det nå tas affære etter katastrofen i Gjerdrum, sier Lundteigen.

Gaustad. Utbygging av Oslo universitetssykehus

---

Nye sykehus

  • Oslo universitetssykehus skal utvides på Gaustad i Oslo – til store protester, blant annet fra ansatte.
  • Nytt sykehus skal bygges på Brakerøya i Drammen. Innflytting 2024 – 2025.
  • Nytt psykiatribygg ved Sykehuset Sørlandet i Kristiansand skal stå klart i 2023.

---

Ber om svar fra Høie

Også Wilkinson er opptatt av det nye sykehuset i Drammen, og dessuten det nye psykiatribygget til Sykehuset Sørlandet, i Kristiansand. NRK kunne nylig opplyse at dette bygget til nær 900 millioner kroner, bygges i et område med kvikkleire.

Wilkinson har derfor bedt helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) svare på om han føler seg trygg på at helseforetakenes planlagte sykehusbygg ivaretar et føre-var-prinsipp når det gjelder framtidige klimaendringer og ekstremvær som jord- og flomskred, snøskred, fjellskred og kvikkleireras.

I det skriftlige spørsmålet til Høie, som ennå ikke er besvart av statsråden, skriver Wilkinson at «jeg føler meg ikke trygg på at planene for å bygge nytt sykehus på Gaustad og nedleggelse av dagens Ullevål sykehus, planlegges ut fra et føre-var-prinsipp.»

– Gaustad ligger i en skråning, noe som kan øke faren for kvikkleireras, sier Wilkinson.

Nicholas Wilkinson

Nicholas Wilkinson, stortingsrepresentant for SV. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Tidligere ras i området

Han viser til at det allerede har vært ras i det aktuelle området for det nye regionsykehuset.

  • I 1950 var det et leirskred på sørsiden av dagens planområde.
  • I 1953 var det et skred langs Gaustadbekken.

Wilkinsons kilder til dette er rapporter fra henholdsvis Rambøl og NGI.

Wilkinson påpeker også at Fakultetsbygget/Livsvitenskapsbygget i Gaustadbekkdalen har blitt forsinket og vesentlig dyrere «på grunn av at det var et langt større innslag av kvikkleire enn antatt». Hans kilder til dette er Uniforum og Teknisk ukeblad.

– Gedigent risikoprosjekt

Wilkinson stiller også spørsmål ved oppfølgingen når dårlige grunnforhold blir påvist.

– Det ser ut til at faglige advarsler om dårlige grunnforhold, og fare for skred eller flom fra for eksempel NVE og NGI, av og til blir oversett eller overprøvd av andre faglige råd, skriver han i henvendelsen til Høie og henviser til det nye sykehuset i Drammen.

Dette er noe som har opptatt Per Olaf Lundteigen lenge.

Per Olaf Lundteigen

– Vil være katastrofalt

– Jeg har fulgt denne saken i mange år og vært på møter i NVE og DSB en rekke ganger om dette uten å ha blitt betrygget, sier Lundteigen.

– Nå har katastrofen i Gjerdrum utløst en ettertenksomhet, også i min kommune, Øvre Eiker, hvor det er gitt byggetillatelser på kvikkleiregrunn som jeg har ristet på huet av, fortsetter han:

– Men sykehus har en helt annen viktighetsgrad. Ingenting er viktigere enn sykehus. De skal stå under alle forhold i 100 år. De skal tåle ekstraordinære forhold. De skal tåle jordskjelv. Hvis sykehus raser ut, vil det være helt katastrofalt både for dem som er på sykehuset og dem som skal bruke det.

Går gjennom dokumenter

Hvis sykehusbyggingen på Gaustad gjennomføres, vil dette bli Norges største byggeprosjekt noensinne, ifølge NTB.

Sørlandet sykehus har allerede bestemt seg for å ta grep når det gjelder det nye psykiatribygget i Kristiansand.

– I lys av den tragiske hendelsen i Gjerdrum, vil vi på nytt gå gjennom den omfattende dokumentasjonen som finnes om grunnforholdene, sier Per W. Torgersen, direktør for Teknologi og e-helse ved Sørlandet sykehus, til NRK.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter