Nyheter

Snublestein ødelagt i Haugesund

VANDALISME: Snublesteinen til minne om jøden Georg Rechenberg i Haugesund er ødelagt. – Noen har gått aktivt inn for å ødelegge, sier initiativtakeren til minnesmerket.

– Hærverket på snublesteinen etter Rechenberg minner oss om at et samfunn fritt for antisemittisme ikke kan tas for gitt, skriver KrF-leder Kjell Ingof Ropstad på Facebook, etter at Haugesund avis meldte at snublesteinen til minne om Georg Rechenberg var ødelagt.

Ifølge avisen bærer skaden preg av å være hugget bort. Det har ikke vært snøvær som har gjort det nødvending å måke snø i Haugesund sentrum de seneste dagene.

Arnstein Olaisen, tidligere redaktør for Haugesunds avis, tok initiativ til det lille minnesmerket som ble etablert i 2013. Til avisa sier han at alt tyder på at den som har gjort dette, har gått iherdig og målrettet til verks.

– Sporene tilsier at man har gått spesifikt til verks, sier Olaisen til Vårt Land.

– Dersom dette skulle være vandalisme, finnes det noe miljø i Haugesund som det er naturlig å koble til en slik handling?

– Det er ikke noe slikt miljø som jeg kjenner til. Vi vet at det er mennesker med antisemittiske holdninger og som fornekter holocaust, men jeg har ingen holdepunkter for å sette de i sammenheng med dette. Jeg konstaterer at snublesteinen er ødelagt, og det ser ut som om det er gjort med viten og vilje, sier Olaisen.

Har også før blitt vandalisert - førte til pusse-dugnad

Snublesteinene i norske byer og steder er internasjonalt prosjekt til minne om ofrene for folkemordet på jødene under krigen. Av de i alt 772 norske jødene som ble deportert til tyske utryddelsesleirer, overlevde bare 34. Også tidligere har snublesteiner blitt utsatt for hærværk. I september 2019 ble tre snublesteiner i Oslo vandalisert og malt over med svart maling slik at navnene ikke var mulig å se. Det førte til en motreaksjon hvor folk tok til gatene for å blankpusse snublesteiner og tenne lys ved dem.

– Dette er dessverre bare en blant mange hendelser som viser at jødehatet lever i Norge. Ikke bare er dette sørgelig og vondt for alle overlevende og pårørende til et familiemedlem som var del av nazistenes masseutryddelse, men slike hendelser skaper også frykt blant norske jøder og forteller dem at de ikke er velkommen her. Det snevrer inn deres reelle trosfrihet, skriver Ropstad på Facebook.

Georg Rechenberg

Overlevde

Ifølge nettsiden snublestein.no ble Georg Rechenberg født 7. november 1902 i München og kom til Norge som flyktning i juli 1938.

I Norge jobbet han som hjelpearbeider, men hadde tidligere vært tanntekniker. Han ble arrestert allerede i september 1940 og fraktet til Møllergata 19. Han ble sluppet løs ikke lenge etter, men ble arrestert igjen i Stavanger den 26. oktober 1942 som del av den landsdekkende aksjonen mot jødiske menn.

Rechenberg overlevde Holocaust og slo seg ned i Molde. Han døde 71 år gammel i 1973.

---

Snublesteiner

Snublesteiner er små minnesmerker til minne om jøder som ble drept eller deportert under 2. verdenskrig.

Hver stein er utformet som en brostein 10x10cm, belagt med en messingplate der navn, fødselsår, deportasjonsår, dødsdato- og sted er inngravert.

Steinene støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde eller arbeidet fram til de ble deportert og drept.

Jødisk Museum i Oslo har brakt prosjektet til Norge og legger steiner for de jødiske ofre for Holocaust. De første ble lagt i 2010 i Calmeyers gate 15, der museet er etablert i en forhenværende synagoge.

Kilde: snublestein.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter