Nyheter

Boligekspert: – De som vil vekk fra Gjerdrum, får problemer med å selge

FRYKT: Eksperter tror at skredet i Gjerdrum kan føre til at folk som frykter nye skred, vil flytte fra området.

De fleste berørte etter skredet i Gjerdrum er dekket av gode forsikringsordninger. Likevel tror ekspertene at de som vil flytte fra området i frykt for nye skred, kan få problemer med å selge.

---

Dette er saken

  • Forsikringsselskap og Finans Norge dekker for midlertidig og alternativ bolig for de som er beordret evakuert.
  • Det fleste berørte etter raset i Gjerdrum er forsikret for naturskader gjennom brannforsikring på grunn av naturskadeordningen.
  • Boligprisekspert tror skredet kan påvirke boligprisene i Gjerdrum, og forsterker en allerede trykket økonomisk situasjon i området rundt skredet.

---

Forsterker en allerede trykket situasjon

Boligprisekspert Are Oust tror ikke skredet vil påvirke markedsprisene i området rundt i særlig lang tid. Han regner imidlertid med at husene nærmest raskanten kan komme til å falle betraktelig i verdi sammelignet med verdien før raset, og at dette kan ha en langvarig effekt.

– Pleier det å være slik at mennesker flytter etter det har vært naturskadeulykker?

– Det er ikke merkelig om det er sånn. Ett av de viktigste kriteriene knyttet til bolig, er at man skal føle seg trygg. Det er en viktig faktor for de fleste kjøpere, og det kan føre til at man ønsker å flytte dersom man ikke opplever det slik, forteller Oust, førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen.

Han tror også at skredulykken forsterker en allerede trykket situasjon for området rundt Gjerdrum.

– Dette kommer på toppen av at mange mennesker mistet jobben på Gardemoen – som ligger i samme området – på grunn av koronapandemien. Vi vil nok aldri klare å skille ut raseffekten av boligprisen helt, men hele området kjenner nok på problemene med Gardemoen og nå dette, sier Oust.

Det meste er forsikret

– Hva omfattes ikke av forsikringsordningene?

– Det er ikke så mye som ikke dekkes av forsikring. For de som ikke lenger har et beboelig hus eller hvor husene forsvant i skredet, dekkes det meste. Men det er nok mange av de som kan flytte tilbake etterhvert, som ikke vil det i frykt for nye skred. Og frykt dekkes ikke av forsikring, sier kommunikasjonsdirektør i Gjensidige forsikring, Øystein Thoresen, men presiserer:

– Det fleste norske boliger har brannforsikring, og da er de også omfattet av naturskadeordningen. Utenom det omfatter forsikring alt som er knyttet opp mot boligen. Det vil derimot si at bil og båt ikke er omfattet av en slik forsikring, sier Thoresen.

Naturskadeordningen er et felles samarbeid mellom norske forsikringsselskap, Norsk Naturskadepool. Ordningen innebærer at alle bygninger som er forsikret mot brann, også er forsikret mot naturskader – slik som skredet i Gjerdrum.

Evakuerte får dekket

Lørdag gikk Finans Norge ut og sa at alle de evakuerte etter skredet i Gjerdrum får dekning for midlertidig og alternativ bolig.

– De evakuerte får dekket husleie av forsikringsselskapet sitt i perioden mens de er beordret evakuert. De får erstattet husleie for tilsvarende bolig de hadde før raset, presiserer kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Neverdal, til Vårt Land.

Neverdal forteller at flere selskap i gang med leiebilordninger til bilkundene sine der bilene er tapt eller foreløpig ikke kan hentes ut.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter