Nyheter

Moren lyttet til president Bolsonaro – og døde av korona

BRASIL: President Jair Bolsonaro har kalt covid-19 en liten influensa og skal ikke ta vaksine. Paulo Barretos mener Bolsonaro er ansvarlig for mange dødsfall i landet.

– Han dysset ned problemet, og enda verre: Han oppfordret folk til å gå ut og ikke bruke munnbind. Han sa covid-19 bare var en liten influensa. Min mor lyttet til ham angående influensaen, og sa til meg: «Vel, jeg har hatt influensa mange ganger, så det er ikke noe stort problem», forteller Paulo Barreto i Brasil til Dagsavisen.

Han snakker om Brasils president, Jair Bolsonaro.

Alle ble smittet

Barreto fikk selv covid-19 i løpet av de første månedene. Det fikk også kona, begge foreldrene, begge svigerforeldrene, broren, sønnen, svigerinnen og svogeren.

For de fleste av dem var sykdommen relativt mild. Men begge svigerforeldrene ble veldig syke, og aller verst rammet ble moren hans.

Det gikk ikke bra. Barretos mor ble et av de så langt nesten 177.000 ofrene for covid-19 i Brasil. Bare USA har flere covid-dødsfall i verden.

– Mor døde 5. juni. Hun var på intensivavdeling i mange dager, forteller Barreto.

Motstridende beskjeder

Han mener presidentens ord direkte påvirket hvordan hans egen mor forholdt seg til den voksende koronaepidemien i landet de første månedene.

– Jeg advarte henne selvsagt, men hun holdt seg ikke isolert, som hun burde ha gjort. For noen mennesker er det vanskelig å forestille seg at en president kan være så uansvarlig. Så jeg forsto forvirringen hennes, forteller Barreto.

Siden moren bodde i en annen by, var det ikke lett for Barreto å følge opp, forteller han.

Guvernørene strengere enn presidenten

President Jair Bolsonaro har fra første stund bagatellisert koronaviruset. Han har ønsket å holde det meste åpent for å holde økonomien i gang. Innbyggerne har hørt ulike syn og beskjeder fra presidenten og regionale og lokale myndigheter. Flere guvernører i landets delstater ønsket strengere restriksjoner, og saken om hvorvidt statene selv kunne bestemme dette, gikk helt til høyesterett, som ga guvernørene støtte.

Bolsonaro har nå sin tredje helseminister under pandemien. De to forrige var uenige med ham i koronahåndteringen. Den første ble sparket, den andre gikk av.

Bolsonaro gikk uten bind

Bolsonaro viste også sitt syn i praksis. Han gikk tidlig ut i folkemengder blant demonstranter som støttet ham, og håndhilste på folk. I juli ble han smittet selv.

Bolsonaro har erklært at han ikke kommer til å ta koronavaksine, selv om den blir godkjent av hans eget lands myndigheter.

– Det er min rett ikke å ta vaksinen, sa Bolsonaro i en video på sosiale medier i slutten av november.

Obligatorisk vaksine

Regionale myndigheter går derimot motsatt vei. I den folkerike delstaten São Paulo, som har vært hardt rammet av koronaepidemien, vil myndighetene gjøre koronavaksinen obligatorisk, skrev The Washington Post mandag.

Paulo Barreto klandrer president Jair Bolsnaro for måten han har håndtert pandemien på.

Han viser blant annet til en studie der forskere ved Cambridge-universitetet og São Paulo School of Economics har undersøkt hvordan politiske ledere påvirker folks atferd under en pandemi.

De fant at etter offentlige uttalelser fra Bolsonaro der han avfeide risikoen ved covid-19-pandemien, så man at innbyggere fulgte færre tiltak som sosial distansering i områder der Bolsonaro hadde stor støtte, sammenlignet med områder der han sto svakere, mens det ikke var særlig forskjell før disse hendelsene.

I skrivende stund har Brasil totalt registrert 6.6 millioner smittede, ifølge Worldometers.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter