Nyheter

Listhaug om motvilje mot å prioritere kristne flyktninger: – Komplett uforståelig

FLYKTNINGER: – At KrF og Den norske kirke er motstandere av å prioritere kristne forfulgte, er komplett uforståelig, sier Sylvi Listhaug til VG.

– Regjeringen skal selvsagt gjennomføre det vi er enige om, selv om KrF nå forsøker å snakke seg bort fra enigheten. Vi vil passe godt på og følge opp at dette gjennomføres, sier Sylvi Listhaug til VG.

Frps nestleder var med å forhandle fram budsjettavtalen med regjeringspartiene, som kom mål tirsdag kveld.

Onsdag kunne Vårt Land melde at Frp og regjeringspartiene presenterer forskjellige versjoner av hva enigheten innebar på flyktning-feltet:

• Frp fikk ikke kuttet antall kvoteflyktninger, men løfter frem gjennombrudd for å prioritere kristne blant dem som hentes til landet.

• Statsministeren og KrF-lederen er tydelige: Ikke bare kristne, men også ahmadiyya-muslimer og jezidier - pluss andre forfulgt for tro - prioriteres i avtalen.

---

Frp og flyktninger

  • Frp gikk høyt ut alt lenge før Solberg-regjeringen presenterte statsbudsjettet i oktober: En budsjettavtale måtte inneholde kutt dagens 3.000 kvoteflyktninger for å få Frps støtte.
  • Det slaget tapte Frp i forhandlingene. Men partiet fikk igjennom enkelte innstramminger av innvandringspolitikken.
  • Blant annet må regjeringspartiene fremme «hastevedtak» i Stortinget om å heve botidskravet for rett til permanent opphold fra tre til fem år for visse grupper flyktninger. Endringen skal gjelde for søknader fremsatt etter 1. desember i år.

---

– For første gang skal kristne forfulgte prioriteres, selv om vi vet at regjeringen egentlig er mot det, sa Frp-leder Siv Jensen da den borgerlige enigheten om budsjettet ble lagt frem i Stortinget.

– Ingen tvil om at regjeringen har forpliktet seg

I enigheten står det svart på hvitt: «Stortinget ber regjeringen sørge for at også forfulgte kristne, ahmadiyya og jesidiske flyktninger skal prioriteres som gruppe og individ ved uttak av overføringsflyktninger».

Men overfor Vårt Land har statsminister Erna Solberg gjort det tindrende klart at også flere grupper skal få beskyttelse i Norge.

Det er altså ikke bare en Frp-seier for å hente kristne?

– Nei. Det er religiøse minoriteter. Ahmadiyya er eksempelvis en gruppe som andre muslimer ikke aksepterer – og forfølges. Vi skal be om at man ser etter denne typen flyktninger, svarer Solberg.

Også å preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit og jusprofessor Mads T. Andenæs har uttrykt seg kritisk til ønsket om å prioritere kristne flyktninger – preses fordi han mener det strider mot det kristne menneskesynet, og Andenæs fordi det kan stride mot Grunnlovens forbud mot diskriminering og mot flyktningkonvensjoner.

Vi vil passe godt på og følge opp at dette gjennomføres.

—  Sylvi Listhaug, Frp

Frps nestleder sier nå at det ikke er tvil om at regjeringen nå har forpliktet seg til å prioritere kristne forfulgte når man plukker ut kvoteflyktninger.

– Det er like naturlig som at man også har prioritert barnefamilier, og nå i det siste LGBTQ-flyktninger. Vi vil passe godt på og følge opp at dette gjennomføres, sier Sylvi Listhaug til VG.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter