Verdidebatt

Kjære Sylvi Listhaug. Kirken behøver forutsigbarhet og ro til å fortsette moderniseringen

Du ønsker å kutte 10 prosent av Den norske kirke. Et tilsvarende kutt av ditt gullkors vil føre til at du ikke lenger kan se at det er et kors.

Det er flott å se hvordan du bærer ditt gullkors synlig og tett på ditt hjerte. Du har snakket åpent om hva din tro betyr for deg, og du har tydelig forsvart bruken av korset rundt din hals. Du er et forbilde, men nå er du og dine partifeller i ferd med å gjøre noe dumt.

Dere sitter akkurat nå og forhandler med regjeringspartiene om statsbudsjettet for neste år. En av de tingene dere ønsker å gjennomføre er å kutte 220 millioner av driftsstøtten til Den norske kirke. Det er 10 prosent av årsbudsjettet og det vil skade et sårbart felleskap for 3.7 millioner nordmenn.

Et kutt på 220 million kroner vil ramme gudstjenester, sjelesorg, kultur, trosopplæring og barn- og ungdomsarbeid. Forslaget vil føre til en betydelig sentralisering av tjenestene og fare for flere stengte kirker.

Kollekt er ikke nok

Dere i Fremskrittspartiet mener at medlemmene i større grad selv bør finansiere driften av Den norske kirke. Det er en kjekk uttalelse det er lette å nikke anerkjennende til. Men Sylvi, når pandemien er dempet og vi igjen kan åpen kirkerommene inviterer jeg deg til å stå sammen med meg ved utgangsdøren med kollektposen i hånden. En ting er at det ikke føles godt å stå der å tigge, men det viktigste du vil se er at kollekt og bidrag fra menigheten ikke vil finansiere noe som helst.

Etter at jeg ble folkevalgt i kirken har jeg lært meg et fiffig ord: mindreforbruk. Ja, det stemmer at enkelte bispedømmer i år ikke har brukt opp hele budsjettet. En av grunnene er at aktivitetene har vært sterkt redusert på grunn av pandemien.

Jeg tror alle i kirken er innforstått med at både kommunale og statlige bevilgninger er under press, og det er ikke tvil om at kirken kan drives langt mer effektiv og billigere. Den jobben er vi i gang med både nasjonalt og lokalt. Derfor er det så viktig at det ikke kuttes i 2021 budsjett. La oss ha neste år til å fortsette å omorganisere kirken, modernisere og fjerne unødvendig administrasjon. Vi er godt i gang har sist år klart å flytte 20 millioner fra administrasjon til diakonien, omsorgtjenester for de svakeste.

Komplett kors også neste år

Kirken behøver forutsigbarhet og ro til å fortsette moderniseringen. Når vi har kommet lenger, er jeg sikker på at ledere på alle plan vil forstå reduserte bevilgninger, skal vi si i 2024? Da har vi en god felles plan, og dere politikere kan se tilbake på skillet av stat og kirke med suksessfulle øyne. Det vil dere ikke oppnå hvis du og dine nå trekker teppet under bena på den nyfødte kirken som straks skal ut å stabbe alene for første gang.

Du ønsker å kutte 10 prosent av Den norske kirke. Et tilsvarende kutt av ditt gullkors vil føre til at du ikke lenger kan se at det er et kors. Symbolikken blir borte. Og hvis det kuttes 10 prosent av den øverste delen av kors ditt, ja da faller det av.

Så kjære Sylvi. Jeg håper å se deg med et komplett kors rundt halsen også neste år. La symbolet skinne.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt