Nyheter

Ungarsk museumssjef får kritikk for å ha kalt Ungarn og Polen de nye jødene i Europa

Auschwitz-komiteen reagerer kraftig på uttalelser fra en av Ungarns mest fremstående museumssjefer som har uttalt at Ungarn og Polen er Europas nye jøder.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban takes off his protective mask as he arrives for a round table meeting at an EU summit in Brussels, Friday, Oct. 2, 2020. European Union leaders will be assessing the state of their economy and the impact of the coronavirus pandemic on it during their final day of a summit meeting. (John Thys, Pool via AP)

Det var i en kronikk på det ungarske nettstedet origo.hu at Szilard Demeter, som er leder for litteraturmuseet Petofi i Budapest, langet ut mot den amerikanske forretningsmannen og filantropen George Soros' innflytelse i Europa.

Soros har omgjort Europa til et gasskammer, skrev Demeter, som står regjeringen i Ungarn nær.

– Giftgass siver ut av det åpne, multikulturelle samfunnets tønner, noe som er dødelig for den europeiske livsstilen, skrev han.

Ungarns statsminister Viktor Orbán kritiserer regelmessig Soros, som er født i Ungarn og som er holocaustoverlevende. Orban anklager Soros for å ønske en strøm av muslimske migranter til Europa og for å vanne ut europeiske borgeres nasjonale identitet.

Soros har, via sin stiftelse, lenge vært en forkjemper for menneskerettigheter.

Demeter har beskrevet seg selv som en «fanatisk organist».

Den ungarske journalisten Viktória Serdült skriver på Twitter : – Når du tror du har sett alt i Ungarn, så kommer Szilard Demeter. Hun skriver at det er et dilemma å videreformidle hatprat som har tatt over ungarske offentlighet, men at noen ganger krysses den røde linjen:

Budsjettkrangel

I kronikken skrev museumssjefen også at Ungarn og Polen er de nye jødene i Europa. Det var en henvisning til krangelen mellom europeiske land over EU-budsjettet, der Ungarn og Polen motstiller seg EU-krav om at utbetalinger skal knyttes til rettsstatsprinsipper.

EU mener det må stilles betingelser om at demokrati og rettssikkerhet skal være avgjørende for om medlemsland skal få penger fra EUs langtidsbudsjett. Ungarn og Polen har lagt ned veto mot budsjettet, som dermed står i stampe. De mener at EU griper inn i landenes selvstendighet.

I EU anklages begge landene for å blande seg inn i rollen til et uavhengig rettsvesen og for å begrense pressefriheten. De to landene har lovet å støtte hverandre i kampen mot Brussel.

Fordømmer uttalelsene

Den internasjonale Auschwitz-komiteen fordømmer Demeters uttalelser.

– Det er ikke bare i Ungarn at holocaustoverlevende ser med avsky og forferdelse på denne bisarre og hatefulle agitasjonen, sier komiteens visepresident Christoph Heubner.

Heubner legger til at Demeters angrep er et nytt lavmål i den antisemittiske og antieuropeiske kampanjen i Ungarn.

(©NTB)

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter