Religion

Nye bekymringsmeldinger om Guds Menighet

Flere bekymringsmeldinger er i høst sendt til en rekke offentlige instanser om navngitte elever ved privatskolene til Guds Menighet. – De isoleres og får ikke treffe andre enn barna i sekten, hevder tidligere medlem Helen Sunde.

– At barn isoleres fra omverdenen i Guds Menighet, skjer fortsatt. Vi vet om ungdommer i dag som sliter psykisk. Vår bekymring er at det skyldes oppvekstmiljøet deres, sier Helen Sunde (53), tidligere medlem i Guds Menighet.

I juli i fjor skrev Vårt Land om bekymringsmeldingene Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har sendt til Fylkesmannen i Nordland om Guds Menighet på Ørsnes og menighetens privatskoler på Ørsnes og Flakstad i Lofoten. I fjor ble saken henlagt av de aktuelle barnevernstjenestene, blant annet fordi de ikke navnga noen barn.

NRK kunne tidligere denne uken melde at nye bekymringsmeldinger er blitt sendt til Utdanningsdirektoratet i høst. Bak meldingene står tre tidligere medlemmer i trossamfunnet, blant andre Helen Sunde.

Visste ikke hva julaften var

Hun kan fortelle at de i bekymringsmeldingene navngir elever som går på den ene skolen i dag. De har også sendt bekymringsmeldingene til Barne- og familiedepartementet, Kunnskapsdepartementet og barnevernstjenesten i Vågan kommune.

– Hva gir dere grunn til å knytte ungdommers psykiske helse til oppvekstmiljøet i Guds Menighet?

– Det er isolasjonen jeg først og fremst reagerer på. Barna får i liten grad lov til å treffe andre barn og ungdommer, kun de som tilhører sekten, sier hun, og mener et av intervjuobjektene i NRK Brennpunkt illustrerer dette:

– Det som forbauset meg veldig med dokumentaren – og forskrekket meg – var jenta som ikke visste hva julaften var da hun var 13 år, sier Sunde.

I NRK-dokumentaren blir også et ektepar i menigheten intervjuet. De sier for eksempel at de ikke er vanlig for medlemmer av Guds Menighet å ha barna i barnehage på grunn av påvirkningen de mener barn får der.

Dommedagsfrykt og sosial kontroll

Til i Vårt Land i fjor kunne Sunde fortelle om sin egen oppvekst i Guds Menighet. Den var preget av dommedagsfrykt og sosial kontroll, uttalte hun. Opprinnelig er Sunde fra Kragerø, men flyttet til bygda Ørsnes i Lofoten som 16-åring.

– At jeg gikk på offentlig skole fram til da, reddet meg. På den måten fikk jeg input og andre perspektiver du trenger for å fungere i samfunnet. Skolene til Guds Menighet bærer preg av isolasjon og ensidig påvirkning.

Som 20-åring i 1986 brøt hun ut av menigheten. Siden da har Sunde engasjert seg i hvordan barna har det i trossamfunnet.

I dag har hun ikke direkte kontakt med medlemmer i Guds Menighet, men kjenner flere som har det. De to andre som står bak bekymringsmeldingene brøt nylig ut av menigheten, og har hatt barn på en av trossamfunnets skoler fram til nyere tid.

Rektor ved Ørsnes privatskole, Kjell-Viktor Kristiansen, har fått lese kritikken fra Sunde. Han skriver følgende i en e-post til Vårt Land:

«Vi ser alvorlig på disse beskyldningene og bekymringsmeldingene som kommer mot skolen og enkeltelever. Meldingene sett i et helhetsbilde av skolen, er av en sånn karakter, at vi har tatt advokat og vil etter råd fra han ikke kommentere i media.»

Det har ikke lyktes Vårt Land å få en kommentar fra barnevernstjenesten i Vågan.

LES MER FRA VÅRT LAND:

Direktorat er bekymret for de som vokser opp i det lille trossamfunnet Guds Menighet i Lofoten

Barnevernet ønsker oppklaringer etter NRK-dokumentar

Guds Menighet-medlem: «NRK opplyste meg om at jeg ikke har tatt egne valg når det kommer til venner og kjæreste»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion