Nyheter

Holder kirkene åpne, men belager seg på digitale arrangement

Byrådet i Oslo viderefører tiltakene om sosial nedstengning. Kirken belager seg på alternative løsninger for kirkearrangement, men bekymrer seg for økt ensomhet i juletider.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

På torsdagens pressekonferanse kunne Oslos byrådsleder Raymond Johansen fortelle at den sosiale nedstengingen som Oslo-byrådet innførte i uke 46, nå forlenges til 14. desember.

Smitteverntiltakene Oslo har innført, innebærer blant annet at kommunen forbyr alle innendørs arrangementer og stenger alle treningssentre, kinoer, teatre, svømmehaller, bowlinghaller og lekeland. Det ble også innført full skjenkestopp.

For Den norske kirke (DNK) betyr dette at skolegudstjenester og kirkekonserter ikke kan gjennomføres som vanlig. Finn Folke Thorp sitter i beredskapskomiteen i Kirkelig fellesråd i Oslo. Han sier at kirkene vil fortsette å være åpne for folk, men tar sikte på at de fleste kirkearrangement blir digitale eller utendørs.

Ulike løsninger på skolegudstjenester

– Når vi ikke kan ha gudstjenester og andre arrangement, holder vi uansett åpen kirke hvor det er vakter som passer på. Her kan folk komme for å tenne lys, og så ser vi på muligheten til å ha flere utendørsarrangement og strømme mer digitalt, sier han og legger til:

– Etter vårens nedstengning fikk flere menigheter økt kunnskap om digitale visninger av gudstjenester, så det kommer uansett til å bli steamet arrangementer og sendinger uten tilskuere, både nasjonalt, regionalt og lokalt. Det vil bli mye å velge mellom av digitale tilbud i år.

Thorp forteller at det ikke vil bli holdt skolegudstjenester som normalt, men at menighetene har kontakt med skolene for å lage individuelle løsninger som passer for dem.

– Hos noen kommer presten til skolen, andre holder gudstjenesten utendørs, og så er det enkelte som kanskje ikke får noe tilbud i år. 90 prosent av grunnskolene i Oslo pleier å ha skolegudstjeneste, så det er god dialog mellom kirkene og skolene her, forteller Thorp.

To utfordringer

Prost i Søndre Aker, Egil Morvik, sier de forsøker å finne andre løsninger og å være kreative rundt dette med åpne kriker. Han peker på to utfordringer DNK står overfor i dag:

– Det ene er at vi kan ikke kan samles til julestemning. Det er trist, men mye verre er det med de menneskene som blir mer ensomme nå enn de var fra før, sier han.

– Jeg vet at det er noen som tar telefonisk kontakt med folk, og at det er en viss utstrekning i besøksrunder, men det er jo vanskelig å få til når vi skal begrense sosial kontakt. Hvordan vi som kirke og som medmennesker kan hjelpe til med dette, er noe jeg ikke har løsningen på her i dag, men er noe vi må jobbe mer med, forteller Morvik.

Bekymret for ensomhet i julen

Ensomhet i juletider er en stor bekymring i kirken, forteller Thorp.

– Vi vet hva kirken og kirkebygget betyr for mennesker i førjulstiden, og nå som det også begynner å bli mørketid. Som alle andre forholder vi oss til tiltakene som blir satt selv om vi har forsøkt blant annet å endre antallet i kirkene fra 50 til 200, sier han.

Tidligere i høst vedtok regjeringen at kirkebenker ikke regnes som «fastmonterte seter», og at kirken derfor måtte belage seg på å ha maks 50 personer under gudstjenester og konserter. I Oslo er det likevel ikke lov med noen form for innendørs arrangementer.

– Vi holder uansett kirkene åpne. Nå er det mer åpne kirker enn hva det pleier å være. Her er diakoner man kan prate med, og vi har organiserte ringerunder, forteller Thorp.

LES MER FRA VÅRT LAND:

Står sammen om smittebegrensning

Så mange får komme på julegudstjeneste i år

Ut mot koronaavgjørelse: – Et uttrykk for liten respekt for kirken

---

Koronatiltak i Oslo

  • Den sosiale nedstengingen i Oslo forlenges til 14. desember. Det opplyste byrådsleder Raymond Johansen (Ap) torsdag.
  • I uke 46 innførte Oslo-byrådet en sosial nedstenging som blant annet innebar at kommunen forbyr alle innendørs arrangementer og stenger alle treningssentre, kinoer, teatre, svømmehaller, bowlinghaller og lekeland. Det ble også innført full skjenkestopp.
  • 16. november strammet Oslo kommune ytterligere inn og innførte blant annet rødt nivå på ungdomsskolene. Det ble også forbud mot innendørs fritidsaktiviteter og breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år.
  • Torsdag opplyste Johansen at tiltakene forlenges til mandag 14. desember.

---

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter