Nyheter

Grøvan mistet siste sjanse – Lossius vant nominasjonsdramaet

Nominasjonsmøtet i Agder KrF avviste forsøk på å gi Hans Fredrik Grøvan ny sjanse til stortingsplass. Deretter knuste Jorunn Gleditsch Lossius veteranen i kampvotering.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Lossius fikk overveldende flertall i avstemningen mot Grøvan under et sjeldent, digitalt møtedrama i sør. Både før og etter at partileder Kjell Ingolf Ropstad var nominert på topplassen, bølget striden blant delegater i Agder KrF.

• Grøvans tilhengere ville først «dele» listene» i en for gamle Aust-Agder – og en for Vest-Agder. Motivet var å få inn Grøvan som andrekandidat i vest.

• Men da slaget var tapt, gikk de til ny kamp.

• Først satte de Grøvan opp mot partileder Ropstad. Grøvan-forslaget samlet nær sjetteparten av delegatene i protesten.

• Deretter sørget de for kampvotering mellom Grøvan og Lossius. Den vant hun med 81 mot 38 stemmer.

• Under møtet ble det til og med avslørt at Ropstad lenge før dramaet foretrakk Lossius.

Nominasjonskomiteen vraket den kjente profilen

I forkant av møtet holdt Grøvan døren åpen for å stille mot Lossius. Til Vårt Land sa han at det da ikke måtte være noe «demonstrasjonsforslag».

Men i kamp mot Lossius havnet han. Og etter neste høst er karrieren i rikspolitikken over.

Nominasjonskomiteen hadde foreslått én felles liste for begge de to valgkretsene i Agder med Kjell Ingolf Ropstad på topp. Lossius var innstilt på den viktige andreplassen som kan gi sjanser til utjevningsmandat eller mulighet som møtende vara for Ropstad. Slik ble Grøvan altså vraket av komiteen. Han takket nei til å være «tredjemann».

Ble satt opp mot partilederen – mot sin vilje

Grøvan uttaler at forsøket på å sette ham på førsteplass og dermed fortrenge Ropstad, skjedde mot hans vilje.

– Forslaget om å benke meg mot Kjell Ingolf i kveld har aldri vært forelagt meg. Og hadde jeg blitt forespurt, hadde jeg sagt et krystallklart nei til det. Jeg har lenge før nominasjonsprosessen startet vært svært tydelig på at Kjell Ingolf burde få førsteplassen i begge Agder-fylkene for å sikre ham plass, opplyser Grøvan til Vårt Land.

Grøvan var klar for en siste kamp

Under nominasjonsmøtet var det Flekkefjord KrF og lokale krefter vest i det nye fylket som gjorde et siste forsøk for Grøvan. Før avstemning ble det bekreftet fra forslagsstillerne at Grøvan selv var villig til å utfordre Lossius om andreplassen.

Denne gangen tapte han – det motsatte av hva han gjorde i 2013. Da var det nettopp Grøvan som vant kampvotering mot daværende KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

Støttespillere: Vi kan miste tusener med stemmer

– Jeg frykter vi taper tusenvis av stemmer om vi ikke har Grøvan på andreplass, sa Farsunds varaordfører, Jostein A. Kydland.

Derfor kjempet de først for at listeforslaget ble splittet: Slik at de på gamlemåten kunne ha en liste for Vest-Agder. Flere talere tegnet et bilde av at en liste uten Grøvan kunne senke stemmetallet i hele Agder så sterkt at det nye fylket endte opp uten mandat. Og Ropstad uten stortingsplass.

Lossius: «Dette er ærefullt og stort»

Delegater som støttet Lossius var redd for andre effekter:

– Vi kan ikke stille med to menn på topp. Det vil være et stort tilbakeslag i likestillingskampen. Det er nå vi kan bygge profiler for nåtid og fremtid. Vinner vi ikke nye velgergrupper, dør vi ut, sa Celina Hagen.

Selv var Lossius overstrømmende glad da hun takket nominasjonsmøtet for tilliten:

– Jeg føler stor takknemlighet. Dette er ærefullt og stort. Jeg skal greie mandatet med god margin, sa hun.

Dramatisk på bakrommet – nominasjonslederen brukte dobbeltstemmen

Under møtet avslørte lederen av nominasjonskomiteen, Andreas Brovig, selv dramaet på bakrommet: Komiteen var splittet på midten. Det var Brovig selv som brukte dobbeltstemmen og avgjorde at det ikke ble to lister, som kunne bane vei for Grøvan. Og at det endelige listeforslaget ikke hadde Grøvan som nummer to.

Ropstads eget valg for andreplassen? Det var Lossius

Som om ikke det var nok, avslørte han også hva partileder Ropstad selv ønsket under den hete striden. Og det var med KrF-lederens tillatelse:

For hvis Ropstad fra den «felles» førsteplassen hadde tatt mandat i begge Agder-kretsene, ville han ønsket å bli stortingsrepresentant fra Vest-Agder. Det var nettopp for å sikre en kvinne en plass fra Agder. Da ble det Lossius han ville ha frem.

Ropstad ville ha Grøvan som nummer tre på en felles liste. Men det sa Grøvan tidlig nei takk til.

LES OGSÅ:

• Fikk refs i fjor – og nå gjentar Sp flyktningvrien som fikk pepper

• KrF-program varsler omkamp om eggdonasjon og vedtatt bioteknologi

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter