Nyheter

For noen er Diego Maradona en faktisk gud

Diego Maradonas død markeres med ­fyrverkeri i hans klubb-by Napoli og landesorg i hjemlandet Argentina. I fattige gatestrøk løftes han frem som en guddommelig skikkelse. For enkelte fans er han gud.

På en tom stadion i Argentina er alle lys slukket bortsett fra ett. Det skinner for «frelseren» Diego Armando Maradona. Etter at den argentinske fotballspilleren døde på onsdag, flokket triste argentinerne til gatene. Mange gråt, andre var sønderknuste. President Alberto Fernández har erklært landesorg i tre dager.

Natt til torsdag ankom Maradonas kiste presidentpalasset i Buenos Aires, og politiet har slitt med å kontrollere alle som har kommet for å ta et siste farvel med sitt store idol.

For mange var Maradona mer enn fotballspiller. Han var fattiggutten som ble en folkehelt.

Sørgende argentinere omfavner hverandre i gatene i Argentinas hovedstad og Maradonas fødeby, Buenos Aires. Maradona ble 60 år gammel. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd/AP/NTB

– Hjerteskjærende scener

– Det er hjerteskjærende scener i Argentina. Nettet florerer av bilder og videoer hvor folk gråter og skriker. Det er skikkelig trist, sier halvt argentinske Alexandrea Archetti Stølen, som er leder for musikkfestivalen Oslo World Festival.

Da åpningen av årets festival sammenfalt med Maradonas 60-årsjubileum den 30. oktober, stilte hun opp på scenen i en argentinsk landslagsdrakt.

Her står Alexandrea Archetti Stølen på scenen under årets Oslo World Festival med en argentinsk drakt med draktnummeret til Maradona - 10. Foto: Lars Opstad/Oslo World.

Snakket om å spare penger til å reise i begravelsen

Archetti Stølens argentinske far Eduardo Archetti døde i 2005, men pleide iblant å si til sin datter at han sparte opp penger slik at hele familien kunne dra til Maradonas begravelse når den dagen måtte komme. Archetti Stølen forteller at faren hennes alltid trodde at Maradona ville dø før han. Flere har påpekt at det er et mirakel at Maradona har levd så lenge som han har gjort. Men for argentinere er Maradona og mirakler nærmest synonymer.

De 20 siste årene har Maradona blitt innlagt tre ganger på sykehus med alvorlige lidelser, og to av dem ble betegnet som livstruende. Det ble også nylig meldt at han skulle gjennomgå behandling for alkoholavhengighet. Tidligere har han slitt med kokainavhengighet.

«Når Gud bestemmer at tiden er inne, tror jeg han kommer for oss», sa Maradona, som selv blir sett som en gud. For å forstå hvorfor må vi tilbake til den dagen i 1986.

Maradonas liv har vært preget av opp- og nedturer. Her ankommer han en klinikk for å få behandling for sin kokainavhengighet. Foto: Christobal Herrera/AP/NTB

«Guds hånd» og guddommelig hevn mot britene

Starten av 1980-tallet var en usikker og vanskelig tid for mange argentinere. 1982 ble de hardt rammet av økonomisk krise, de tapte mot britene i Falklandskrigen, og de så landets militærdiktatur falle.

Fire år senere var det duket for Fotball-VM i Mexico. Mot høye odds klarte den unge fotballmagikeren Maradona å lede den fotballelskende nasjonen helt til topps. Da var Archetti Stølen kun 11 år, men hun husker euforien som oppstod.

– Det jeg husker godt er min fars hysteriske gledesrop, sier hun:

– VM-seieren betydde også mye for argentinerne fordi det var det første VM-et etter at diktaturet falt i 1982.

Maradona løfter VM-pokalen i Mexico i 1986 etter å ha slått Vest-Tyskland 3-2 i finalen. Foto: Carlo Fumagalli/AP/NTB

Det har blitt spekulert i om Maradona i det hele tatt hadde trengt å vinne VM i 1986 for å oppnå den nær guddommelige statusen han har hatt i Argentina. For fenomenet Maradona ble skapt i kvartfinalen mot England. I 1982 hadde britene ydmyket argentinerne med sin overlegne seier i Falklandskrigen, og argentinerne ønsket hevn. Maradona ga dem det. Først med juks, deretter briljans.

Det stod 51 minutter på kampklokka da den 1.60 meter høye Maradona bestemte seg for å hoppe opp og slå ballen i mål over den langstrakte engelske keeperen Peter Shilton. Dommeren så ikke handsen, og målet ble stående.

– Jeg scoret litt med mitt hode, og litt med Guds hånd, sa Maradona, som med det navnga tidenes mest kontroversielle skåring – «Guds hånd».

Som om ikke det øyeblikket var nok, tok det kun fire minutter fra «Guds hånd» til Maradona skåret det som nå blir kalt «århundrets mål». Fra egen banehalvdel innledet han en solospurt som, etter å ha løpt forbi omtrent halve det engelske laget, resulterte i seiersmålet. Argentina slo England 2-1.

– Blir denne seieren sett som noe guddommelig, Archetti?

– Ja, den blir jo det. Nå kan man se mange tegninger på sosiale medier av Maradona som kommer hjem til gud med hånda, sier Archetti.

Her har Michelangelos maleri Skapelsen blitt utstyrt med en argentinsk landslagsdrakt som viser tallet 10, som var Maradonas draktnummer. Foto: Michelangelo Buonarroti, Creative Commons. 

Startet Maradona-kirken

For tre argentinere ble dyrkelsen av Maradona så stor at de i 1998 startet kirken Iglesia Maradoniana – Maradona-kirken. Nå har kirken et par hundre tusen medlemmer. De feirer «jul» på datoen for «Guds hånd» – 22. juni, og «påske» på Maradonas fødselsdag 30. oktober.

– Det som er spesielt med denne religionen er at det ikke er noe fysisk bygg. Nå har det blitt en fysisk kirke i Buenos Aires, men selve Iglesia Maradoniana er ikke et bygg. Det er folket og fansen som er religionen.

Dette er noe av hva man kan se inne i det fysiske kirkebygget til Maradona-kirken. Foto: Dieghito, Creative Commons.

Maradona-kirken har også sine egne ti bud

I Maradona-kirken skal medlemmene følge disse ti budene:

1. Ballen blir aldri tilsmusset

2. Elsk fotball fremfor alt annet

3. Erklær ubetinget kjærlighet til Diego og fotballens skjønnhet

4. Forsvar Argentina-skjorten

5. Spre nyheten om Diegos mirakler i hele universet

6. Hedre templene der han spilte og de hellige skjortene

7. Ikke forkynn Diego som medlem av et enkelt lag

8. Forkynn og spre prinsippene i Maradona-kirken

9. Gjør Diego til mellomnavnet ditt og gi din første sønn navnet Diego

10. Ikke lev fremmedgjort fra virkeligheten, og ikke vær ubrukelig

– Etter at jeg nylig leste alle de ti budene, vurderte jeg å melde meg inn, men da må jeg ha byttet navn på mine tre sønner. Kanskje hunden min kunne hett Donna? sier Archetti Stølen spøkefullt.

I Napoli males Maradona med glorie

Maradonas høydepunkt som klubbspiller kom i hans tid i den italienske fotballklubben Napoli, der han skjøt seg inn i hjertene til fattige fotballfans. I klubbens snart 100 år lange historie, har de vunnet den øverste serien – Serie A – kun to ganger. Det er ikke tilfeldig at begge ligatitlene kom under Maradonas tid – 1984-1991. Med Maradona vant klubben også den hjemlige cupen og den europeiske turneringen UEFA-cupen for første gang.

En av de som har sett hvor mye Maradona betyr i byen Napoli, er fotballspiller Steinar Nilsen som spilte for Napoli fotballklubb fra 1998 til 2002. Én ting han raskt la merke til var alle veggmaleriene av den lille argentineren.

– Det er noe religiøst over de mange veggmaleriene av ham. De har akkurat samme utforming som malerier av Jesus, hvor Maradona gjerne har en glorie over hodet sitt, forklarer Nilsen.

Da napolitanerne fikk høre om dødsfallet til deres store helt, applauderte de ham i gatene og skjøt opp fyrverkeri. Nå har fotballklubben Napoli kunngjort at de vil navngi stadionen deres etter Maradona: «Stadio Diego Armando Maradona».

En mann i Napoli ber foran et veggmaleri av Maradona og Madonna – jomfru Maria. Foto: Salvatore Laporta/AP/NTB.

Fattigdom og religion

Napoli har i moderne tid vært blant de fattigste byene i Italia, og en by herjet av kriminalitet. Nilsen mener dette har vært med å bidra til det han kaller «en heltedyrkelse uten sidestykke».

– Napoli er en by delt i flere soner, hvor enkelte soner er berørt av fattigdommen. Det er ofte mafiaen som rår i de sonene og som styrer med jernhånd. Fattigdommen gjør noe med stoltheten til fotballfansen der. Fotballen er det de har. Det utgjør en trøst og en kjærlighet til stoltheten som klubben gir til byen og folket. Det er derfor du har den voldsomme heltedyrkelsen av Maradona i Napoli, sier han.

Dette bildet er fra en scene i den kritikerroste dokumentaren Maradona. Dokumentaren fokuserer på Maradonas liv i Napoli på 80-tallet. Foto: HBO via AP)

– Maradona representerte fattige

Archetti Stølen forklarer at Maradona verdsettes så høyt på grunn av sin egen bakgrunn i fattigdom.

– Han gjorde jo en gedigen klassereise. Maradona vet hva det er å være veldig fattig. Han kom fra de samme kårene som veldig mange andre fans.

I Argentina spilte han primært for klubben Boca Juniors, som historisk blir sett som en arbeiderklasseklubb. De spiller hvert år et av verdens mest beryktede derbyer, mot River Plate, som betrakes som overklasseklubben.

Nå har Maradona gått fra å være en representant for fattige til å bli en representant for hele Argentina, sier Archetti Stølen.

– Mange sier han var vår populærkultur. At han stod for alt argentinere står for. Det var så mirakuløst det han fikk til. Hans mange mirakler og alle tragediene han løftet seg opp fra. Mye av det er ting vi kobler til religion, sier hun.

Et enkelt lys skinte på stadionen til den argentinske fotballklubben Boca Juniors onsdag kveld. Laget er Argentinas mest berømte klubblag, og er den eneste klubben Maradona har spilt for i to forskjellige perioder. Foto: Skjermdump Instagram, Boca Juniors.

---

Fakta:

  • Diego Armando Maradona (Ble født 30. oktober 1960 i Buenos Aires, døde 25. november 2020 i Buenos Aires) er en argentinsk fotballspiller og trener.
  • Han er av mange regnet som verdens beste fotballspiller. Sammen brasilianeren Pele har han blitt kåret til Århundrets fotballspiller.
  • Vant Fotball-VM i 1986 med Argentina. Han er mest kjent for sine to mål i kvartfinalen mot England, som har fått navnene 'Guds hånd' og 'Århundrets mål'.
  • Spilte for klubbene Argentino Juniors, Boca Juniors, FC Barcelona, SSC Napoli, Sevilla FC og Newell's Old Boys.
  • Høydepunktet i klubbkarrieren kom i Napoli hvor han blant annet vant UEFA-cupen og den italienske ligaen to ganger, en prestasjon Napoli ikke gjort verken før eller siden.
  • Har slitt med både kokain- og alkoholavhengighet og overvekt.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter