Nyheter

På tre måneder leser de hele Bibelen høyt sammen

På Ungdom i Oppdrags bibelskole i Skien leser elevene høyt fra Bibelen tre timer hver dag. Høytlesing av sammenhengende bibeltekster er en voksende trend, ifølge Bibelselskapet.

Med hver sin bibel på fanget og et arsenal av markeringspenner, følger fem bibelskoleelever oppmerksomt med mens Filip Andersen (20) leser høyt fra Markusevangeliet. I fortellingen har Jesus nettopp begynt tjenesten sin i Galilea og helbredet mange med plager.

– Når de urene åndene så ham, kastet de seg ned for ham og ropte: «Du er Guds Sønn!» Men han truet dem og påla dem strengt at de ikke måtte gjøre kjent hvem han var, leser Andersen på engelsk.

Ungdom i Oppdrag. Når de går gjennom bibelen noterer og markerer de med fargekoder.

Foto: Tuva Skare

Var Jesus redd for å bli drept?

Gruppen i sofakroken bytter på å lese, men før nestemann tar stafettpinnen videre, avbryter en av dem og kommenterer en av passasjens mange merkverdigheter.

– Jeg synes det er så rart at Jesus ikke vil at de skal fortelle hvem han er!

– Det har jeg også lurt på, sier en annen.

Kanskje Jesus var redd for å bli drept hvis det ble kjent? Eller at tiden for kjendisstatusen hans ikke var inne? Flere av elevene kommer med sine forslag, før de fortsetter på neste avsnitt.

Leser gjennom absolutt hele Bibelen

Vårt Land har skrevet flere artikler om at Ungdom i Oppdrag Skien risikerer å gå glipp av offentlige midler i Skien kommune på grunn av organisasjonens konservative syn på likekjønnet samliv. Misjonsbevegelsens primære virksomhet er imidlertid bibelskoler, og et av kursene som tilbys er Discipleship Bible School (DBS).

På tre måneder skal elevene lese hele Bibelen sammen, fra skapelsen i Første Mosebok til nyskapelsen i Johannes’ åpenbaring.

Ungdom i Oppdrag. Mathias Nielsen og Filip Andersen

– Jeg har lest bøker i Bibelen før, men ikke kronologisk på så kort tid. Det gjør at man får et større perspektiv på hva hele historien handler om, sier Filip Andersen.

Hver dag starter med undervisning om bibelbøkenes datering, forfatterskap og historiske kontekst. Så blir tre timer brukt på ren bibellesing med samtaler underveis. Til forskjell fra andre bibelleseplaner, som er lagt opp for å lese tekstene alene inni seg, blir hver tøddel lest høyt i fellesskap på bibelskolen. Det gir mange fordeler, mener de.

– Når jeg leser alene, er det lett å gå fort gjennom og gå glipp av mange detaljer. Ved å lese høyt sammen blir det veldig mye lettere å være oppmerksomme og følge historien, sier Mathias Nilsen (23).

At hele gruppen til enhver tid er på samme sted i teksten, gir et godt utgangspunkt for diskusjoner.

– Vi legger merke til ulike ting mens vi leser. Noe snakker kanskje ikke til meg, men står virkelig ut for noen andre, sier tyske Meike Köberlin (20).

Høytlesning er en voksende trend

Selv om DBS har hatt stor suksess internasjonalt, er det relativt nytt i Norge, forteller Britt Solveig Spilde, leder for UIO Skien. Da de begynte å arrangere kurset i Skien for et par år siden, merket de raskt interessen.

– Det er en av de skolene det har vært enklest å rekruttere til. Jeg har inntrykk av at mange unge har lyst til å forstå hva de tror på. Når du gir dem verktøy som gir hjelp til å forstå Bibelen, så appellerer det, sier hun.

Paul Erik Wirgenes er generalsekretær i Bibelselskapet. Han forteller at samlinger med høytlesing fra Bibelen er en voksende trend, både i Norge og internasjonalt. Selv har han registrert at stadig flere menigheter arrangerer samlinger der bøker i Bibelen leses høyt og sammenhengende, sier han.

Ungdom i Oppdrag.

Foto: Tuva Skare

– De første 1800 årene av kirkens historie, var bibeltekster noe folk hørte og ikke noe de leste selv. Det er til dels fordi vanlige folk ikke hadde råd til en bibel og fordi leseferdighetene varierte, sier Wirgenes.

Han påpeker at tekstlesing har vært og fremdeles er et vanlig ledd i gudstjenester. At høytlesing av hele bøker i Bibelen er på fremmarsj, har sammenheng med at høytlesing av bøker har blitt gjenoppdaget i samfunnet generelt, mener han.

– I skolen er det økt oppmerksomhet rundt høytlesing av bøker for barn. Lydbøker blir mer populære, sier Wirgenes, som tror mange opplever det som en tilleggsverdi å kunne lytte til en tekst, og ikke bare lese med tanken.

– Du legger til en ekstra sans når du også bruker hørselen. Sånn sett bruker hjernen andre koblinger i tolkningen av det som skjer, sier han.

Er det samme Gud?

UIO-elevene legger ikke skjul på at det var en lettelse å ankomme Det nye testamentet etter to måneder i det gamle (GT), hvor enkelte tekster både er tunge og krevende å forstå. Men for Maike Hofmann (19) fra Tyskland har det vært viktig å undersøke nettopp de vanskelige tekstene i GT.

– Jeg hadde lest Det nye testamentet, men hver gang jeg leste Det gamle testamentet var det så mye dom. Er det samme Gud? Det er fremdeles en prosess for meg, men ved å høre hele historien begynner jeg å forstå at Gud både kan være rettferdig og kjærlig samtidig. Det trenger kanskje ikke være en motsetning, sier hun.

Kurslederen for Ungdom i Oppdrags DBS i Skien, tror man lever seg inn i bibeltekstene på en helt annen måte når man leser dem høyt. Hun trekker fram at mange av Bibelens bøker ble skrevet med tanke på høytlesing.

Ungdom i Oppdrag. Anette.

– En tredjedel av Det gamle testamentet er poesi. Du leser ikke poesi inni deg, det er ment å føles. Ved å lese høyt tror jeg kanskje man får tak i mer av det som var forfatternes intensjon, sier kursleder Anette.

– Er det noen utfordringer med å lese tekstene rett av med våre moderne briller lenge etter at de ble skrevet?

– Vi har jo valgt en oversettelse og sitter ikke med dyp kunnskap om hvert ord. Så vi må hele tiden holde det med en åpen hånd og si «slik forstår jeg det nå», ­samtidig som vi har en åpenhet for at det kan komme ny informasjon som gjør at vi ser det ­annerledes ­senere, sier hun, og legger til at elevene også får undervisning av bibellærere og teologer.

LES MER:

Jehovas vitner-utbrytere rørt av respons etter NRK-dokumentar

• Vil nekte statsstøtte til trossamfunn som truer med helvete

Mai-Brit har en rolle NLM mener skal være for menn

---

Fakta:

  • Ungdom i Oppdrag (UIO) er norsk avdeling for den internasjonale evangeliserings- og misjonsbevegelsen Youth With A Mission (YWAM).
  • Visjonen deres er «Å kjenne Gud og gjøre ham kjent»
  • I Norge har UIO ni baser, samt permanent arbeid på ytterligere fire steder.
  • Ved begynnelsen av 2020 hadde UIO 150 utsendte langtidsmisjonærer til andre land. De hadde også 190 årlige studenter på disippeltreningsskoler (DTS).
  • Ungdom i oppdrag: – I filmene skal man ofte mot nord, så her er man på vei dit, men tar en litt annen retning, forteller Mathias Nielsen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter