Nyheter

Frp-Jensen om budsjett-dramaet: Proppene i forhandlingene er flere enn KrFs bistand og flyktninger

Frp-leder Siv Jensen går åpent ut med farevarsel om null budsjettavtale. Men i fastlåst styrkeprøve toner hun ned harde ord mot KrF-hjertesaker bistand og kvoteflyktninger.

Jensen hadde ikke møtt regjeringen siden søndag morgen og tok i går Stortingets vandrehall i bruk: Hun brukte pressen for å presse regjeringen til fart i forhandlinger.

– Det er en svært fastlåst situasjon. Jeg vil si at det er helt åpent hvordan dette skrider frem. Det er på ingen måte gitt at vi kommer frem til enighet, sa hun.

– Er det KrF som er proppen i systemet her når det handler om kvoteflyktninger og bistandsnivået?

– Det er mange propper nå. Det er ikke noe enkelttema som gjør at dette er fastlåst. Det er avstand om flere ting, svarer hun Vårt Land.

Forhandlere kastet inn håndkleet - her er budsjett-flokene Solberg og partitoppene må løse

Møteløst – og fastlåst. Budsjettrunder tikker mot drama

Etter at Erna Solberg og partilederne Guri Melby (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) selv overtok forhandlingene om budsjettavtale med Frp, stempler Jensen prosessen som «fastlåst». Hun opplyste at det ikke blir noen møter med de tre mandag.

Jensen brettet ut Frps kravmeny – og den handler nå om mer enn tre saksfelt som KrF har stort trøbbel med å godta.

Så mange får kome på julegudsteneste i år

Snakker Jensen mykere? Ikke harde ord i kravmenyen

Vårt Land gjennomgår her Jensens meny som hun mener må innfris. I retorikk var Frps leder mykere enn før budsjettkampen startet.

• Bistand: På pressekonferansen lot Siv Jensen helt å nevne kravet om å kutte dagens bistandsnivå fra én prosent av det symbolske BNI-målet.

• Kvoteflyktninger: Jensen omtalte Frps posisjon som en «velkjent problemstilling, hvis det skulle være noen tvil om det». Partiet ville før forhandlingene startet ha ned antallet på 3.000 kvoteflyktninger, som regjeringsplattformen lover.

Men i valg av ord uttaler Jensen seg nå bredere – og snakker om mer enn flyktninger:

– Asyl- og innvandringspolitikk har alltid vært viktig for Frp, uansett hvilken forhandling vi sitter i, sa hun.

Hun gjentok ikke noen hard posisjon om antall, men poengterte at asyl- og innvandringspolitikk «er viktige spørsmål» for partiet.

Grensehandel: Frps leder ønsker sterkere innrømmelser fra regjeringen om kutt i avgifter på godteri, snus, alkohol, øl og leskedrikker. Men Jensen påpeker at det er «summen» av prisen på lokkevarer som gjør grensehandelen til et problem.

Hun ville ikke svare direkte på om kutt i alkoholavgifter er en forutsetning:

– For oss er det mange områder der man kan redusere avgifter, sa hun.

 Samferdsel: Jensen gjør det klart at både mer må på plass: Asfaltering og rassikring for å skape flere arbeidsplasser.

Eldre: Også et felt Frp vil ha større summer på bordet. Kjøpekraften må opp for pensjonister.

Blåser i Granavolden – regjeringens eget ansvar

Statsminister Erna Solberg skal ifølge kilder ha vært tydelig i forhandlingsløpet at hun ikke vil endre ved sentrale punkter i regjeringsplattformen fra Granavolden.

Den blåser uansett Frp nå i.

– Granavolden-plattformen gjelder ikke for Frp. At regjeringen styrer på bakgrunn av den, er regjeringens eget valg, sa Jensen.

Stortingsdrama – uten Frps støtte?

Fredag må Finanskomiteens innstilling til statsbudsjetter være klar. Med Jensens varsel kan det være uten Frps støtte til regjeringens politikk. Hun vil ikke spekulere i hva slags drama Stortinget da kan få i fanget.

Hittil har ikke Frp fått nok:

– Det er en forutsetning at vi opplever gjennomslagene som gode nok, sa Jensen.

LES OGSÅ:

Sp-Vedum fyrer av salve mot Frp-forslag om kirkekutt

Aps Anette Trettebergstuen: «Nå ønsker KrF seg fortidas snevre familiepolitikk tilbake»

Uventet gallup-vekst for minipartiene - oppdrift for Sentrum

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter