Nyheter

Bønnemøte spredde koronasmitte i åtte kommuner på Vestlandet

Over 40 personer i åtte kommuner er koronasmittet etter at smitten har spredd seg gjennom møteaktiviteter i kirkelig regi i Stad i Vestland.

To prester, en organist og en kirkeverge er blant dem som har fått påvist koronasmitte, skriver NRK. Smitteutbruddet knyttes til et internt stabsmøte ved Eid kirke, og et arrangement i et forsamlingshus i samme kommune.

– En av våre ansatte har vært på en privat reise til Bergen, og kom tilbake og deltok på et orienteringsmøte med staben, og da sannsynligvis smittet de som var til stede, forteller Kristen Hundeide, kirkeverge ved Stad kirkelig fellesråd til Vårt Land.

Bønnemøtet i Stad trakk mellom 20 og 30 personer fra ulike bygder, og smitten har nå forgreininger til sju andre kommuner; Volda, Stryn, Gloppen, Kinn og Sunnfjord, samt Bergen der smitten skal ha kommet fra.

En person har også blitt i forbindelse med en begravelse. Hundeide mener smitten skal ha skjedd i forkant av begravelsen.

Koronasyk kirkeverge: – Nå har vi tilnærmet lockdown

Hvor mange som nå er smittet i forbindelse med utbruddet er vanskelig å si. Ni av de ansatte ved kirkekontoret er nå i isolasjon. I kommunen er det totalt ca. 80 som er smittet, forteller kirkevergen.

– Men om alt dette kan kobles til samme kilde, kan vi ikke vite sikkert, sier Hundeide, etter å ha vært i kontakt med kommuneoverlegen.

Kirkevergen er selv smittet. Han har feber, men ellers er formen grei. Smitteutbruddet får konsekvenser for kirkens tjenester.

– Nå har vi tilnærmet lockdown. Vi har måttet gjennomføre begravelser med eksterne folk fra andre fellesråd, og gudstjenesten i morgen er avlyst, forteller Hundeide. Han mener imidlertid at staben skal være operativ igjen i midten av neste uke.

Flere tilfeller av spredning i menigheter

Også i Molde er det nå et stort smitteutbrudd knyttet til gudstjenester forrige helg. Forstander og kontaktperson for den eritreiske ortodokse Twahdo-menigheten i byen, Tesfayesus G. Atsmu, sier at de hadde gudstjeneste lørdag og søndag i Bergmo småkirke, og at en av deltakerne viste seg å være smittet. Det skal ha vært 35 deltakere lørdag og 35 på søndag. Over 300 er nå i karantene i karantene etter gudstjenestene.

– Vi har fulgt alle tiltakene og gjort vårt beste. Dette skjer ikke fordi vi har brutt loven, det skjer fordi korona er en veldig smittsom sykdom, sier Tesfayesus G. Atsmu, som er forstander i menigheten til NTB.

LES OGSÅ:

• Janne (32) har et anstrengt forhold til faren sin: «Bør han få se barnebarnet sitt i jula?»

 Leif Hafnor havnet tilfeldig midt blant Utøya-ofrene. Tragedien lærte presten en lekse om å lytte

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter