Nyheter

Skal diskutere allsangen i norske kirker

Flere steder utenlands er det blitt forbudt å synge i kirkene under pandemien. Allsangen i norske kirker står neste uke på agendaen i en nyopprettet gruppe. Får norske kirkegjengere lov til å synge «Deilig er jorden» til jul?

– Vi forventer at det kan komme anbefalinger om bruk av munnbind, sang, bevegelse i kirkerommet og andre uavklarte spørsmål i tiden fremover. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om dette når nye anbefalinger foreligger, sier kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

Fredag var hun og KA-sjef Marit Halvorsen Hougsnæs i et møte med barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og helsedirektør Bjørn Guldvog. Norges Kristne Råd og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) deltok også.

Rutinene for salmesang i kirkerommet blir en del av det en ny hurtigarbeidende gruppe skal jobbe med den kommende uken. Gruppen, som består av representanter fra tros- og livssynssektoren, Barne- og familiedepartementet og Helsedirektoratet, skal jobbe for å utarbeide klare anbefalinger knyttet til bruk av kirkene i desember.

– Vi skal gjennomgå rutiner som også involverer salmesangen, sier Hougsnæs til Vårt Land.

LES OGSÅ: Farmen-presten: – Jeg var redd for å bli utstøtt fra gruppen

Vil gjennomgå sangen

I land med hardt smittetrykk, som Tsjekkia og Storbritannia, har vi sett at sang i kirkene er blitt forbudt. Det er fremdeles usikkert hva fremtiden vil bringe for Norges del.

– Kan det komme restriksjoner på å synge i kirkene i adventstiden?

– Det kom ingen signaler om det på møtet i dag. Samtidig erkjenner vi at vi må gjennomgå smittevernsituasjonen også når det gjelder sanger, som er en så sentral del av julegudstenester og adventssamlinger. Vi kommer til å snakke om det. Men hva som blir utfallet, er for tidlig å si, sier Hougsnæs.

Maks 50 i advent

Gruppen skal etableres rett over helgen og vil jobbe gjennom den kommende uken. Det som allerede er klart etter dagens møte, er at regjeringen holder fast ved at kirkebenker ikke er «fastmonterte seter». KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) og Kirkerådet har de siste ukene ukene jobbet for å få endret definisjonen til «fast seteplassering», slik at kirker kan ta 200 personer på konserter og gudstjenester. Definisjonen blir imidlertid stående så lenge smittepresset i samfunnet er høyt og situasjonen er uoversiktlig, melder KA i en pressemelding. Antallsbegrensningen på 50 deltakere på gudstjenester ligger derfor an til å bli stående gjennom advent og jul.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg: – Jeg setter mer pris på lyset fordi jeg kjenner den andre siden

Norges Korforbund: – Ikke bekymret

Hva som skjer med allsangen, får vi vite mer om etter at den hurtigarbeidende gruppen har jobbet med saken neste uke. Det er ikke gitt at det kommer restriksjoner selv om dette er et tiltak som er blitt brukt i noen andre land. Generalsekretær Åsmund Mæhle i Norges Korforbund har vært koordinator for organisasjonene som har bestilt et forskningsprosjekt ved SINTEF for å måle dråper fra sang. På bestillersiden er også Den norske kirke. Forskningsprosjektet har sett på hvor langt spyttdråper beveger seg ved sang kontra blant annet tale og latter.

– Jeg er ikke så bekymret for sang i gudstjenestesammenhenger så lenge avstanden mellom folk er god. I kirkene er det høyt under taket og mye luft. Da er det farligere med sosialiseringen på kirkebakken etterpå, sier Mæhle til Vårt Land.

– Det er like mange spyttdråper i spontan latter som i synging.

Mye avlyst

I korsammenheng praktiseres en avstand på to meter framover og en og halv meter til siden mellom hvert kormedlem. Likevel er Norge nå i en situasjon der mange julekonserter er avlyst. På Mæhles egen kalender ser han, når han sjekker, at åtte av de ti neste konsertene er avlyst.

– Bør vi frykte at vi ikke får synge Deilig er jorden i norske kirker i år?

– Jeg synes ikke at menighetene bør slutte å synge Deilig er jorden. Jeg er ikke noen medisiner, men tror ikke det skal være noen stor risiko når man sitter med god nok avstand og det er høyt under taket. Det er også viktig, der det er mulig, å holde aktiviteten i gang, for det er en tung tid for mange. Det ligger mye folkehelse i sangen, sier Mæhle.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter