Nyheter

Norge topper likestillingsindeks

Tett fulgt av Finland og Island topper Norge den internasjonale Female Opportunity Indeks der likestillingsnivået i 100 land blir målt og sammenlignet.

Analysen antyder at covid-19-pandemien fører flere kvinner enn menn ut av arbeidsmarkedet.

- Kvinner har tatt hoveddelen av barnepass og hjemmeundervisning når skolene har stengt, heter det i analysen som sammenligner lederposisjoner i politikk og næringsliv, lønnsforskjeller, kvinners rettsstilling, fødselspermisjon og tilgang til utdanning.

Samtidig er det land med kvinnelige ledere som Tyskland, Norge og New Zealand som har vært blant de beste i å håndtere pandemien.

Mye lengre fødselspermisjon

Norge scorer spesielt godt på politisk representasjon, kvinner i næringslivsposisjoner og likestillingslover. Men vi er langt fra best på alle områder.

Den norske fødselspermisjonen på 637 dager holder ikke mer enn til en åttendeplass på lista. Både Estland, Slovakia, Finland og Ungarn gir mer enn 1.100 dagers permisjon. USA inntar bunnplassen med ingen permisjonsdager etter fødsel.

Likelønn

Likelønn er en av variablene der Norge scorer godt. Men vi er ikke helt i toppen. Norske menn må jobbe til 15. oktober i snitt for å tjene en årslønn for kvinner. I Slovakia er likelønnsdatoen 21. oktober, Thailand 22. oktober, Singapore 25. oktober og Vietnam 26. oktober. Pakistan tar bunnplasseringen. Der har menn tjent inn en kvinneårslønn allerede 3. mars.

Rwanda sterkest i politikken

Female Opportunity Index går tilbake til 1970 når de undersøker hvor mange år de 100 landene har vært ledet av kvinner. De ser også på kvinnerepresentasjonen i politikken i dag.

Norge har elleve land foran seg på denne variabelen, blant dem Mexico og Etiopia. Øverst troner Rwanda fulgt av Spania og Finland.

Det er summen av alle indikatorene som gir Norge førsteplassen på indeksen. I Norden ligger Danmark (7. plass) og Sverige (13. plass) et stykke etter. Storbritannia og Tyskland følger på plassene etter Norge, Finland og Island.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter