Nyheter

Foresatte til 1.800 barn vil fortsatt ha informasjon fra kirken

Når Den norske kirke sletter 117.000 udøpte barn fra medlemsregisteret sitt på nyåret, ønsker bare et fåtall foreldre å få tilsendt informasjon om kirkelige tilbud til barna sine i posten.

– Jeg tenker jo at dette er lave tall, sammenliknet med utgangspunktet på 117.000. Jeg synes det illustrerer at svært få av kirkemedlemmene som ikke har døpt barna sine, er interessert i at barna skal ha en tilknytning til kirken, sier Lars-Petter Helgestad, politisk og internasjonal sjef i Human-Etisk Forbund (HEF).

Han understreker samtidig at flere foresatte kan komme til å be om denne tilknytningen i tiden som kommer.

Barn som ikke er døpt har blitt oppført som «tilhørige» i Den norske kirke hvis en av de foresatte er medlem. Som Vårt Land kunne melde tidligere i høst, har Den norske kirke (DNK) besluttet å slette 117.000 tilhørige barn fra kirkens medlemsregister. 1. januar 2021 opphører nemlig tilhørighetsordningen i DNK. Registeret har kirken brukt til å hente ut adresser slik at de kan sende ut informasjon til barn som er i målgruppen for deres aktiviteter.

Forrige uke sendte DNK ut et brev til samtlige berørte av endringen, og kom med en oppfordring: Dersom foreldre fortsatt vil ha informasjon om kirkelige tilbud, som for eksempel konfirmasjon, må de gi beskjed.

Etter brevutsendelsen har foresatte til over 1.800 tilhørige meldt fra at de ønsker informasjon til sine barn, ifølge en opptelling fra Kirkerådet torsdag. I tillegg har de mottatt omtrent 1.450 øvrige henvendelser relatert til brevet.

Jobber med å skaffe oversikt

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier hun er glad for henvendelsene de har fått. At foresatte ønsker å få tilsendt informasjon om kirkelige tilbud i posten, var nettopp poenget med tilhørighetsordningen, framholder hun.

– Vi har hatt dette registeret for å få oversikt over barna slik at vi kan informere dem om aktiviteter i den lokale kirken deres, sier Raaum.

– Er 1.800 bekreftelser et tall dere er fornøyde med?

– Det har jo bare gått noen få dager enda. Vi vet ikke hvor mange som kommer eller hvor mange som har tatt direkte kontakt med sin lokale kirke. Vi er glade for alle som ønsker informasjon om kirkens tilbud der de bor, sier hun.

– De fleste foresatte har likevel ikke tatt kontakt med dere. Er det et uttrykk for at mange barn feilaktig har stått oppført som tilhørig?

– Det har vi foreløpig ikke noe grunnlag for å mene noe om. Vi jobber med å skaffe oversikt over tallene.

Kirken har i kjølvannet av brevutsendelsen også fått andre henvendelser fra foresatte.

– Mange som mottok brevet vårt forrige uke har påpekt at barnet deres står oppført som tilhørig når det egentlig er døpt, sier Raaum, som mener dette illustrerer en utfordring kirken i årevis har jobbet med å rydde opp i: Fortsatt finnes det feilregistreringer i kirkens medlemsregister.

Klaget DNK til Datatilsynet

HEF har lenge vært kritisk til tilhørighetsordningen, da kirken har oppført barna uten at foreldre har gitt sitt samtykke. Det er et brudd på EUs personvernsforordning, mener HEF, som på vegne av åtte berørte personer klaget saken til Datatilsynet i februar. Der er den fortsatt til behandling.

Kirken har på sin side fastholdt at de har overholdt loven, og har vist til at kirkeloven har pålagt dem å føre register over både medlemmer og tilhørige.

Gjennom Folkeregisteret er kirken blitt informert hver gang et medlem har født. På den måten har de «automatisk» kunnet registrere barnet som tilhørende kirken. 1. oktober 2018 mistet imidlertid DNK tilgangen til Folkeregisteret da ny folkeregisterlov trådte i kraft. Dermed er tilhørighetsordningen under utfasing. Men fortsatt står altså om lag 117.000 barn født før 1. oktober 2018 i kirkens tilhørighetsregister.

LES MER:

Den norske kirke klaget inn til Datatilsynet

– Ingen er ­registrert i ­kirken bak ­foreldrenes rygg

Datatilsynet vil ikke tillate meldinger om nyfødte

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter