Nyheter

Budsjett-spurten: Mykere stemmebruk fra Frp om bistands- og flyktningkutt

Før helgens budsjettspurt unngår Sylvi Listhaug svar om kutt i bistanden er absolutt krav for budsjettavtale. Nå snakker Frp heller høyere om «helse og eldre».

Oslo 20201119. 
FrPs Sylvi Listhaug under budsjettforhandlinger og forhandlinger om krisepakke på Stortinget
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Frp skal ha fått milliardinnrømmelser fra regjeringspartiene dagen før forhandlingsfristen lørdag formiddag. Derfor sier regjeringens helt nødvendige støttepartner at arbeidet med mulig budsjettavtale «går i riktig retning».

Fortsatt er det solid avstand mellom regjeringspartiene om stridssakene: Kutt i kvoteflyktninger og kutt i bistand. Men da Frps sjefsforhandler, Sylvi Listhaug, møtte pressen tidlig på ettermiddagen fredag, var ikke retorikken bastant.

• LES OGSÅ: Her er Vårt Lands ferske gallup: Smell for Høyre – byks for Sp

Listhaug unngikk kravretorikk – svarte mer åpent

Hun snakket fortsatt om at det «skal reduseres», men også om at «vi må komme oss fremover nå».

– Vi er nødt til å få til løsninger, sa hun og unngikk kravretorikk om kutt.

På gjentatte spørsmål fra TV 2 om Frp kunne godta et statsbudsjett der det ikke kuttes i bistand og flyktninger var svaret at «nå sitter vi rundt bordet og forhandler».

Samtidig minnet Listhaug om at det har vært «tydelig» fra Frps landsmøte at partiet vil ha en reduksjon på begge felt.

Oslo 20201119. 
Mudassar Kapur (H) og FrPs Sylvi Listhaug under budsjettforhandlinger og forhandlinger om krisepakke på Stortinget
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Høyres Mudassar Kapur og Frps Sylvi Listhaug i samtale under prosessen med å lande krisepakken om koronatiltak. Den er knyttet til statsbudsjettet. Forhandlingene om det ordinære budsjettet strekker seg nå inn i helgen. Foto: Stian Lysberg Solum / Ntb

• LES OGSÅ: Her står slagene for KrF og makkere i budsjettkampen

Og det jobbes «på bakrommet»

I Venstre sitter det å gi etter om kvoteflyktninger svært langt inne, sies det sentralt i partiet. Og KrFs finanstalsmann Tore Storehaug gjentok fredag igjen overfor Vårt Land at det ikke er tiden for å senke ambisjoner om internasjonal solidaritet.

Men på bakrommene arbeides det etter det Vårt Land forstår med kartlegginger også av handlingsrom på utenriksfeltet. Det pågår prosesser flere steder i Stortingsbygget enn i selve forhandlingsrommet.

«Ikke overrasket om vi må bruke helga»

Budsjettforhandlingene vil ventelig strekke seg langt inn i helgen.

– Jeg vil være overrasket om vi ikke må bruke helga til å forhandle, sa Listhaug.

Lederen av Finanskomiteen, Mudassar Kapur, sa før de mulige kveldsøktene fredagen at partene fortsatt hadde «mye å snakke om». Men forhandlerne til Høyre, Venstre og KrF er ordknappe i svar på spørsmål.

Men Frp vil ha milliard-innrømmelser om alkohol

De skal fredag morgen ha gitt Frp betydelige innrømmelser om reduksjon i avgifter. Men Listhaug uttalte seg som om det trengs betydelig mer. Dessuten var var det altså «eldre og helse» som gikk igjen i omtalen av hva Frp vil ha på plass.

Og reduksjon av grensehandelsavgifter er for Frp mer enn brus og godteri.

– Vi er langt fra i mål. Avgiftstrykket må kraftig ned, sa hun.

– Og da forutsetter du innrømmelser om dagens avgifter på alkohol?

– Ja. Vi er opptatt av er arbeidsplasser i Norge. Det handler om alkohol, det handler om snus, brus og godteri og sjokolade. Det er de varene folk valfarter over grensen for å handle, svarer hun Vårt Land.

Oslo 20201116. 
FrPs Sylvi Listhaug og Hans Andreas Limi under budsjettforhandlinger og forhandlinger om krisepakke på stortinget mandag kveld.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Frps forhandlere, med Sylvi Listhaug og Hans Andreas Limi i spissen, inn til et av mange forhandlingsmøter knyttet til statsbudsjettet. Listhaug sa torsdag at rundene om statsbudsjettet gikk med museskritt. Fredag var tonen en annen. Foto: Stian Lysberg Solum / Ntb

«Betydelige beløp» – også om øl

Norge har ingen vinproduksjon. Dermed ligger det i kortene at Frp ønsker innfridd kutt også på øl, som forbrukere drar til Sverige for å kjøpe til langt lavere pris. For KrF er dagens avgiftsnivå en av bærebjelkene i forutsetningen partiet fikk inn i Granavolden-plattformen: At alkoholpolitikken «skal ligge fast».

– For Frp handler det om milliarder i avgiftskutt?

– Ja, det må være beløp som gjør at vi kan sikre arbeidsplasser. Betydelige beløp må vi ha, svarer Listhaug.

Solberg-partene møter hardt tidstrykk

Tidspresset øker nå på Solberg-regjeringen. Listhaug bemerket fredag at det ikke var Frp som hadde dårlig tid.

Fristen samtlige stortingspartier har for å få ferdig den såkalte finansinnstillingen om statsbudsjettet er fredag 27. oktober. Før den tid skal også Ap og resten av opposisjonspartiene kunne forholde seg til hva regjeringen er sikret flertall for og hvordan den begrunner forslagene.

Om det ikke blir en avklaring innen tidlig neste uke, kan Solberg-regjeringen stå overfor et budsjettdrama som skaper presseoppstyr som under kaoset høsten for fire år siden. Da var det krisetilstander – og en avtale mellom Høyre/Frp og Venstre/KrF kom på plass en lørdagskveld i «i siste time».

LES OGSÅ:

Nå har Sp plass blant de store. Et fugleskremsel gir litt av forklaringen

Uventet gallup-vekst for minipartiene – oppdrift for Sentrum

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter