Nyheter

Drøyer med forbud mot konverteringsterapi

Trine Skei Grande lovet et homoterapiforbud våren 2021. Men Abid Raja tolkes dit hen at det ikke kommer før etter stortingsvalget neste høst. Hvis det i det hele tatt kommer.

SVs Freddy André Øvstegård reagerer på svaret fra kulturminister Abid Raja. Foto: NTB

– Per nå kan ikke regjeringen fastslå når dette (konverteringsterapiforbudet, red.anm.) er ferdigstilt, opplyser kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) i et skriftlig svar til Stortinget.

Freddy André Øvstegård (SV) i Stortingets familie- og kulturkomité utfordret Raja i et skriftlig spørsmål til gjøre rede for når Stortinget kunne forvente at et forbud mot konverteringsterapi (se faktaboks) er ferdig utredet.

I svaret om hvorfor arbeidet drøyer, peker Raja blant annet på «Covid-19-situasjonen». Det gjorde han også til Vårt Land i juli.

Rajas forgjenger i departementet, Trine Skei Grande (V), lovet i 2019 at et forbud skulle være på plass våren 2021, men fortsatt gjenstår altså utredningen, deretter en vanlig høring som kan ta flere måneder, før et eventuelt lovforslag kan bli sendt over i Stortinget.

– Tror du lovforbudet er klart før stortingsvalget neste høst, Øvstegård?

– Dette ser ikke bra ut, spør du meg, sier han til Vårt Land.

Lang vei mot uvanlig forbud

Hele et år har gått siden KrF ble overkjørt av Stortinget som gikk inn for en utredning av et konverteringsterapiforbud. Da Stortinget debatterte et Ap-forslag om forbud like før jul i fjor, var Skei Grande tydelig på vegne av regjeringen: Målet var et stortingsforslag med forbud «våren 2021». Hun sa at tidsrammen var «ambisiøs», fordi «dette er lovverk som er krevende».

Nøkkelen til å lande forbudsforslaget, var altså utredningsarbeidet som nå er forsinket. Det skulle ifølge Grande pågå nettopp i løpet av 2020. Etter debatten påpekte Grande overfor Vårt Land da at det var usikkerhet om hva slags paragrafer man kunne bruke og at man måtte innhente erfaringer fra andre land. Arbeidet var altså komplisert og ville kreve tid.

Oslo 20201104. 
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) etter Stortingets muntlige spørretime onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den samme forklaringen blir delvis brukt av Raja i svaret til Øvstegård. Raja skriver blant annet at det er «få land som har egne forbud mot dette og det er derfor få steder å hente erfaringer fra».

Raja fortsetter å si «eventuelt lovforbud»

I svaret opplyser Raja at et «eventuelt lovforslag» skal ut på høring.

– Hvordan leser du svaret, Øvstegård?

– Raja skriver at man hittil bare har sett på behovet for regulering i det hele tatt. Ikke hvordan man skal få til forbud, men om. Det er oppsiktsvekkende annerledes i forhold til Grandes tydelige budskap hvor hun sa «vi skal ha det», og det er det som er målet.

Raja brukte også formuleringen «eventuelt lovforbud» i Vårt Land-intervjuet i juli.

Øvstegård: – Jeg kjøper det ikke

Raja skriver at «Covid 19-situasjonen» har forsinket arbeidet. Det er et argument Øvstegård sliter med å forstå.

– Det er mye som blir annerledes med korona. De i departementet som jobber med kulturlivet har mye å gjøre nå, det forstår jeg. Men dette er likestillingsdelen av departementet, så jeg kan ikke forstå at det skal ta så lang tid. At man fortsatt bare ser på behovet og ikke lenger forbudet, den kjøper jeg ikke, sier SV-politikeren, og legger til:

– Jeg kjenner jeg reagerer på at dette er noe annet enn det regjeringen foreslo i 2019.

I desember 2019 stod flere partier klare for å stemme gjennom et forbud mot konverteringsterapi raskt, men regjeringen fikk gjennomslag for en utredning av et forbud. KrF, som var eneste parti imot et forbud, ble overkjørt av kollegene, men slapp med regjeringens løsning å stemme mot regjeringen.

– Da regjeringen stemte ned å forby, men i stedet for å utrede, skulle det lede fram til et forbud. Raja går tilbake på dette i hans svar, og det mener jeg han burde stilles ansvarlig for. Vil Raja ha et forbud? undres Øvstegård.

LES MER:

* Canada vil forby homoterapi for unge

* Vårt Land 75 år: Dette er oss i dag

* Min Tro: Harald Eia

---

Homoterapi

  • Seksuell reorientering, også omtalt som homoterapi eller konversjonsterapi, er forsøk på å endre en persons seksuelle legning fra å være homofil eller bifil, til å bli heterofil.
  • Den såkalte behandlingen fikk oppmerksomhet i 2019 da det ble kjent at det kristne nettverket Til helhet, som brukte behandlingen, hadde vært tilknyttet Misjonskirken Norge, og på grunn av VGTVs serie «Homoterapi».

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter