Nyheter

FN-utsending svært bekymret for Israels nye utbygging av bosetninger

FNs utsending til Midtøsten, Nikolaj Mladenov, sier han er svært bekymret for Israels avgjørelse om å fortsette utbygging av bosetninger i Øst-Jerusalem.

Israel åpnet søndag anbud for 1.200 nye boliger i bosetningen Givat HaMatos i det østlige Jerusalem.

– Dersom det blir bygget, vil det ytterligere konsolidere en ring av bosetninger mellom Jerusalem og Betlehem på den okkuperte Vestbredden, sier Nikolaj Mladenov.

Utbyggingen vil gjøre det enda vanskeligere å etablere en selvstendig palestinsk stat på sikt og dermed forhindre en framforhandlet tostatsløsning i Midtøsten, sier Mladenov.

– Å bygge bosetninger er ulovlig i henhold til folkeretten, og jeg oppfordrer myndighetene til å reversere avgjørelsen, sier han.

I tillegg til Mladenov har palestinske myndigheter og EUs utenrikssjef, Josep Borrell, kritisert avgjørelsen.

Avgjørelsen risikerer også å terge den påtroppende amerikanske presidenten Joe Biden, som er imot bygging av bosetninger og håper å gjenopplive forhandlinger om en tostatsløsning.

Det bor nå flere enn 500.000 personer i bosetninger på Vestbredden og over 220.000 i Øst-Jerusalem.

Palestinere vil ha en selvstendig stat som inkluderer Øst-Jerusalem og Vestbredden, territorier som ble okkupert av Israel i 1967. De anser bosetninger som et stort hinder for fred.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter